Andrej Babiš

Andrej Babiš | foto: idnes video

Babiš změnil náměstky. Daně bude řešit Hornochová, audit Wagenknecht

  • 30
Ministr financí Andrej Babiš jmenoval v pondělí do funkce dva náměstky, Simonu Hornochovou a Lukáše Wagenknechta. Hornochová bude mít na starost oblast daní a cel a Wagenknecht bude odpovídat za finance, audit a provoz na ministerstvu.

Hornochová, která dosud pracovala v nadnárodní poradenské společnosti EY v oblasti daňového poradenství, nahradila ve funkci Ladislava Minčiče.

Wagenknecht dosud působil v oblasti finančního řízení a auditu společností soukromého i veřejného sektoru. Dlouhodobě se zabývá problematikou vnitřního řídícího a kontrolního systému na národní i evropské úrovni. Několik let působil na pozici viceprezidenta Českého institutu interního auditu. Ve funkci vystřídal Miroslava Mateje.

Vedle náměstků se mění i vedení finančního analytického útvaru ministerstva financí. Jeho dosavadní ředitel Milan Cícer požádal ministra financí o převedení do Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, a to k 9. únoru letošního roku. Cícer podle Babiše v žádosti zdůvodnil, že odchází z rodinných důvodů, jeho rozhodnutí však mohlo ovlivnit i to, že čelil kritice za to, že pracoval na objednávku bývalého ministra Miroslava Kalouska (více zde).

Na Cícerovo místo k 10. únoru nastoupí Libor Kazda, který donedávna působil jako vedoucí pobočky protikorupční policie v Plzni. "Jsem rád, že pan Cícer zůstává ve struktuře resortu kvůli kontinuitě fungování FAÚ. Pan Kazda je zkušený odborník v boji proti finanční kriminalitě a bude pokračovat v úkolech, které má tento útvar na starost," uvedl ministr financí Andrej Babiš.