Krkonošská Luční bouda bude vařit vlastní pivo, pojmenovala ho Paroháč

  12:34aktualizováno  12:34
V Luční boudě v Krkonoších začnou do léta příštího roku vařit vlastní pivo. Zlatavý krkonošský mok se bude jmenovat Paroháč a s jeho výrobou pomůže provozovatelům boudy větší a zkušený bratr - Budějovický Budvar. V horské boudě tak vznikne možná nejvýše položený minipivovar v celé Evropě.

Číšník Tomáš Seidl s pivem z minipivovaru na Luční boudě v Krkonoších. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Kdo si dnes nechá v restauraci proslulé Luční boudy v Krkonoších natočit pivo, musí počítat s tím, že není zrovna levné. Cena turisty spíš odrazuje, protože oproti podhůří je dvojnásobná.

Jeden z uživatelů Facebooku si na sociální síti na tamní cenu piva postěžoval. Měsíc pak trvalo, než na komentář najel zaměstnanec Luční boudy. V úterý 6. prosince pak vzkázal do světa: "Zlevnit pivo nám bohužel náklady na jeho dopravu a uskladnění nedovolují. Ale dobrá zpráva je, že budeme vařit vlastní pivo. Cenu si budeme stanovovat sami."

S tímto vzkazem přišla i opravdová bomba pro turisty. Minipivovar v Luční boudě bude pravděpodobně také nejvýše položeným zařízením svého druhu v Evropě.

Nápad přišel v parném létě

Klára Sovová, předsedkyně představenstva společnosti AEZZ, která Luční boudu provozuje, potvrdila, že malý pivovar v horské boudě v Krkonoších opravdu vznikne. Originální pivo mohou turisté ochutnat už příští rok v létě.

Luční bouda v Krkonoších

Luční bouda v Krkonoších

Sovová také prozradila, že 16. prosince nechá zaregistrovat oficiální název piva i pivovaru. "Vymysleli jsme, že se bude jmenovat Paroháč. Dvanáctka pak bude Dvanácterák, čtrnáctka Čtrnácterák a pro vybrané příležitosti budeme vařit speciál Šestnácteráka," říká předsedkyně představenstva.

Na novinku i její produkty se už těší i zaměstnanci Luční boudy. "Měl by to být jen malý pivovárek. Pivo bude doplňkové, hlavní zůstane Budvar, který tady čepujeme. Budvar je navíc našemu nápadu nakloněný a chtějí nám s ním pomáhat. My to vítáme i proto, že chceme, abychom vařili opravdu dobré pivo," pokračuje Sovová.

Minipivovar bude jako rychlovarná konvice

Technologii pivovaru chtějí šéfové boudy nechat nainstalovat do bývalé vinárny, která byla dříve na Luční vyhledávaná.

"Po vzniku pivovaru chceme otevřít právě i vinárnu, protože lidi se ptají. Vzpomínají na ni totiž jako na sympatický lokál, kde si mohli u otevřeného okna dát do sněhu vychladit panáka. Teď tam lidé budou moct pozorovat výrobu piva," usmívá se Sovová a dodává, že nápad na vybudování pivovaru dostali zaměstnanci během jednoho parného dne.

Šéfové Luční boudy teď sondují, zda by v případě úspěchu svého piva mohli Paroháče či Dvanácteráka plnit i do lahví. Turisté by si pak mohli pivo z hřebenů Krkonoš odnést z výletu nebo dovolené domů.

Samotnou technologii pro vaření piva Sovová přirovnává k rychlovarné konvici. "Jen její cena je o dost nul vyšší. Toto zařízení by ale nemělo narušit ochranářskou zónu, v níž chata stojí. Proto jediné, co bude technologie vypouštět, bude pivo," směje se předsedkyně představenstva společnosti AEZZ, což byla původně zkratka Agentury pro etické zacházení se zvířaty.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Byl to asi nejhorší James Bond, přesto naučil turisty lyžovat v Mürrenu

Díky za všechno, Mr. Bond.

Možná by se měl tento slavný snímek jmenovat spíše Ve službách švýcarskému turismu, než Jejímu Veličenstvu, neboť agent...

KVÍZ: Lidé pro ně i umírají. Jak dobře znáte státní vlajky?

Víte, který stát má na své vlajce kalašnikov?

Jsou jedním z nejvýraznějších symbolů každého státu. Některé vlajky pozná na první pohled téměř každý, jiné se dají...

Slavný cestovatel Miroslav Zikmund slaví sto let, svůj věk bere jako dar

Miroslav Zikmund

Při dvou cestách projel Miroslav Zikmund Asii, Afriku i Ameriku. Je absolutní systematik, jeho život má pevně daný...

Lyže v Německu, postel v Česku. Zkusili jsme lyžování na Velkém Javoru

Lyžování na Grosser Arber stojí za to i v pozdějších odpoledních hodinách, kdy...

Moderní lanovky, sjezdovky všech obtížností, výborné sněhové podmínky obvykle až do dubna a perfektní zázemí. To jsou...

Další z rubriky

Když odvaha zvítězí nad nudou. Nejlepší gastronomické zážitky pro rok 2019

Večeře v oblacích je již tradiční součástí pražského gastronomického podzimu....

Stále více lidí si do svých novoročních plánů zařazuje nejrůznější gastronomické zážitky. Nabídka je rok od roku...

Český výletník: Jak mě Vincek Priessnitz naučil léčit a být trpělivý

Sanatorium Priessnitz je dnes nejvýznamnější stavbou a jakýmsi logem Lázní...

Když zazní jméno Priessnitz, člověk si představí cosi tajemně německého a chladného. Vincenz Priessnitz však založil...

Zaniklé tratě v Česku: Dráhu z Litvínova do Jirkova zpustošila rypadla

Jirkovské zhlaví nádraží Dřínov v šedesátých letech 50.5408889N, 13.5067222E

Dnešní díl Zaniklých tratí nás zavede do míst, kde dráha musela ustoupit velkorypadlům. Otevíráme kapitolu, ve které se...

Najdete na iDNES.cz