Největším lákadlem je hrad ze 40 kilogramů marcipánu. | foto: ČTK

Žádné nezřízené hody. Šlechta jedla střídmě, ukazují na zámku Sychrov

  • 7
Od července se mohou návštěvníci Sychrova těšit na nové prohlídkové trasy. Dozvědí se, jak se jedlo a stolovalo na šlechtických sídlech či kteří Rohanové se stali předlohou postav ve Třech mušketýrech.

Několikametrové stoly prohýbající se pod zlatými a stříbrnými mísami přeplněnými kilogramy masa, hektolitry vína a nezřízení říhající strávníci, kteří si utírají mastné ruce do kadeří posluhovačů.

Stop! Takováhle zažitá představa o divokých bakchanáliích šlechty na hradech a zámcích je pouhým výtvorem spisovatelů. Skutečnost je trochu jiná a bude na ni od července upozorňovat nová prohlídková trasa na zámku Sychrov. Ta je zaměřena na stolničení.

Fotogalerie

"Pořád existuje klišé, že šlechta strašně hodovala, že se nezřízeně přejídala, ale to není pravda," říká kastelán Sychrova Miloš Kadlec. Upozorňuje na 192 postních dnů v roce a i na tehdejší způsob rodinného stravování.

"Dnes jsme zvyklí, že rodina spolu obědvá, večeří. To bylo na šlechtických sídlech zvykem až v 19. století. Předtím zámecký pán nebo paní stolovali osamoceni ve svém apartmánu, který na to byl přizpůsoben. Třeba rakouský císař stoloval vždy sám a byl v jídle velice střídmý a skromný," vysvětluje Kadlec.

Největším lákadlem některých nově přestavěných pokojů bývalého šlechtického zázemí je jistě dekorace ze 40 kilogramů marcipánu. Jde o veliký hrad. Každý kamenný (marcipánový) kvádr je zdoben bourbonskou lilií, z věže střeží okolí sladký páv a kolem hradu jsou kytice a ovoce.

Na zámku z ujídání marcipánu strach nemají

"Marcipán je velice starou tradicí na šlechtických sídlech. Nám se podařilo sehnat paní Kučerovou, která je velice zdatná a vytvořila nám tyto dekorace na základě starých knih," dodává kastelán.

A nebojí se na zámku, že jim návštěvníci budou marcipán z expozice olupovat? "Obavy nemáme, ale máme tam pro jistotu od hradu odstup ohraničený provazem. Navíc uvažujeme i o nějaké impregnaci. Ale říkali jsme si, že bychom udělali několik menších jedlých kytek, aby návštěvníci skutečně věřili, že je to z marcipánu. Z odstupu několika metrů to tak nevypadá," upozorňuje Kadlec.

Kromě sladkého hradu zaujme na Sychrově také banketní stůl, na němž je obrovská dekorace - devítimetrový had poskládaný z ubrousků.

Na stoly si šlechta ráda kladla především zvěřinu, oblíbené byly i paštiky a polévky, třeba zeleninové. "Máme tu dochované staré jídelní lístky. Jsou samozřejmě ve francouzštině. Způsob stolování se totiž přebíral z Francie," doplňuje kastelán.

Nejen jídlem bude od července živ sychrovský zámek. Jiná bude i hlavní prohlídková trasa nejnavštěvovanější památky v Libereckém kraji. Součástí bude výstava zaměřená na spojení francouzské šlechty a divadla a literatury.

Osobnosti z řad Rohanů, majitelů Sychrova, se totiž staly například předlohami pro několik postav slavných Dumasových Tří mušketýrů. "Například Marie de Rohan dokonce Dumase inspirovala k vytvoření dvou postav - v románu vystupuje jako milenka d’Artagnana i jako proradná Mylady," uzavírá Kadlec.