Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Startuje program Antivirus, firmy mohou žádat o příspěvky na mzdy

  8:57aktualizováno  9:11
Program na ochranu zaměstnanosti Antivirus, v jehož rámci mohou firmy postižené pandemií žádat stát o příspěvek na mzdy, spustí ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí od 12 hodin. Od té doby mohou firmy začít předkládat žádosti. Nikdo nemusí chodit na úřady, celý program poběží elektronicky, řekla ministryně práce Jana Maláčová.

„Nejedná se o závody, nebude rozhodovat, kdo přijde dřív. Na každého se dostane. Podstatné je, aby zaměstnavatelé vyplnili žádost správně,“ vysvětlila Maláčová na tiskové konferenci.

Koronavirus v Česku

V první fázi zaměstnavatel vyplní elektronický formulář a žádost odešle. Ministerstvo nasvém webu zveřejnilo návod, jak mají žadatelé postupovat.

Peníze od státu na mzdy ve firmách, na které dopadla nařízená omezení kvůli šíření koronaviru, mají bránit propouštění. Podle Maláčové je to poprvé, kdy bude v Česku spuštěn tzv. kurzarbeit. Odhadované výdaje za březen činí 10,9 miliardy. Firmy by peníze měly dostat na účet do několika dnů.

„Program Anitivirus se týká až 3,1 milionu zaměstnanců ve mzdové sféře a až 280 tisíc firem. Zítra ve 12 hodin se program otevře a zítra ve 12 hodin budou moci firmy začít předkládat žádosti,“ uvedla v neděli ministryně.

Stát poskytne dva druhy příspěvků. Uhradí 80 procent náhrady v dvoutýdenní karanténě a ze mzdy pracovníků zavřených provozů, a to do výše 39 tisíc korun. Podpora se jim bude vyplácet za dobu nařízeného uzavření. Celkem 60 procent vyplaceného výdělku poskytnou úřady při výpadku pracovníků a surovin či při poklesu poptávky, a to do 29 tisíc korun. Podpora se stanoví ze superhrubé mzdy. Zaměstnavatel bude muset nejdřív vyplatit v řádném termínu všechny náhrady a mzdy a poslat odvody, úřad práce mu stanovený podíl pak proplatí.

První příspěvky na kurzarbeit by úřady podle dřívějších informací mohly začít vyplácet po 10. dubnu. Podle ministryně musí firmy nejdříve předložit přílohu s rodnými čísly zaměstnanců, na které budou chtít čerpat příspěvky. Aby nedocházelo ke zneužití, zkontrolují se jména přes Českou správu sociálního zabezpečení. Následně po vyplacení mezd a odvodů může firma zažádat o proplacení mzdových nákladů. „A to by mělo být během několika dnů,“ uvedla v neděli ministryně.

Kurzarbeit je složitý a slabý, stěžují si zástupci malých podnikatelů

Příspěvky nebude možné čerpat na lidi, kteří jsou ve výpovědi. Úřady je nevyplatí také na ty, kteří už získali jiné kompenzace, a to třeba při podnikání či při souběhu zaměstnání.

Podporu na mzdy dostanou i agentury práce. Získají ji na pracovníky, které přijaly před vyhlášením nouzového stavu a jejichž pracovní poměr trvá po celou dobu programu. Ten pokrývá zatím období od 12. března od vyhlášení nouzového stavu do konce dubna.

Žádosti bude možné podávat jen elektronicky. Ministerstvo plánuje, že 6. dubna spustí aplikaci na webu úřadu práce. Po vyplnění žádosti se rovnou vygeneruje dohoda o poskytnutí příspěvků. Úřad práce údaje ověří, podepsanou dohodu pak doručí do datové schránky či mailem lidem s uznaným elektronickým podpisem.

Ministryně Maláčová apelovala na zaměstnavatele, ať žádost vyplňují pečlivě a ne rychle. „Na každého se dostane,“ uvedla.

Během konference zmínila Maláčová i čísla ohledně zaměstnanosti za uplynulý měsíc. Nezaměstnaných v březnu přibylo zhruba o 35 tisíc. „Čísla jsou potěšující, zůstáváme na třech procentech nezaměstnanosti.“ Podle Maláčové v tuzemsku nedochází k masovému propouštění.

Nezaměstnanost v březnu dosáhla tří procent, uvedla později ČTK. Zůstala tak stejná jako v únoru. Uchazečů o práci bylo 225 678. Do evidence nezaměstnaných se nechalo nově zapsat 35 714 lidí. „Smyslem programu Antivirus je přečkat tuto krizi (koronavirovou). Příspěvky státu chceme docílit toho, aby nikdo nebyl propuštěn,“ dodala šéfka resortu práce. Podle ní by lidé neměli ukvapeně podepisovat výpověď dohodou. 

Ministryně práce a sociálních věcí se dále zmínila o projednávaném programu, takzvaném „céčku“. „Jde o další možnost, jak podporovat firmy, respektive ty společnosti, které fungují i nadále,“ uvedla Maláčová. Podle ní by například poskytovatelé sociálních služeb měli dosáhnout na určitý finanční bonus.

Maláčová přemýšlí o novém zákonu o zaměstnanosti, který by umožnil firmám čerpat z programu Antivirus i bez potvrzení o bezdlužnosti. „Cílem je vypnout bezdlužnost tak, aby na příspěvek Antivirus dosáhly všechny firmy.“

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...