Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Řešte dětskou závislost na iPhonech, žádají Apple jeho velcí akcionáři

  • 34
Dva velcí akcionáři společnosti Apple se snaží přesvědčit technologického giganta, aby zakročil proti nežádoucímu vlivu, který má nadměrné používání chytrých telefonů na duševní zdraví dětí.

V otevřeném dopise investoři poukazují na mnohé studie, které prokázaly negativní důsledky dětské závislosti na chytrých zařízeních. Přemíra času stráveného denně „na telefonu“ zvyšuje u mladých lidí riziko depresí a sebevražd, snižuje jejich studijní schopnosti a vede ke spánkové deprivaci.

V listu také citují průzkumy mezi americkými rodiči a učiteli, které dokládají, že schopnost dětí soustředit se ve třídě kvůli digitálním technologiím klesá. Doma pak nejčastěji vedou se svými rodiči spory o to, kolik času smí před obrazovkou strávit.

Na otevřený dopis, za kterým stojí dva významní akcionáři společnosti Apple - organizace CalSTRS (California State Teachers‘ Retirement System) a JANA Partners, upozornil deník The Wall Street Journal.

CalSTRS a JANA Partners společně vlastní akcie Applu v hodnotě dvou miliard dolarů (přes 42 miliard Kč). Podle agentury Reuters je angažování v sociálních právech v případě skupiny JANA novinkou, je známá spíš úsilím o finanční změny ve společnostech, do kterých investuje.

Nyní jsou jen dvě možnosti

Podle Americké psychologické asociace (APA) má 58 % procent rodičů ve Spojených státech pocit, že jejich dítě má k ruce „přilepený“ telefon či tablet. S tím také souvisí problém závislosti na sociálních sítích. Ten dosáhl značné publicity poté, co bývalá disneyovská hvězda Selena Gomezová zrušila v roce 2016 svoje turné, aby mohla nastoupit na terapii kvůli depresi a nízkému sebevědomí, které způsobily právě sociální sítě, zejména Instagram, uvádí agentura Reuters.

Děti tráví na YouTube hodiny. Závislost ale poznáte jinak, říkají odborníci

JANA Partners a CalSTRS žádají Apple, aby zvážil vývoj softwaru, jenž by umožnil rodičům omezit svým dětem používání telefonu, uvedl deník The Wall Street Journal. Chtějí také, aby se společnost víc zabývala dopady nadměrného užívání jejích produktů na duševní zdraví.

„Apple může sehrát důležitou roli v signalizaci technologickému průmyslu, že důraz na zdraví a vývoj další generace je správný, a navíc dobrý pro byznys,“ píšou akcionáři v dopise. Současné možnosti rodičovské kontroly produktů Applu jsou značně omezené. Podle dopisu jsou jenom dvě, vypnout zařízení nebo umožnit plný přístup. Technologický gigant by proto měl v tomto směru vyvinout úsilí, aby nástroje rodičovské kontroly byly propracovanější.

Problém závislosti na moderních technologiích se netýká jenom Spojených států. Agentura Bloomberg uvedla, že Francie úplně zakázala používání chytrých telefonů na základních a středních školách. Mezitím spoluzakladatel Androidu Andy Rubin uvažuje o zavedení umělé inteligence do telefonů, aby byly schopny vykonávat rutinní úkoly bez nutnosti fyzické manipulace.