Člověk tam má skoro pocit, že už to pivo měl, a ne jedno. Přestože ochutnávka je na programu zpravidla až v Minipivovaru U Orloje, který je ještě o dveře dál ve stejném areálu.
Ale popořádku. Takzvaný Chrám chmele a piva je odlehčené a trochu recesistické muzeum – protipól seriozního Chmelařského muzea, které sídlí přes ulici. Pytly jsem se nakonec probloudil až k „pokladu“, což je křišťálová chmelová šištice, která mění barvy.
Větším „pokladem“ je však možná „síň tradic“ v chrámu, ve které jsou vidět chmelařské alegorické vozy s figurínami a erby chmelařských obcí Žatecka.
Žatec je kromě Plzně druhou českou metropolí piva. „Chmel se tu prokazatelně pěstuje víc jak tisíc let a město vzniklo na základech tohoto úspěchu,“ říká ředitel Chrámu chmele a piva Karel Havelka. Ve městě sídlí dokonce čtyři pivovary, z toho tři „mini“.
Nevím jestli tomu pomůže zrovna bludiště z pytlů, ale Žatec se svým souborem staveb zaměřených na zpracování chmele kandiduje do UNESCO. Zdejší zákoutí mimochodem působí jako židovské ghetto.
Chmelařské domy jsou i dnes snadno rozpoznatelné. Jsou to takové sklady, ze kterých vyrůstá trochu podivně tovární komín. Uvnitř odděloval jednotlivá patra rošt, na kterém se chmel sušil. Ještě dnes je vidět v Chrámu chmele a piva.
Pivní „trumf“
A teď do pivovaru, který se ukrývá v zahradě za brankou z ulice pod štítem s velkou hrací kartou.
Návštěvníci se v jednom z pivovarních dvorků fotí na lavičce se sochou „pivaře“ a další specialitou Minipivovaru U Orloje jsou skříňky, takzvaný „Trezor štamgastů“, kam si pravidelní hosté mohou zamknout svůj korbel. Několik sklenic tam zrovna odpočívá. „Někteří si tam nechávají uvnitř sklenice i bankovky, aby měli rezervu na pivo, a karty,“ říká Havelka.
A další specialitou je, že v Pivovaru U Orloje de facto vaří pivo místní radnice, protože Chrám chmele a piva je městským zařízením. Také je tu koneckonců štamgastský „radniční stůl“.
Pivovar U Orloje vaří i desítku, což není u minipivovarů (kromě schválně slabých cyklistických piv) zvykem. Ale zase, ta desítka se prostě zdá na první pití silnější. Jak se říká, je hodně „pitelná“.
A místní tmavé není tak sladké, ale je to hodně karamelové pivo, takové černé Krušovice dvakrát intenzivnější.
Žádné experimenty s příchutěmi tu netrpí, protože Žatec má podle Havelky prostě svým ležákem reprezentovat místní chmel, nic víc, nic méně. „Nepotřebujeme experimentovat s borůvkami a jablky,“ usmívá se Havelka.
Pivní hlídkaSERIÁL |
Pivovar se jmenuje záměrně podle orloje, protože na budově odbíjí čas opravdu plnohodnotný mechanický orloj spojený s hodinovým strojem.
Kostlivec je tam podobný jako na pražském orloji, ale jinak se do rytmu odbíjení hodin pohybují servírka s pivem a pijáci s korbely vyvedení v kovu. Je to na jednu stranu parodie na orloj, na druhou stranu je perfektně řemeslně provedená.
Ostatně dole na orloji najdete i peklo s malými lebkami, kam se dostane ten, kdo nepije pivo, a nahoře chmelové nebe s ležícími postavičkami připomínajícími Dionýsa na „věčné ochutnávce“.
Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz
Pivovar U Orloje Žatec- Vznikl v roce 2010. - Je součástí muzea Chrám chmele a piva. Má prostornou vnitřní místnost a zahrádku ve dvoře. - Místní pivo je k mání pouze v této budově. - Vaří desítku Letňák, Chrámové tmavé a ležák jedenáctku Žatecký samec. - Výstav má 500 hektolitrů ročně. Internet: www.chchp.cz |