ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Autoservisy nejsou ve výjimkách. Mohou ovšem i nadále fungovat, hlásí svaz

  • 81
Autoservisy se kvůli vládním restrikcím zavírat nemusí. Veškerá komunikace se však bude muset uskutečnit venku, zákazníci nebudou moci dovnitř do prodejny. Kontakt se zákazníkem musí být zcela omezen pouze na předání vozidla ve venkovních prostorách, uvedl tajemník Svaz dovozců automobilů Josef Pokorný.

„Servisní služby oprav vozidel již nejsou přímo uvedeny ve výjimkách z opatření, kdy služby přímo v provozovnách jsou zakázány. Bylo však ze strany MPO jednoznačně potvrzeno, že autoservis může od 1. března fungovat s tím, že klienti nesmí mít přístup do provozovny. Je třeba tedy veškerou komunikaci se zákazníkem uskutečnit ve venkovních prostorách, a to včetně venkovních prostor autoservisu,“ řekl tajemník svazu Josef Pokorný.

PŘEHLEDNĚ: Zakázané cestování i návštěvy rodiny, zpřísnění roušek

Podle něj mohou autoservisy i nadále provádět veškerou činnost, omezení se vztahuje na otevření přijímacích prostor a umožnění vstupu zákazníků. „Kontakt se zákazníkem musí být zcela omezen pouze na předání vozidla ve venkovních prostorách za dodržení všech obecných hygienických pravidel, kde se případně i podepíší zakázkové listy a další náležitosti,“ dodal.

Vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) asi na půlku zredukovala výjimky pro maloobchod a služby. Otevřené zůstanou i od 1. března potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství. 

Ze služeb budou moci fungovat čerpací stanice, výdejny zboží z e-shopů, taxislužby, pohřební služby, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů. Vláda nechala výjimku také trafikám, prodejnám krmiv, zahrádkářských a domácích potřeb.

 Ve výjimkách už nejsou kromě autoservisů a prodejen náhradních dílů například také prádelny a čistírny, prodejny textilního materiálu a textilní galanterie, prodejny malých domácích zvířat, provozovny pro sjednání provádění staveb a jejich odstraňování, provozovny realitního zprostředkování a činnosti účetních poradců, provozovny oprav a údržby a instalací strojů a zařízení pro domácnost, zámečnictví, papírnictví či prodejny se zbraněmi a střelivem. Zavřít budou opět muset i prodejny dětského oblečení a obuvi.

,