Bankovním podvodům vévodí padělání karet

  • 16
Nejrozšířenějším typem bankovních podvodů v Česku je v současné době padělání platebních karet a jejich zneužití. "Je to celoevropská záležitost," říká Eva Brožová z tiskového oddělení pražské policie. Vyskytují se však i podvodníci, kteří od lidí vyloudí informace o účtech.

"Nejvíce se na této trestné činnosti podílejí zahraniční organizované skupiny. V poslední době si najímají námezdní sílu v podobě českých občanů," dodává.

Jeden ze způsobů zneužití platebních karet je například takzvaný skimming, kdy je na bankomatu nainstalována mikrokamera, která umožní získat informace o klientově heslu a sejme data přímo z magnetického proužku karty.

Počet padělků se zvyšuje úměrně s narůstajícím množstvím vydaných karet, říkají zástupci bank. Loni tak škody způsobené zneužitím platební karty podle údajů policejního prezidia vzrostly z asi 27 téměř na 34 milionů korun.

Banky se však k těmto podvodům vyjadřují jen sporadicky. "Loni jsme zaznamenali vlnu pokusů o kopírování karet. Počet skutečně zneužitých karet tímto způsobem byl však nízký, řádově desítky karet," uvedla Helena Matuszná z České spořitelny.

Klienti bank se často nechají nachytat podvodníky a mnozí z nich neváhají sdělit cizímu člověku i svůj kód. "Podvody se děly, dějí a dít budou, ale některé problémy si způsobují sami klienti. Informovanost je tedy velice důležitá," říká Petr Barák, předseda komise pro bankovní a finanční bezpečnost České bankovní asociace.

Dodává, že jeden z nejpalčivějších problémů, který poslední dobou trápí finanční ústavy, je také zneužití osobních dokladů.

Novějším typem podvodu, který se masověji začal rozšiřovat v polovině loňského roku, jsou takzvaní falešní obchodní zástupci, kteří se pod rouškou poskytování služeb od lidí snaží získat informace o jejich bankovních účtech a kartách.