Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejčastěji se falšuje tisícikoruna. Zachycených padělků loni ubylo

  10:05aktualizováno  12:16
Na území České republiky se v roce 2022 podařilo zadržet celkem 1 980 padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn. Oproti předcházejícímu roku je to tak zhruba třiapůlkrát méně. Jejich celková hodnota činila 2,954 milionu korun. Celkový počet padělků zadržených v ČR se výrazně snížil a nadále platí, že je většina v nepříliš dobré „kvalitě“, uvádí Česká národní banka.

V Česku bylo za loňský rok zadrženo 1 120 kusů padělaných a pozměněných českých peněz, a to konkrétně 930 kusů českých bankovek, 182 kusů padělaných mincí a 8 kusů pozměněných bankovek.

Oproti roku 2021 tak počet klesl o 274 kusů. Celková hodnota loni zadržených padělků českých platidel meziročně klesla o více než třetinu na 1,712 milionu korun.

Nejvíce padělanou českou bankovkou se v roce 2022 stala tisícikoruna. Vystřídala tak dvoutisícikorunu, která byla druhou nejčastěji padělanou bankovkou. Podařilo se také zachytit 182 padělaných českých mincí, což je nárůst oproti dvěma předchozím rokům, kdy jejich počet klesl na nulu. Od roku 1993 do loňska Česká národní banka eviduje 2 884 padělků mincí, z většiny dvacetikorun.

Muž si tiskl peníze a vkládal je na účty přes bankomat, rychle jej dopadli

„Počet zadržených padělaných a pozměněných českých bankovek a mincí na našem území zůstal loni opět nízký a padělky byly nejčastěji hodnoceny jako méně zdařilé. Ačkoliv po mnoha letech pozorujeme určitý meziroční nárůst tuzemských padělků mincí, nejedná se o žádnou dramatickou událost,“ řekl člen bankovní rady Jan Procházka. Vzhledem k celkovému počtu mincí v oběhu a zejména k jejich hodnotě je tak podle slov Procházky toto číslo zanedbatelné.

Nejvíce padělaných českých bankovek bylo zadrženo v Praze (625 ks), druhý nejvyšší počet byl posléze v Hradci Králové (53) a v Ústí nad Labem (40). Naopak nejméně jich bylo zadrženo v Plzni (9).

Podle údajů z České národní banky se většina padělků tiskne stále na inkoustových tiskárnách, tiskem z plochy bylo zhotoveno pouze půl procenta zachycených padělků, což v absolutním počtu činí pět kusů.

17. ledna 2018

Převažuje také 4. stupeň (méně zdařilých) napodobenin. Bankovky jsou tak specifické tím, že jsou tištěny bez napodobení ochranných prvků, případně s nekvalitním napodobením některých z nich.

Hodnota padělaných českých bankovek je 1 705 700 Kč a mezi nejčastěji padělanými nominály jsou 1 000 Kč, 2 000 Kč a 5 000 Kč.

Pozměněné peníze a napodobeniny

Česká národní banka v tiskové zprávě také zveřejnila počet pozměněných peněz a napodobenin. V roce 2022 bylo na území České republiky zadrženo 3 593 kusů napodobenin, 8 kusů pozměněných českých peněz a 3 kusy pozměněných zahraničních peněz.

Napodobeniny a padělané peníze totiž nejsou totéž a často může dojít k záměně. Napodobeniny peněz jsou jakékoliv reprodukce (kopie) peněz vyrobené za jiným účelem než udání do oběhu namísto pravých peněz (divadelní a filmové rekvizity, reklamní a upomínkové předměty, učební pomůcky, poukázky na slevy ze zboží a služeb…).

Odhalili jste padělanou bankovku?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 20. března 2023. Anketa je uzavřena.

Naopak padělané peníze jsou jakékoliv reprodukce (kopie) peněz vyrobené za účelem jejich udání do oběhu namísto pravých peněz.

Cizí měna

Padělaných a pozměněných zahraničních platidel bylo v roce 2022 na českém území zadrženo 860 kusů, což je o 4 582 méně než v předchozím roce, kdy se díky policejnímu zásahu podařilo zadržet významné množství falešných eurových bankovek.

Nejčastěji zachycené padělky loni napodobovaly eura (652 kusů) a dolary (80 kusů). Celková hodnota zadržených padělků zahraničních bankovek činila v roce 2022 v přepočtu 1,242 milionu korun. V porovnání s padělky českých bankovek převažoval klasický tisk z plochy (ofset).

Ochranné prvky

Pokud chceme určit pravost bankovky, můžeme se řídit hned několika jejími specifiky. Zaměříme-li se například na bankovkový papír, tak je specifický hned na dotyk. Bankovka totiž není hladká a na lícní straně by měl být hmatem citelný hlubotisk.

Nutné je také zkontrolovat vodoznak, ochranný proužek (mikrotext a měnící se barvu) a soutiskovou značku. V ornamentu na rameni portrétu je skrytý obrazec s nominální hodnotou. Při pohybu bankovky se na líci navíc mění také proměnlivá barva a vpravo na líci je dvoubarevný iridiscentní pruh.

Ku příkladu padělaná dvacetikoruna je zhotovena poměrně kvalitní ražbou, která se směrem od středu k okrajům mince zhoršuje, a magnetickými vlastnostmi zhruba odpovídají pravým mincím. Mince jsou vyrobeny galvanickým pomosazením železného jádra s měděnou mezivrstvou.

Bankovky s portréty se hůř napodobují. Lidské oko je na ně citlivé, říká expert

Většina zařízení na zpracování mincí s elektromagnetickou kontrolou tyto padělky ovšem rozpozná a následně zadrží. Pro vizuální kontrolu je dobrým rozpoznávacím znakem hrana, která je zploštělá, a dále je na padělcích mezi zvýšenou obrubou hrany a mincovním polem zřetelná rýha

Obdržíte-li podezřelou bankovku či minci, u které se domníváte, že se jedná o padělek či napodobeninu, odneste ji na policii a informujte o svém podezření. Bankovka nebo mince bude předána České národní bance, která ji prozkoumá a určí její pravost.

Ukončení platnosti starších vzorů bankovek k 30. červnu 2022

  • Dne 1. července 2022 také skončila platnost starších vzorů bankovek nominálních hodnot 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2 000 Kč z let 1995 až 1999.
  • Bankovek 5 000 Kč se toto rozhodnutí netýká.
  • Bankovky je možné po ukončení platnosti vyměnit na pokladnách všech bank do 30. června 2024 a v ČNB.
  • Po 1. červenci 2024 bude výměna možná pouze v ČNB po neomezenou dobu.
  • Stahované starší vzory bankovek jsou nejlépe rozpoznatelné šířkou stříbřitého proužku. Ten je u starších vzorů úzký a jeho barva se při naklopení nemění. Vzory bankovek, které budou platit nadále, mají proužek širší, který při naklopení mění barvu.
Autoři: ,
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...