Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Angličané kupují dalšího českého dopravce: Osnado

Britský nadnárodní autobusový a vlakový dopravce Arriva pokračuje v expanzi na český trh. Firma se dnes dohodla na nákupu východočeské společnosti Osnado provozující autobusovou dopravu hlavně na Trutnovsku a Jičínsku.
Arriva kupuje sto procent podílu ve firmě od čtyř fyzických osob, které podnik vlastní. Cena transakce nebyla zveřejněna.

Pro britskou Arrivu je to již třetí akvizice v Česku za poslední rok. Již dříve koupila společnosti Transcentrum a Bosák Bus. Angličané nechávají ve firmě stejné vedení jako dosud.

Podle ředitele firmy Martina Bělovského se pro zaměstnance ani zákazníky nic nemění. "Jediný rozdíl bude v tom, že nyní za námi bude stát jedna z největších evropských skupin poskytujících dopravní služby,“ dodal Bělovský.

Investice Arrivy se přímo projeví jen tím, že na autobusy bude umístěno logo Arrivy. "S postupem času budeme společně zvažovat, která značka bude pro rozvoj společností Arrivy nejlepší,“ uvedly obě společnosti v tiskovém prohlášení.

Arriva nebyla jediným uchazečem o firmu."Bylo jich více,“ uvedl Michal Poplar-Rostock z firmy Venture Investors Corporate Finance, která prodej zprostředkovávala.

O české dopravce, jejichž linky jsou v závazku veřejné služby a jimž hradí krajské úřady ztrátu vzniklou z provozu těchto spojů, je mezi zahraničními firmami velký zájem.

Osnado vzniklo v roce 1991, firma počátkem devadesátých let privatizovala závody ČSAD Hradec Králové ve Staré Pace a Trutnově. Firma má celkem 106 autobusů. Společnost loni vykázala zisk necelé dva miliony korun při obratu 150 milionů korun.

Arriva patří mezi největší evropské osobní dopravce. Provozuje autobusovou, železniční dopravu i příměstské spoje v osmi  evropských zemích, nejvíce ve Velké Británii.