ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nejabsurdnější bankovní poplatek je placená autorizační SMS, vyšlo v anketě

  • 64
Mezi bankovními poplatky je autorizační SMS tím nejabsurdnějším. Myslí si to 39 procent respondentů ankety, jejíž výsledky zveřejnil internetový server Bankovní poplatky ve středu. Druhý v pořadí se umístil poplatek za vedení účtu a na třetím místě skončil poplatek za dotaz úřední osoby.

Poplatek za vedení účtu označilo v anketě za nejabsurdnější čtrnáct procent dotázaných. Na třetím místě se umístil poplatek za dotaz úřední osoby s jedenácti procenty. Na nejrůznějších bankovních poplatcích banky vyberou ročně více než 44 miliard korun.

Hlasující kritizovali u poplatku za autorizační SMS jeho nadbytečnost. Ve chvíli, kdy si chce klient spustit či aktivovat nějakou bankovní službu, za kterou i standardně platí, a potřebuje k jejímu spuštění či aktivaci autorizační SMS, uhradí za její zaslání poplatek.

Tento poplatek se nejčastěji pohybuje od 1,50 do 2,50 koruny za SMS. Poplatek ve svých sazebnících banky nazývají odlišným názvoslovím. Paradoxně tak podle autorů ankety klienti platí za užívanou službu a další poplatek za to, aby si ji mohl vůbec aktivovat a užívat.

Covid sráží ceny hypoték. Češi si ve velkém berou úvěry na bydlení

„Lidé nad absurdností poplatků zajímavě přemýšlí. Neposuzují je pouze podle jejich výše, ale skutečně podle jejich nesmyslnosti a absurdnosti. Proto také zvítězil poplatek za autorizační SMS, který je relativně nízký, ale nelogický. Třeba výrazně vyšší poplatek za dotaz úřední osoby skončil až na třetím místě,“ uvedl majitel serveru Bankovní poplatky Patrik Nacher.

Poplatek za vedení účtu je kritizován s ohledem na poslední vývoj, kdy každá z bank je povinna nabízet alespoň jeden z běžných účtů zdarma. Poplatek za dotaz úřední osoby je absurdní proto, že mnoho klientů nemůže ovlivnit to, že se na ně někdo dotazuje. Absurdní poplatky mohou přijít klienta velmi draho. Například za poplatek na dotaz úřední osoby u několika bank klient zaplatí 250 korun plus 21 procent DPH.

,