Demonstrace zaměstnanců v Austrálii | foto: Reuters

Austrálii ovládl masový protest proti zákoníku práce

  • 16
Desetitisíce Australanů vyšly ve čtvrtek do ulic velkých měst. Důvodem je zákoník práce. Norma, která začala platit v březnu, se jim nelíbí a usilují o její zrušení. Masové demonstrace zablokovaly dopravu v několika velkých městech - například v Sydney nebo Melbourne.

V Sydney se do ulic vydalo asi šedesát tisíc lidí, v Melbourne protestuje 40 tisíc zaměstnanců.

Zákoník, který vytvořila současná konzervativní vláda, se dotýká asi 85 procent z deseti milionů australských zaměstnanců.

Vláda ale zatím na protesty zaměstnanců nereaguje. Podle jejího prohlášení je shromáždění příliš malé a rozhodně nedosahuje ani takové úrovně jako stávka, která se odehrála v červnu.

Podle kabinetu je to pouze znak toho, že síla odborů a stávkujících uvadá. "Tato urážlivá a trapná zastrašující kampaň nemá žádný směr," řekl ke stávce ministr práce Kevin Andrews.

Nový zákoník je postavený tak, aby se zvyšovala produktivita práce, a oslabuje vyjednávací pozici odborů. Těm se na nové normě nelíbí také to, že díky ní klesají platy, zhoršují se pracovní podmínky a zaměstnavatelé mají lepší postavení při rozdávání výpovědí.

Zákoník práce se v Austrálii stává jedním z klíčových témat, které promluví do výsledků voleb ve druhé půlce roku 2007. Zatímco konzervativní vláda ho obhajuje, opoziční labouristé slibují, že pokud volby vyhrají, zákon zruší.

V Austrálii vládnou konzervativci už deset let a premiér John Howard z pracovního práva udělal vlajkovou loď své politiky.

Necelý rok před volbami jsou šance obou rivalů vyrovnané. Z posledních průzkumů vychází lépe labouristé, mají ale náskok jen dvě procenta.

,