Amazon zvyšuje mzdy. Řadoví pracovníci budou vydělávat až 175 korun na hodinu

  • 144
Amazon plánuje od září zvednout mzdy pracovníkům svého logistického centra v Dobrovízi u Prahy, zaměstnanci si polepší přibližně o deset procent. Hodinová mzda bude nově začínat na 160 korunách za hodinu, informovala společnost v tiskové zprávě. Amazon i odbory vyloučily souvislost kroku s nedávnými hrozbami stávky pracovníků před Vánoci.

Společnost Amazon ve středu oznámila, že na základě každoroční revize mezd přilepší pracovníkům svého logistického centra v Dobrovízi. Zaměstnanci na vstupních úrovních budou od prvního září vydělávat 160 až 175 korun na hodinu. Záležet bude na tom, kolik mají v Amazonu odpracováno. Hrubá mzda vedoucích týmů se bude nově pohybovat v rozmezí 205 až 225 korun na hodinu.

Přidáno dostanou i sezónní pracovníci. „Naším cílem je konkurenceschopné odměňování, proto každoročně v průběhu druhého čtvrtletí srovnáváme odměny pro podobné pozice v okolí,“ uvedl šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman. Společnost podle něj v tuzemsku pokračuje i v náboru nových lidí.

Základní hodinová mzda pracovníků skladu byla doposud 150 korun na hodinu. K jejímu poslednímu plošnému navýšení došlo přesně před rokem. Kromě základní mzdy dostávají pracovníci v Dobrovízi také desetiprocentní bonus podle docházky a efektivity centra.

Nynější navýšení přichází přibližně dva měsíce poté, co odbory Amazonu hrozily vedení společnosti stávkou v předvánočním období, kdy firma zpracovává největší množství objednávek. „Stávka souvisela s krachem kolektivního vyjednávání, kde jsme chtěli dosáhnout podpisu kolektivní smlouvy,“ řekl místopředseda odborové organizace Amazonu Milan Němec.

Součástí kolektivní smlouvy měly být i dva hlavní požadavky odborářů, garance pravidelného zvyšování mezd a 13. platu. „Trvali jsme na těchto dvou věcech, nyní totiž nemáme jistotu pravidelného zvyšování mezd. Minimálně v nejbližší době ale smlouva podepsaná nebude,“ míní Němec.

Za navýšením mezd nejsou odboráři

Jediná možnost, která se podle něj nyní nabízí, je stávka. „Budeme ji ještě konzultovat s ostatními odborovými organizacemi v Evropě, ale zatím je předčasné o ní mluvit. Bude záležet na podpoře zaměstnanců a ta, abych se přiznal, příliš velká není,“ řekl Němec.

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Mluvčí Amazonu Miroslava Jozová vyloučila, že by zářijové navyšování mezd souviselo s požadavky odborářů. „Mzdy každoročně přezkoumáváme proto, že chceme být lídry na trhu. Amazon to takto dělá na všech trzích, kde působí,“ uvedla Jozová. Podle ní navíc společnost splňuje požadavky odborů už nyní.

Souvislost mezi zvýšením mezd a hrozbou stávky odmítl i Němec. „Naší zásluhou zvýšení určitě není, přehodnocení probíhá v Americe. Na posledním setkání nám vedení oznámilo, že čeká na rozhodnutí ze Seattlu (sídlo společnosti Amazon, pozn. red.),“ řekl.

Internetový gigant Amazon působí v Dobrovízi u Prahy od roku 2013, kdy zde otevřel centrum vráceného zboží. Jeho činnost skončila loni v květnu a většina zaměstnanců přešla do nedalekého distribučního centra Amazonu, které je v provozu od roku 2015. Podle Miroslavy Jozové nyní zaměstnává tři tisíce stálých zaměstnanců a dva tisíce sezónních.