ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Přitvrzení kvůli viru. Airbnb bude muset poskytnout údaje o klientech

  • 44
Služby nabízející sdílené ubytování typu Airbnb čekají zřejmě přísnější podmnínky. Pokud parlamentem projde návrh ministerstva pro místní rozvoj, budou muset úřadům poskytovat podrobné údaje o svém podnikání a klientech.

Firmy by nově musely na výzvu živnostenského úřadu předat informace o počtu uzavřených smluv o službě cestovního ruchu, celkovou cenu za tyto služby, ale i adresu místa, na které jsou poskytovány.

Zvlášť pak ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová vypíchla identifikaci ubytovaných. „Nutnost přehledu o ubytovaných osobách podtrhuje zdravotní zájem. Jak se ukazuje v dnešní situaci, ubytovaní lidé mohou být zdrojem infekčních chorob, byť třeba jen v latentním stádiu. Pro moderní způsoby boje s nemocemi, mezi kterými má zvláštní postavení takzvané trasování, je pak znalost identity ubytovaných naprosto klíčová,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Zákon pak umožňuje živnostenskému úřadu předat údaje jinému státnímu kontrolnímu orgánu jako je například hygienická stanice.

„Existence navrhované právní úpravy jistě napomůže postupnému odbourávání těch nejtvrdších opatření, která jsou sice v současné době velice potřebná, nicméně je nelze udržovat donekonečna,“ konstatuje ve své zprávě ministerstvo.

Přísnější regulace pak může ještě nedávno kvetoucí trh dále utlumit. Podnikatelé v krátkodobých pronájmech typu Airbnb totiž čelí kvůli koronaviru vysokým ztrátám. I po otevření hranic bude zřejmě ještě dlouho trvat, než se do České republiky vrátí zahraniční turisté, kteří jsou nejčastějšími hosty tohoto ubytování. - čtěte Airbnb byznys krvácí. Lidé se do krátkodobých pronájmů vrátí až za měsíce

V Česku se přes platformu Airbnb podle údajů služby a Českého statistického úřadu (ČSÚ) předloni ubytovalo 1,16 milionu zahraničních turistů. Při domácích cestách ji využilo 115 000 Čechů. Nejvíce lidí využilo krátkodobé ubytování v Praze.