Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Vysokoškoláci slevují z nároků, jako nástupní plat chtějí už jen 20 tisíc

Sebevědomí tuzemských vysokoškoláků letos dostalo pořádně zabrat. Kvůli stále vysoké nezaměstnanosti obtížně hledají práci a jejich představy o výši nástupního platu se zoufale drolí. Z aktuálního průzkumu společnosti Studenta Media mezi více než tisícovkou českých vysokoškoláků vyplývá, že dvě třetiny z nich by vzaly místo i za méně než dvacet tisíc korun hrubého měsíčně.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

Pane Hochmut,

mezi přirovnáváním se k popisovanému Denisovi a Vaším tvrzením, že chcete makat, je elementární rozdíl. Denis si jistě ekonomický obor na zemědělce vybral právě proto, aby jím co nejdéle prolézal agronomií příp naukami o hospodářství potažmo jakoukoli tvůrčí činností zcela netknut, a prodloužil si tak své pražské mládí pokud možno do doby, kdy už začně plešatět.

Nebo máte jiný názor na někoho, kdo po pěti šesti letech zevlování na zemědělce skončí u pro vysokoškoláka podřadné obživy v reklamním businessu?

0 0
možnosti
Foto

Pane Brucknere, náročnost studia na ČZU bohužel nedokáži posoudit. Naopak si myslím, že pokud vysokoškolák skončí, u na první pohled podřadné práce, nemusí to nutně znamenat, že nic neumí...stačí si vybrat špatný obor, či nátlak rodičů,...

0 0
možnosti
Foto

Tak mi začíná připadat, že kdo neutekl do zahraničí, či nevaří drogy, ten v tomhle absurdistáně jen přežívá. Nejde o VŠ - jakmile začnou klesat výplaty, tak je to o tom, že si lidské práce nebude nikdo vážit. Budeme ve stavu, kdy bude hodina práce bagru natolik drahá, že tam raději naházíme 5 lidí, kteří budou makat za pár korun. To ta vize z komunismu, kdy za nás budou dělat stroje dostává docela na frak. To, co se dnes děje na trhu práce jsem dosud nezažil. Jsem ve stejné fázi jako zmiňovaný Denis - tedy s VŠ, krátkou, leč intenzivní praxí v IT a přesto je to i v Praze docela těžké. Dneska je to o tom umět se prodat, být vyžírka a říťolezec. Nejsem ten typ, který by na pohovorech vyřvával jaký je king, že beze mě to nepůjde, apod. Asi nejsem tak průbojný, ale o tom to snad není..!? Na co namyšlený kecálky, kteří každou hodinu chodí do kuchyňky dělat si kafe a práce stojí? To, že je člověk namotivovaný a má chuť makat, klidně za méně, nikoho dnes nezajímá..nemám známost, nazdar..Rv

0 4
možnosti
Foto

Obávám se, že spíše nemáte, co nabídnout. Při pohovoru v nadnárodní společnosti vám budou známosti a řiťolezectví na nic. Za IT specialistu se považuje kdekdo, kdo umí složit počítač, v něčem programovat a doma mu běží linux. To je zoufale málo. IT specialistů je velký nedostatek.

Jinak toto je krásná země pro život [>-]R^

3 1
možnosti
PH

25 tisíc po roce praxe ;-D;-D;-D znám obor, kde VŠ na tento plat dosáhne až po 25 letech praxe :-/

3 0
možnosti
JP

Ač jsou v mém oboru platy vysoké, když vidím s kolika musí lidé v ČR vyjít a teprve budu absolvent, nedovedu si představit žádat o takovou částku. Tím spíš zní očekávaných (r. 2008) nástupních 30000 Kč pro člověka bez praxe jako z jiného světa. Asi postrádám lokty...

0 0
možnosti
Foto

To je v pohodě. Hlavně nabrat zkušenosti, praxi, a pokud budete schopný, tak se o výši platu nemusíte obávat. Velká výhoda je během VŠ dělat více než skládat zkoušky a udělat státnice. Stáže, praxe, diplomová práce pro nějakou společnost, jazyky.. Vybraně, schopných absolventů elektrotechnických fakult ( IT, kybernetika, mikroelektroninka..), strojních fakult (automotive..) nebude nikdy dost.

0 0
možnosti
JK

Jako vysokoškolák, se stavebním zaměřením, jsem se při manželčině mateřské musel odloučit od své profese a živit se jako obchodní zástupce. Přestože na tuto pozici by stačil bohatě člověk se středoškolským vzděláním, vydělával jsem podstatně víc než coby architekt (Ostrava):-/. Musím bohužel přiznat, že začínám docházet k názoru, že investovat do vzdělání se v této zemi stále nevyplácí...

6 1
možnosti
PK

Pořád nedokážu pochopit, proč si lidi a pisálkové myslí, že by VŠ měl chtít a dostat víc než neVŠ. Sice je jakási naděje, že takový člověk bude inteligentní a nějakou práci kvalitně zastane (i když ze svých zkušeností ze studií a znalosti současného studentstva  to zas taková jistota není), ale vzdělání nijak neurčuje výši platu a je to pouze na firmě, kolik nabídne. Ze zkušenosti z bývalé firmy vím, že platy VŠ a platy montérů byly přibližně stejné, každý pracoval, jak nejlíp uměl, a proto nebyl důvod někoho zvýhodňovat jen proto, že má vyšší vzdělání. Vzdělání pouze určovalo, jakou činnost budeme vykonávat (programátor, projektant, technik, ...) - šéf samozřejmě nemá potřebu dát člověku dvojnásobný plat jen proto, že zaměstnanec má před jménem titul. Pokud technik pracuje skvěle manuálně, proč by se měl jeho plat lišit od programátora, který pracuje stejně času, pouze mentálně (a toto říkám, přestože se sám řadím do kategorie programátor, projektant).

1 0
možnosti
JM

J22a43n 81M53i15l15l96e61r

1. 10. 2013 16:32

To, co píšete, určitě platí. Ale v celkem omezeném množství oborů. Obecně platí, že lidé s VŠ vzděláním zastávají lépe hodnocená pracovní místa. Má to svou docela jednoduchou logiku.

3 0
možnosti
VN

No , nevím jaká je realita , kolik nakonec dostanou.

Já jsem končil VŠ v roce 1998 a moje první výplata byla 10 brutto. Bylo to v době , kdy byla průměrná mzda cca 13 brutto. Jinak požadavek 26.000 pro absolventa se mi zdá přehnaný...vzhledem k tomu , že ten člověk nic neumí a musí se hodně a hodně učit , než začne být pro svého zaměstnavatele přínosem.

Jako vysokoškoláka-absolventa by mne spíše než velikost první výplaty zajímalo o jakou pozici se jedná , jaké mohu získávat další zkušenosti a co se mohu dále naučit.. Přínosná praxe v prvních letech po ukončení studia může mít  velký vliv na mzdový růst v pozdějších letech. Na druhou stranu jsou pozice , kde se člověk o mnoho mzdově  s přibývající praxí nezvedne... a ta získaná praxe je takřka k ničemu...

5 0
možnosti
PO

Hm, tak Denis W. je nějakej divnej, studoval do sedmadvaceti, očekává 26 a práci už má (= ještě nedostal vejplatu a na plat se neptal...?).

0 0
možnosti
RT

R97a69d79e85k 66T27o68č94i90l

1. 10. 2013 14:54

A kdo by zaměstnal někoho, kdo neví nic o práci, zná jenom teorii, která je v praxi často nepoužitelná a hned chce min celorepublikový průměr?

Já když se vyučil, tak jsem měl 1600Kčs a VŠ měli kolem 1250Kčs. Protože jsem hned vytvářel hodnoty, protože jsem na učňáku měl praxi. Nejen na stavbách, ale i z melouchů ;-)

Školu jsem si dodělal až při zaměstnání, ale zjistil jsem, že mi je nanic. Skoro všude, kam jsem nastupoval, se ptali co umím a ne na dosažené vzdělání

2 7
možnosti
JM

J53a27n 96M78i92l47l95e77r

1. 10. 2013 14:58

Spoooousta firem. Stačí se podívat na nabídky práce. Takoví lidé jsou nejtvárnější a firma si tak z nich pro sebe může za relativně krátkou dobu (2 roky) vychovat špičkové zaměstnance a vyjde ji to levněji než kdyby takového hotového člověka koupila na trhu práce. Každá mince má dvě strany.

4 2
možnosti

Tady se něco mluví o Anglii, ale chtěl bych se zeptat jaká je možnost tam dostat nějaké lepší místo například v bance nebo v nějaké nadnárodní společnosti. Já osobně jsem v Praze nastupoval před lety právě za těch 20 tisíc a po třech letech jsem vydělával cca. 40 tisíc korun (potom mě přesunuli do Jakarty). Nad Anglií uvažuji, ale nějak si nejsem jist, že by mi tam někdo nabídnul nějakou lepší kancelářskou pozici. Navíc cenová hladina je tam úplně někde jinde, takže zase tak výhodné to být nemusí

0 1
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

V USA vzniká další vysokorychlostní železnice. Spojí Las Vegas a Kalifornii

23. dubna 2024

V pondělí se v USA zahájila výstavba nové vysokorychlostní železniční tratě. Projekt společnosti...

KOMENTÁŘ: Budou ještě někdy v Česku nízké a předvídatelné ceny energie?

23. dubna 2024

Premium Po energetickém cenovém šoku je na stole otázka: Lze ještě vůbec někdy doufat v nízké a...

Větší než největší. Rekordní 3D tiskárna umí vytvořit víc domů najednou

23. dubna 2024  19:26

Univerzita v americkém Maine představila novou výkonnou 3D tiskárnu, která je schopna vytvářet...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!