Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elektřina může podle Havlíčka zdražit až o polovinu, plyn o 70 procent

  9:08aktualizováno  11:00
Premiér v demisi Andrej Babiš chce, aby DPH na elektřinu a plyn pro domácnosti zůstala nulová i v příštím roce. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka vzrostou napřesrok ceny elektřiny o 30 až 50 procent, ceny plynu o 50 až 70 procent. Zástupci dosluhující vlády o tom informovali na tiskové konferenci

Vláda na návrh ministerstva financí mimořádně zrušila DPH na energie na listopad a prosinec letošního roku kvůli vysokým cenám, nyní chce, aby tomu tak bylo i v příštím roce. „Svolali jsme kvůli tomu na středu mimořádnou schůzi Sněmovny,“ uvedl Babiš na pondělní tiskové konferenci. 

Odpuštění DPH argumentoval nejnovějšími daty Českého statistického úřadu. Podle nich v listopadu meziměsíčně klesly ceny elektřiny i plynu, právě kvůli mimořádnému snížení daně. „Je to nejefektivnější nástroj jak lidem kompenzovat vysoké ceny energií,“ uvedl Babiš.

Podle vicepremiéra v demisi Karla Havlíčka vzrostou v příštím roce ceny elektřiny o 30 až 50 procent, ceny plynu pak o 50 až 70 procent. Na společné tiskové konferenci s Babišem to řekl s odkazem na jednání se zástupci ČEZ. S premiérem v demisi se shodli, že na zdražování energií má značný vliv unijní systém obchodování s emisními povolenkami (ETS).

Babiš dlouhodobě požaduje po Bruselu jeho regulaci. „Nekontrolovaný trh s emisními povolenkami má vliv na cenu energie 20 až 30 procent,“ tvrdí Babiš. Zkritizoval například jejich spekulativní skupování.

Růst cen energií nechceme řešit snížením DPH, to není cesta, řekl šéf ODS Fiala

Snížení daně z přidané hodnoty na nulu ale odmítá designovaný premiér Petr Fiala. „Snížení DPH na nulu se v tuto chvíli ještě nynější vládě nemůže podařit. A nepovažuju to za nejlepší cestu. Působí totiž na všechny, i na ty, kteří mají fixovanou cenu energií například na tři roky a nepotřebují finanční pomoc nyní,“ řekl Fiala v říjnu v Otázkách Václava Moravce.

Podle něj cesta prostřednictvím snižování DPH není dobrá. „Když to razantně snížíme, tak to budeme muset zase jednou zvýšit. Příspěvek na bydlení je tedy podle mého správnou cestou. Balíček od vlády Andreje Babiše nepřevezmeme,“ dodal tehdy v pořadu.

Polsko hrozí vystoupením z ETS

Havlíček v pondělí zopakoval, že chce, aby se do obchodování vrátilo asi 400 milionů emisních povolenek, o jejichž stažení do rezervy rozhodla Evropská komise. ČR se podlě něj připojí k Polsku, které rovněž požaduje změnu systému obchodování s povolenkami. Polsko varovalo, že pokud ke změně nedojde, může ze systému vystoupit.

Zlevnění se nekoná, energie dál prudce zdražují. Burzy opět šílí

ilustrační snímek

Cena emisních povolenek v Evropské unii minulou středu vystoupila na rekordních více než 90 eur za tunu oxidu uhličitého vypuštěného do atmosféry a podle analytiků by se mohla do konce letošního roku vyšplhat na 100 eur (více než 2 500 Kč) za tunu. Od začátku listopadu se cena povolenek zvýšila zhruba o 50 procent. 

K růstu ceny emisních povolenek přispívá zdražování plynu, kvůli kterému je pro elektrárenské společnosti ekonomičtější využívat uhlí. „Při současných cenách termínových kontraktů na plyn na rok 2023 platí, že se uhlí vyplácí využívat více než plyn až do ceny povolenky na úrovni kolem 105 eur za kus,“ tvrdí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Také velkoobchodní cena elektřiny v posledních měsících opakovaně překonává rekordní hodnoty. Na konci listopadu činila její cena zhruba 143 eur (asi 3 640 Kč) za megawatthodinu (MWh), předchozí maximum bylo na 90 eurech (2 290 Kč) za MWh v roce 2008. Extrémním růstem cen energií na velkoobchodních trzích odůvodnila svůj konec skupina Bohemia Energy, dosud největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku.

Dosluhující vláda chce na středeční mimořádné parlamentní schůzi probrat celkem tři nástroje pro boj s vysokými cenami energií. Kromě nulové DPH u energií a změny obchodování s povolenkami by to mělo být i odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. 

„V rámci České republiky platíme všichni přibližně 46 miliard korun ročně, převážná část jsou zdroje, které jdou za fotovoltaikou,“ řekl v pondělí Havlíček. Bude usilovat, aby tato povinnost přešla v budoucnu na stát.

O mimořádném prominutí DPH za dodání elektřiny a plynu za listopad a prosinec letošního roku rozhodlo ministerstvo financí 20. října. Novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok, schválila vláda v říjnu letošního roku. Norma ale musí projít novou Sněmovnou. 

Na elektřinu a plyn platí obecně sazba DPH 21 %. K jejímu snížení na nulu je zapotřebí souhlas Evropské komise. Do udělení výjimky jde o úpravu, která je v rozporu se směrnicí EU o DPH. 

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...