Jedna z vysokých pecí v ostravských hutích ArcelorMittal.

Jedna z vysokých pecí v ostravských hutích ArcelorMittal. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

ArcelorMittal už jedná o prodeji huti v Ostravě, chce raději ocelárnu Ilva

  • 22
Skupina ArcelorMittal začala jednat s potenciálními zájemci o její huť v Ostravě i další podniky v Evropě, které skupina nabídla jako kompenzační balíček v souvislosti s koupí italské ocelárny Ilva. Proces prodeje navrhovaných podniků by měl být uzavřen do konce roku.

„Přestože je schválení akvizice pro skupinu ArcelorMittal pozitivní zprávou, přináší také potvrzení nutnosti prodeje několika evropských podniků včetně ostravské huti do konce roku 2018,“ uvedl generální ředitel AMO Ašók Patil.

ArcelorMittal má v Moravskoslezském kraji 6 500 zaměstnanců. Ročně vyrábí přes dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí. V roce 2016 vytvořil AMO čistý zisk 1,308 miliardy korun a tržby 28,786 miliardy korun. Někdejší Nová huť patří do skupiny Lakšmí Mittala od roku 2003.

Převzetí ocelárny Ilva

Evropská komise v pondělí požehnala záměru největšího světového výrobce oceli ArcelorMittal převzít italskou ocelárnu Ilva. ArcelorMittal, jenž sídlí v Lucemburku, ale musí splnit určité podmínky. 

Komise uvedla, že na evropských trzích s ocelí musí zůstat zachována efektivní hospodářská soutěž, která bude ku prospěchu spotřebitelů i podniků.

„Ocel je velmi důležitá pro mnoho evropských průmyslových odvětví a rovněž produktů, které každý den používáme. Dnešní rozhodnutí zaručí, že akvizice firmy Ilva společností ArcelorMittal, kdy vznikne největší výrobce oceli v Evropě, nebude mít za následek vyšší ceny oceli,“ uvedla k rozhodnutí komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

„ArcelorMittal navrhl prodat několik ocelářských závodů v Evropě jednomu či více kupcům, kteří je budou provozovat a trvale ArcelorMittalu konkurovat. Tím bude na evropských trzích s ocelí zachována efektivní hospodářská soutěž,“ dodala. 

ArcelorMittal v rámci snahy o získání souhlasu k převzetí firmy Ilva navrhl, že prodá kromě své hutě v Ostravě i některé další aktivity v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.


Témata: ArcelorMittal