Úterý 26. května 2020, svátek má Filip
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 26. května 2020 Filip

Bandol: unikátní rafinovaná vína

  8:35aktualizováno  8:35
Atmosféra přímořské části Provence se nese v lehkém tónu. Víno nejen na stolech hospůdek a restaurací, ale také v podobě stovek hektarů vinic, které se táhnou hluboko do vnitrozemí a spolu s olivovými háji a vonícím porostem "garrigues" udávají ráz celé krajině.
Převážná většina vinařské produkce má podobu jednoduchých, nekomplikovaných vín, určených pro rychlou spotřebu. Ale najdeme mezi nimi jednu výjimku, která je trvale v hledáčku pozornosti vinařských odborníků i milovníků rafinovaných vín - Bandol.

Bandol je malé letovisko, jehož dlouhou, podkovovitou pláž si pochvalují především surfaři. Ti využívají stálého mořského větru, který jen o kousek dál na pevnině přináší prospěch i vinicím rozloženým na vápencových svazích. Vysušováním hroznů omezuje riziko vzniku různých nemocí a umožňuje výrazně omezovat používání chemických prostředků na ochranu révy.

Příroda se tu stará i o dostatek vláhy. Vinice leží natolik blízko pobřeží, že mohou těžit z efektu přirozeného odpařování mořské vody. Velká vína z různých oblastí mají svoji nezaměnitelnou identitu. K Burgundsku patří Pinot Noir, k Bordeaux Cabernet Sauvignon a Merlot, velká vína z Rhony jsou spojena s odrůdou Syrah. Pro Bandol je synonymem MourvÁdre, odrůda, kterou bychom jinde ve Francii jen těžko hledali.

Dává vínu sytou, temnou barvu a typický charakter vůně a chuti s tóny kávy, kůže a podhoubí. Všechna vína z Bandolu navíc musí zrát nejméně 18 měsíců v dřevěných sudech. Nejde však o klasické soudky "barrique", ale o podstatně větší sudy nazývané "foudre".

Cesta k produkci velkého vína má i zde vcelku jednoduché zásady, dobře známé a užívané i v mnoha dalších oblastech: omezení výnosů, ruční sběr hroznů a jejich pečlivá selekce. Omezování výnosů se děje formou "zelené sklizně", kdy se část vyrůstajících hroznů odstřihne, aby u zbývajících bylo dosaženo vyšší koncentrace. Ve prospěch kvality se tak vinohradník vzdává až poloviny možného výnosu.

Nutí ho k tomu sice zákon, ale většina vinařů si tuto podmínku dobrovolně posunuje ještě dál. Jinak by sice vyrobili mnohem více vína, ale ve výrazně průměrnější kvalitě.

Ne vždy stála otázka kvality na prvním místě. V historických záznamech malého bandolského přístavu lze nalézt překvapivý doklad o tom, že sudů se zdejším vínem bylo svého času v přístavu expedováno více, než kolik jich bylo vyrobeno.

Tento zajímavý příspěvek do dějin vinařské "poctivosti" svědčí o tom, že se pod jménem Bandol prodávalo zjevně i ledacos jiného, na druhou stranu ukazuje, že už před staletími byla po tomto víně silná poptávka. Možná k ní přispěla i pochvala z úst krále Ludvíka XV., který pravil, že "Bandol přispívá k utužení duševního i fyzického zdraví". A slovo panovníka mělo váhu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Stále více lidí platí za bydlení sexem. Kvůli krizi jejich počet vzrostl

Čím dál větší počet pronajímatelů ve Spojených státech a Británii žádá po svých nájemnících sex výměnou za odpuštění...

Nakupoval vlastní pizzu a vydělal. Využil chyby donáškové služby

Majitel americké pizzerie díky chybě rozvážkové služby DoorDash vydělal stovky dolarů. V aplikaci firma totiž nabízela...

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer zrušily všechny prázdninové zájezdy

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer kvůli epidemii koronaviru zrušily všechny zájezdy plánované na letošní červenec...

Chorvatsko se modlí za návrat turistů, bez nich mu hrozí ekonomický kolaps

Koronavirus zdecimoval nejdůležitější sektor chorvatské ekonomiky. Na příjmech z cestovního ruchu je Chorvatsko závislé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Renault je na pokraji zániku, jiné automobilky propouštějí tisíce lidí

Francouzský výrobce automobilů Renault by mohl zaniknout, pokud v brzké době nedostane pomoc, která mu umožní čelit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Firmám má vedle DPH ulevit i zápočet ztrát nebo nižší silniční daň

Vláda schválila plán daňových úlev, které mají pomoci rozhýbat ekonomiku ochromenou protivirovými omezeními. Vedle...

Síť pražských barů vyzývá zákazníky, ať nešetří na spropitném

Iniciativa #milujemevino kolem pražských vinných barů Vinograf vyzývá k diskusi o odměnách hostů pro personál...

Strojírenský veletrh se bude konat, shodla se vláda s odbory a zaměstnavateli

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně by se měl letos uskutečnit. Shodli se na tom zástupci vlády, zaměstnavatelů a...

České maso, zelenina i gouda. Poslanci chtějí omezit potraviny z dovozu

Čeští potravináři si často stěžují na levné dovozy, které v minulosti vytlačily z pultů české vepřové, zeleninu nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz