Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Asie, investoři, nová silnice. Politici řeší, jak pomoci Ostravsku

Cesty do Asie kvůli lákání investorů do Moravskoslezského kraje jsou zatím jediným zveřejnitelným výsledkem jednání pracovní skupiny pro hospodářskou a sociální situaci v regionu. Problémů přibývá, například hejtman upozornil, že potíže OKD už nepřímo ohrožují i podniky ze zcela jiných oborů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

S horníkama je to složité. Ta práce je tak specifická, že pokud ten člověk neumí nějaké jiné řemeslo, tak nemá šanci. Proto je potřeba propojit potřeby regionu (místních podnikatelů i případně přivedených firem) s kvalitním rekvalifikačním programem. Některá řemesla jsou téměř nesehnatelná. Pokud se jen přitáhnou do regionu firmy, tak to pomůže zachytit propouštění firem, které jsou nějak navázané na OKD, ale horníci zůstanou na dlažbě. Jinak souhlasím s příspěvkem níže. Za Tošovského se ostravský region jakž takž držel, když si vezmeme, jak se těžký průmysl utlumil. Teď pod bolševickým KSČSSD vedením to jde dolů vodou. Prostě, kde to vezme levice do ruky tam sto roků tráva neroste. Hlavně, že ta svi*ě Palas si postavil penzion.

0 0
možnosti
ML

Dálnice do Ostravy se začala stavět v devadesátých létech a dodnes není hotová. Pitomých 21 km má být hotovo až v roce 2018. Napojení na Slovensko je katastrofální. Severní větev, která by odlehčila podstatně D1 je v nedohlednu. Teď, když to už opravdu začíná smrdět, tak před volbami se někdo začne zabývat Ostravskem. Stejně to je jen mazání medu.

1 0
možnosti

J27a44n 62Š20i70ř69i67n65a

24. 9. 2013 13:25

Další montovny Ostravsku moc nepomohou, resp. vyřeší jen částečně nezaměstnanost a to jen na pár let, než ony firmy po skončení úlev odtáhnou o dům dál. Ostravsko potřebuje přilákat firmy nabízející zaměstnání pro vzdělané obyvatele - v Ostravě jsou sice dvě VŠ, ale práce pro absolventy oněch VŠ v regionu chybí (jedinou výjimkou jsou strojaři z VŠB), takže mladí hromadně emigrují pryč z Ostravska. Možná by i dost pomohla decentralizace státní správy, přesun některých ministerstev do regionů (např. Ostrava - ministerstvo pro místní rozvoj, Ústí Ministerstvo průmyslu apod. To by jednak přineslo pracovní místa pro lidi z regionu a dalo pozitivní signál i firmám s vysokou přidanou hodnotou (nejen z oblasti průmyslu, ale i služeb).

1 0
možnosti
JS

J95a92n 57S62o13u61k29u83p

24. 9. 2013 15:40

Tyhle montovny, jak říkáte, mají docela solidní spotřebu specializovaného a vzdělaného personálu, navíc poměrně dobře placeného. Ostravu navíc paradoxně trápí nedostatek a neschopnost přitáhnout dobře placené speciality.

2 1
možnosti
Foto

Za totality byla Ostrava vždycky na prvním místějsem z Přerova, který patřil do SM kraje a Ostrava měla daleko lepší zásobování než my (na úkor nás). Nedaleká Bystřice, která patřila do JM kraje byla zásobována dalkolépe než my; jezdili jsme tam nakupovat. Když jsem pracoval v Ostravě, nedali mi ani byt; všechno jenom havířům a hutníkům.

Teď je stále nedokončená dálnice D1 kolem Přerova. Co kdyby havíři tu dálnici postavili? Pomohli by i Ostravě, bylo by přímé spojení z Brna i z Bratislavi a Vídně. Investoři potřebují dopravní obslužnost. Proč u nás na dolech pracují Poláci a Slováci, když naši havíři namají co dělat?

0 0
možnosti

To jste vzal kde, že nemají co dělat? Poláci - poláci jsou místní, slováci jsou staří slováci, kteří tady přijeli ještě za komára. Český havíř není vykořisťván an úkor cizího havíře. Všichni mají práci - zatím. Až se doly zavřou logicky ji ztratí, ale Vaši poslední větu opravdu nechápu.

2 0
možnosti
PM

No jo. Tady někdo prospal 20 let a teď se diví.

0 0
možnosti
JP

J26a88n 84P73e92k43a

24. 9. 2013 11:59

Co zbourat něco slunečních elektráren a zaměřit region na pěstování jedlých plodin..? Strategicky prozíravej krok...

1 0
možnosti
MK

M64a46r85t84i41n 89K53y30p79r

24. 9. 2013 12:01

To je zhruba stejné, jako dál kopat uhlí. Někdo (tedy my všichni) by to musel dotovat. Ale když by to bylo místo dotací za soláry, tak proč ne.:-)

0 0
možnosti
Foto

že by Hladová zeď?

0 0
možnosti
PM

Hladová silnice. Podle toho taky bude vypadat.

0 0
možnosti
HH

Možná jsem přehnaně pesimistická, ale myslím si, že prostě neví jak pomoci a ta Asie to bude takový hezký exotický výlet. Co můžeme vlastně té Asii nabídnout? Několikanásobně dražší cenu práce, evropské normy zdražující jakýkoliv výrobek + další omezující předpisy? Smečka číňanů pracující za hrst rýže vyjde levněji než pořízení zařízení, který musí splňovat různé eko-normy. A s exhalacemi si v Asii moc hlavu nelámou...

3 0
možnosti
PM

Pouze opisujete bludy a klišé, které byly na tomto serveru tisícekrát napsány. Hodnotit Asii a zejména Čínu podla našich médií opravdu nelze. Do obnovitelných zdrojů investují nejvíce ze všech zemí na světě a jsou jedni z mála, kdo se znečišťování snaží nějak řešit a zejmoéna mu do budoucna předcházet.

0 1
možnosti
AP

A43l14a24n 66P27a93r98k75e51r

24. 9. 2013 11:18

Od první půlky 19. století se v Ostravě vcelku úspěšně rozvíjel průmysl díky uhlí. Takže bylo možno vyrábět s relativně nízkými náklady nejprve surové železo, později (za Gutmannů a Kupelwiesera) ocel, ještě později strojírenské výrobky.

Zkrátka, mimo prvoplánového vývozu uhlí a druhotně koksu produkty s přidanou hodnotou, které šly někam pryč.

Což vcelku zajišťovalo slušný zisk podnikatelům, zejména Rothschildům a Gutmannům, ale také rozvoj území a jakous takous obživu mase jak zdejších Slezanů a Lachů, tak masivnímu přistěhovalectví z Haliče.

Co se dělo za tzv. totáče?

Samozřejmě, deformovaný trh, výroba krajně neefektivní (výroba pro výrobu). Místo rudy z Kiruny práškový krevel ze SSSR (pamětníci znají šílenou Vítkovickou aglomeraci - ten kostičkovaný komín vlevo, když jedete po Rudné přes Místeckou na Havířov ještě před Ostravicí)

Ale co hlavně: i těm komančům docvaklo, že tady ti lidé musejí žít, takže vznikla Poruba, Havířov, výstavy na Černé louce, Zlatá tretra, VŠB a bůhví co ještě. Masivní investice do obslužných podniků a tím i zaměstnaneckých příležitostí - Báňské strojírny, Vítkovické stavby, Hutní montáže, VOKD.... Jinými slovy, ať se pražská hospodokavárna směje jak chce, tenhle kraj sám sebe vždy slušně uživil a ještě zbylo dost na Prahu. S tímhle modelem, zdá se, zametla až neoliberální České republika. Zisky odsud, pokud byly, spolehlivě mizejí ve Švýcarsku (Bakala),Rusku (Evraz), Nizozemí a Belgii (Mital). Světlík a Chrenek, ať jsou jací jsou, dělají, co se dá. A poslední zhasne. Kapitalistické práci čest!

8 0
možnosti
JV

Komunisti, vraťte se zpátky, vše odpuštěno!![>-]

2 13
možnosti
PS

No nevím. Myslím, že je to pouze o tom, že neměli možnost se příliš umazat v opozici. Tam, kde mají nějakou moc, ukazují zcela jasně svoje "schopnosti" - tady máte krásný příklad: http://pavelszturc.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=341815

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!