ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Taga

Firma nutila obchodníky šponovat ceny kočárků. Dostala pokutu 41 milionů

  • 26
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna potvrdil pokutu 40,8 milionů korun, kterou úřad loni uložil velkoobchodu s dětským zbožím Baby Direkt. Důvodem pro uložení pokuty bylo stanovování minimálních cen, které dodavatel vymáhal na svých odběratelích. Firma se chystá podat žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Brněnská společnost Baby Direkt se provinila tím, že v letech 2011 až 2018 uzavírala s koncovými prodejci svého zboží dohody o tom, jaká má být minimální cena zboží pro zákazníka. Za nedodržování těchto dohod hrozila obchodníkům sankcemi a formou nedodání zboží je pak za nedodržení dohody skutečně postihovala.

„Protisoutěžní jednání bylo dlouhodobé a mělo negativní dopad nejen na maloobchodní prodejce, kteří si nemohli cenově konkurovat, ale v podobě vyšších cen dětského zboží také na rodiny a samoživitele s dětmi,“ uvedl předseda úřadu Petr Mlsna. Baby Direkt nabízí například kočárky, autosedačky, dětský nábytek nebo vozítka.

Společnost Baby Direkt však s rozhodnutím předsedy nesouhlasí a bude se proti němu bránit podáním správní žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Firma věří, že se svými argumenty u soudu uspěje. 

„Rozhodnutí předsedy Úřadu je totiž po právní i skutkové stránce chybné. Úřad přitom chyboval nejen v právním posouzení domnělého deliktu, ale zejména také v hodnocení podkladů ve správním spisu. Například zcela opominul zohlednit to, že prakticky všichni zákazníci společnosti Baby Direkt podpořili argumentaci naší společnosti a popřeli, že by došlo k tvrzenému protiprávnímu jednání, jak dovozuje úřad,“ reagovala mluvčí společnosti Baby Direkt Michaela Čejková.

Zároveň dodala, že úřad v průběhu řízení porušoval i procesní předpisy, což je dalším důvodem nezákonnosti jeho rozhodnutí.

Pokuta měla být vyšší, zákon to ale neumožnil

Úřad svým rozhodnutím plnění těchto dohod zakázal a uložil Baby Direktu, aby o neplatnosti těchto dohod informovala své odběratele. Výše pokuty byla stanovena na 40,793 milionu korun, i když vzhledem k dlouhodobosti a závažnosti prohřešku by měla být vyšší. Podle zákona ale nesmí překročit deset procent z obratu firmy.

Předseda úřadu svým rozhodnutím sice potvrdil výši pokuty, konečné rozhodnutí ale částečně změnil. V řízení o rozkladu konstatoval, že nebyl dostatečně doložen dopad na obchod mezi členskými státy a tedy ani porušení Smlouvy o fungování Evropské unie, jak bylo obsaženo v prvostupňovém rozhodnutí.

Pokuta pro brněnský velkoobchod s dětským zbožím je pravomocná a firma ji tak musí zaplatit. Podání žaloby ke Krajskému soudu v Brně neodkládá povinnost pokutu zaplatit.

,