Množství kořalky bylo v pořádku. Bylo jí dokonce mírně nad rysku.

Množství kořalky bylo v pořádku. Bylo jí dokonce mírně nad rysku. | foto: ČOI

Češi v karanténě pili více. Přesto tržby za lihoviny klesly o 40 procent

  • 10
Tržby výrobců a dovozců lihovin v České republice v letošním prvním pololetí meziročně klesly o 40 procent, uvedla Unie výrobců a dovozců lihovin ČR, která sdružuje 17 firem reprezentujících více než 80 procent trhu. Důvodem je jarní uzavření restaurací kvůli šíření nemoci covid-19 a také lednový nárůst spotřební daně. K častějšímu domácímu pití během nouzového stavu se však přiznala pětina Čechů.

Obchodníci se na konci loňska předzásobili výrobky se starou sazbou spotřební daně, které dosud nestihli vyprodat. Za celý rok se zatím očekává pokles tržeb o pětinu. 

„Koronavirová pandemie nepříznivě ovlivnila export a na domácím prodeji se kromě uzavření restaurací a barů významně odrazilo uzavření hranic, a tím nepřítomnost turistů i zahraničních pracovníků, kteří spotřebovávají významnou část alkoholických nápojů,“ uvedl výkonný ředitel unie výrobců a dovozců Vladimír Darebník.

Unie očekává, že loňských čísel odvětví nedosáhne ani za celý rok. Letní měsíce jsou v prodejích lihovin tradičně slabé, letos se navíc kvůli koronavirovým omezením neuskuteční velké hudební festivaly.

Odbyt zpomaluje také pokračující doprodej zásob, které si obchodníci udělali před lednovým zvýšením spotřební daně. Celoroční pokles tržeb svých členů předpokládá unie kolem 20 procent za předpokladu, že se ve druhém pololetí nebudou opakovat omezení zavedená proti šíření nového typu koronaviru.

Podle agentury Nielsen klesl v prvním pololetí v Česku prodej lihovin v gastronomii meziročně o 1,6 miliardy korun, prodej v obchodech se přitom zvýšil jen o 100 milionů Kč. 

Karanténa nastartovala domácí pití

Průzkum: Dva z pěti Čechů v karanténě víc jí, pětina vypije víc alkoholu

„Se zavřením gastronomických zařízení ztratili výrobci lihovin hlavní odbytiště produktů. Zatímco konzumenti piva začali nakupovat svůj mok hojně v maloobchodě, u lihovin tomu tak nebylo,“ podotkl Darebník.

Unie opakovaně vystupovala proti zvýšení spotřební daně z lihovin o 13,2 procenta od letošního ledna. Mezi alkoholickými výrobky jsou lihoviny nejvíce zatížené spotřební daní, přestože jejich spotřeba činí pouze 27 procent z celkové spotřeby alkoholu v ČR. Poukázala i na to, že kvůli propadu prodeje lihovin stát v březnu až červnu na spotřební dani vybral ve srovnání se stejným obdobím loni o 1,2 miliardy korun méně.

Změny v prodeji se vzhledem k 55denní splatnosti spotřební daně projevují na jejím výběru se zpožděním. Zatímco v únoru překročila suma spotřební daně z lihovin 1,5 miliardy korun, což ukazuje nákupy do zásoby v prosinci 2019 před zvýšením spotřební daně, v březnu to bylo zhruba 225 milionů korun.

Podle průzkumu pro Zdravotní pojišťovnu Ministerstva vnitra ČR v době koronavirového nouzového stavu více pila alkohol téměř pětina lidí. Častěji větší spotřebu přiznali muži než ženy a mladší lidé od 18 do 35 let. 

,