Průzkumný vrt v Cínovci | foto: Geomet

Zatím bez reakce. Australská EMH analyzuje usnesení Sněmovny k lithiu

  • 14
Australská společnost European Metals Holdings, se kterou ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal memorandum o lithiu, bude tento týden analyzovat situaci po pondělní schůzi Sněmovny. Poté se k věci vyjádří, řekl generální ředitel společnosti Geomet, kterou EMH vlastní, Richard Pavlík.

Poslanci v pondělí po devítihodinové debatě požádali vládu, aby zrušila platnost memoranda. Lithium by podle nich měl v Česku těžit státní podnik. Usnesení Sněmovny jsou pro vládu doporučující, dolní komora nemůže kabinet úkolovat (více čtěte zde).

„Musíme to nějakým způsobem zanalyzovat a potom k tomu dáme nějaké prohlášení,“ uvedl Pavlík. Geomet se už dříve distancoval od předvolebních debat po podepsání memoranda s tím, že chce diskusi udržet v odborné rovině.

Dolní komora požádala vládu, aby „memorandum vzhledem ke zřejmé neurčitosti jeho předmětu prohlásila za nulitní“. Komunisté ještě prosadili text, kterým Sněmovna říká, že memorandum je nezávazné a nemůže mít vliv na případné arbitráže podle dohod o ochraně investic. 

Sněmovna podpořila dva ze čtyř návrhů, které předložili poslanci KSČM, a návrh hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. To uspělo s návrhem o těžbě lithia prostřednictvím státního podniku, přičemž zisk by měl být příjmem státního rozpočtu. Pro jiná navrhovaná usnesení, mezi nimi vládní KDU-ČSL a opoziční TOP 09, se ve Sněmovně potřebná většina nenašla.

Návrat těžby na Cínovec? Co byste měli vědět o českém lithiu

V Česku, především na Cínovci, jsou podle odhadů tři procenta světových zásob lithia, evidováno je 571,5 milionu tun rudy s 1,14 milionu tun lithia. Těžba by mohla začít nejdříve za několik let. 

Přípravy komplikuje tvrdý politický spor mezi hnutím ANO a sociální demokracií o memorandu, což bylo patrné i v pondělí ve Sněmovně. Senát ve čtvrtek vyzval politiky z hnutí ANO a KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka. Sněmovní volby se konají v pátek a v sobotu.