Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová | foto: ČTK

Máme šest variant zrušení superhrubé mzdy, řekla Schillerová. Detaily tají

  • 98
Premiér Andrej Babiš se poprvé sešel s ministryní financí Alenou Schillerovou na návrhem rozpočtu na příští rok. Konkrétní čísla či odhady po schůzce ani jeden nekomentoval. Podle předsedy vlády je prioritní zrušení superhrubé mzdy, zvýšení důchodů a investice.

Premiér už předem avizoval, že od úterního jednání nelze čekat velké závěry a opatrný byl i po setkání s ministryní.

„Cílem je mít v roce 2021 deficit nižší tento rok, i když samozřejmě ani ministerstvo financí v tuto chvíli neví, jak deficit dopadne,“ řekl Babiš. Jasněji by mělo být v září, kdy už bude resort financí mít hotovou makroekonomickou prognózu. „Zatím pracujeme s hrubými a nepřesnými čísly,“ dodala ministryně financí.

Podle Schillerové jsou nicméně jasné tři priority, na kterých se bude stavět, a sice zvýšení důchodů, zrušení superhrubé mzdy a investice.

Především o úpravě penzí a daně z příjmu čeká ještě ministryni i premiéra vyjednávání s koaliční ČSSD. „S panem Hamáčkem se sejdu příští týden, hned požádám o termín,“ avizovala Schillerová.

Podle Babiše přichází u penzí v úvahu buď jednorázová částka nebo výraznější valorizace. U zrušení superhrubé mzdy je pak nutné přesné propočítání rozpočtových dopadů.

„My máme v programovém prohlášení zrušení superhrubé mzdy a to splníme, to je jasné. Jaký bude výsledek, teď neřeknu, musíme spočítat celý rozpočet. Vyslovil jsem přání, abychom se dostali na 15 procent (sazby daně z hrubé mzdy - pozn. red.), ale uvidíme, ve finále bude záležet na sestavení rozpočtu a debaty s koaličním partnerem,“ řekl Babiš.

Také ministryně Schillerová potvrdila, že bez shody v koalici se změna zdanění příjmů zaměstnanců neobejde. „Máme nějakých pět šest variant zrušení superhrubé mzdy, ale jsou neveřejné. Nejprve je třeba najít shodu v rámci koaliční vlády,“ odmítla otázky na podrobnosti.

Vláda chce také navýšit rozpočty na výstavbu dopravní infrastruktury a sportu. Proto na jednání v průběhu dne dorazili i vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček a předseda národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Ministr Havlíček po jednání také naznačil, kam by měly směřovat investiční priority. „Rekordní částka půjde do investic v dopravě. 129 miliard na příští rok znamená čisté navýšení vůči 2020 o více jak 11 miliard a skoro o třetinu vůči 2019. Posílíme rovněž zdroje do rekultivací po těžbě a výdaje na výzkum. Do výdajů zapojíme již zdroje EU z připravovaného plánu obnovy,“ uvedl na Twitteru.

Podle schváleného zákona o předložení státního rozpočtu na příští rok letos vláda může poslat zákon o státním rozpočtu na příští rok Sněmovně až do konce října, běžný termín je konec září. Sněmovna by o něm měla jednat v listopadu.

Schillerová po schůzce s premiérem potvrdila, že do konce září musí být hotová návrh rozpočtu na vládě. A i když vyhýbala jakýmkoli číslům, jistého naznačení se nakonec premiér přeci jen dopustil. „Příští rok asi bude deficit ještě jiný, než jsme zvyklí. Jde o to, udržet zadlužení v rozumné míře. Příští rok se, doufejme, ekonomika s naší podporou dostane od kondice a budeme deficity snižovat,“ uzavřel Babiš.