ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Společnost EasyJet uzemnila přes 300 letadel. Provozuje jen záchranné lety

  • 4
Nízkonákladová společnost EasyJet uzemnila veškerá svá letadla. Důvodem jsou globální opatření proti šíření pandemie koronaviru. V provozu dopravce ponechal jen několik letů určených pro repatriaci Britů v zahraničí. Termín obnovení letů je nejistý.

Vládní program na udržení zaměstnanosti garantuje palubnímu personálu 80 procent stávající mzdy. Peníze budou pobírat od 1. dubna.

Společnost EasyJet operuje s 331 letadly. V době, kdy ještě nebyla zasažena globálními dopady pandemie, byla zastoupena na 159 letištích a o zajišťovala lety na více než tisícovce tras.

Očekává se, že mnoho leteckých dopravců bude vyjednávat o vládní finanční pomoci, jak už naznačila společnost Virgin Atlantic. Britský kabinet nicméně sanování aerolinií označil „jako poslední možnost“ a chce postupovat případ od případu.

Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA) předjímá, že pandemie může mít na letectví katastrofální dopady a naléhá na vlády po celém světě, aby sektoru pomohly.

Aerolinky prodělají 6 bilionů, víc než ČR vyrobí za rok. Polovině hrozí krach

Rozhodnutí EasyJet podle BBC přichází nedlouho poté, co šéf regionálního dopravce Loganair Jonathan Hinkles řekl, že žádné aerolinky nepřežijí bez vládní pomoci. Podle něj dopravci, kteří uvádějí, že mohou přežít bez pomoci „pravděpodobně lžou“.

Ředitel Loganair podotkl, že pomoc je nezbytná, protože propojení vzdálených skotských ostrovů a venkova ve Velké Británii není možné udržet bez zachování leteckých služeb.