Nejlepší výčepní je ze Sparty

  18:07aktualizováno  18:07
Frýdek-Místek - Načepovat hostu takové pivo, po kterém si slastně otře vousy, chce od dobrého hostinského i kus kumštu. O tom by mohli vyprávět všichni hospodští, kteří v hostinci U křivého psa ve Frýdku-Místku změřili své síly a především um. Přísné zraky porotců hodnotily u jednatřiceti hospodských míru načepovaného piva, kvalitu pěny i celkový dojem, jak muž, ale i žena za výčepní pípou působí.

„Čepuji pivo v hospodě už od svých patnácti let,“ prozradil na sebe podsaditý hostinský Ladislav Fiža z hotelu Beskyd v Mostech u Jablunkova. Třicet let za pípou však nemusí znamenat jen pro někoho jistě vybájený život v neustálé blízkosti vyhlášeného českého nápoje.

„Jsou to také křečové žíly či problémy s páteří. Stát pořád za pípou je pořádná makačka,“ říká muž, podobající se trochu svou čepicí proslulému Haškovu hostinskému Palivci.

Radim Novotný ze sviadnovského bistra Na Husinci zase pověsil na hřebík své vzdělání na strojařské průmyslovce a stoupl si za pípu. „Čepuji už deset let a toužil jsem po tom celý život,“ řekl hostinský. Jeho otec měl také hospodu a tak se vrátil k rodinnému „řemeslu“.

„Héj! Honza vyhrál! To je bomba! Všichni jsme mu tady drželi palce,“ mohla nadšeně zvolat od telefonu do restaurace Sparta v Ostravě-Porubě jedna z kolegyň Jana Javorského. Tento mladý výčepní nakonec regionální kolo soutěže vyhrál a postoupil na oblastní klání do Brna.

Vítěz prvního kola soutěže oslavoval výhru v Ostravě-Svinově. „Soutěžil jsem potřetí. Kdybych se neumístil, už bych asi za rok nešel. Je to náročné na čas a nervy,“ řekl Javorský.

Výhru bere jako uznání své práce. „Asi jsem se to naučil. Přál bych si, aby mi ta cena a možná třeba i nějaká další pomohla k vlastní hospodě. Nebo k práci tam, kde se i lépe daří, třeba v zahraničí nebo v Praze.“

Hostinský a bývalý železničář řekl, že v Ostravě si dobrý hostinský moc nevydělá. „Mám ženu na mateřské a dítě. Nosím domů tak šest tisíc a to si myslím, že je přeci jen na hostinského málo,“ posteskl si.

Svůj recept na kvalitní pivo má: „Pivo se nesmí načepovat naráz. Tak na třikrát. Také nedopustím, aby se pivo hustilo kysličníkem, což naštěstí na Moravě z hospod ustupuje. Nejlepší je klasický vzduch,“ řekl.

Přestože by rád chtěl pracovat jinde, svou restauraci má rád. „Chodí tam dobří lidé a normální. Nemohl bych pracovat v nějakém fajnovním lokále s kravatou na krku. Nebavilo by mne to,“ míní vítěz soutěže.

Na dalších místech se umístili dva výčepní z ostravské hospody U dvou králů.

Soutěž výčepních ve Frýdku-Místku (16.1.2002)

Soutěž výčepních ve Frýdku-Místku (16.1.2002)

Soutěž výčepních ve Frýdku-Místku (16.1.2002)

Autoři: ,

Cesta do Chorvatska 2019

Plánujete letos cestu do Chorvatska autem? Zmapovali jsme pro vás cestu přes Slovinsko i Maďarsko. Mapa a popis trasy, poplatky, ceny pohonných hmot a rizikové úseky na jednom místě.

Nejčtenější

Veřejná omluva. Čeští turisté podstoupili na Bali očistnou ceremonii

ČEŠI ZNEUCTILI CHRÁM: Český turistický pár při návštěvě chrámu svaté místo...

Obyvatele ostrova Bali pobouřilo video, které dokládá, že český turistický pár při návštěvě chrámu svaté místo...

Podivná jezera, mizející ledovce. Nejvyšší hora Evropy mění tvář

Ledovec Mer de Glace ustoupí každý rok o desítky metrů (červen 2019)

Klimatická změna se dramaticky projevuje i na Mont Blanku. Ledovce mizí, přibývá skalních sesuvů a nejvyšší hora Evropy...

Soutěž o cestu kolem světa pokračuje třetí hrou, zavzpomínáte na uplácení

Barevná Indie - Taj Mahal

Připomeňte si třicet let svobody se soutěží iDNES.cz a CK S.E.N. Výherce na podzim absolvuje cestu kolem světa. Soutěž...

OBRAZEM: Neuvěřitelné hotely, odkud se vám nebude chtít domů

Spali jste někdy 150 metrů pod zemí, v bublině, ve sněhu a ledu, pod vodou nebo...

Spali jste někdy 150 metrů pod zemí, v bublině, ve sněhu a ledu, pod vodou nebo naopak v oblacích? Podívejte se na...

Za málo dřiny hodně muziky. Výstup na Sivý vrch si rozhodně nenechte ujít

Vrchol Sivého vrchu se rychle přibližuje.

Sivý vrch je nejzápadnějším výrazným vrcholem Západních Tater a vlastně i celého Tatranského hřebene. Tato 1 805 metrů...

Další z rubriky

Zaniklé tratě: Týnecká dráha přežila útok odbojářů, komunismus ne

Poslední vlak z Chrasti do Hrochova Týnce 31. 1. 1978 ve stanici Rosice u...

Další díl Zaniklých tratí nás zavede do východních Čech, na jednu z větví systému takzvaných chrudimských lokálek....

Těžké spacáky, vrzající kola. Turistické vybavení v roce 1989 nebyl žádný med

Vysoké Tatry, cca rok 1980

V posledních desetiletích zažíváme překotný vývoj technologií, které nabízejí stále chytřejší a propracovanější...

Unikátní francouzskou restauraci jsme našli v zapadlém koutě na Vysočině

Rémi Decroix a jeho malé království

Na první pohled totální zapadákov, na druhý magnet pro milovníky dobrého jídla, piva i turistických kuriozit. V Horních...

Najdete na iDNES.cz