Pondělí 27. září 2021, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 27. září 2021 Jonáš

Pečené kaštany jsou nuda. Ochutnejte kaštanový dort nebo rizoto

Asi nejčastější případ, kdy se s jedlými kaštany setkáváme, jsou vánoční trhy. A to je škoda, neboť z chutné kaštanové hmoty lze vykouzlit celou řadu delikates, včetně výborných dezertů. Prozkoumali jsme české restaurace a zjistili, jaké kaštanové speciality nabízejí.

Kaštanové knedlíčky s kaštanovou omáčkou | foto: Archiv restaurace Etnosvět

„Nikdy nezapomenu na kaštanový zážitek z Paříže. V neděli odpoledne jsme s kamarády vyjeli kousek za město, kde jsme v háji sbírali spadané jedlé kaštany. Každý z nás měl košík a za hodinu nasbíral aspoň pět kilogramů. A pak jsme z nich několik dní vařili,“ vzpomíná cestovatel Jan Stah a dodává, že nejvíce kaštanových jídel připravují tradičně Francouzi a Italové, kteří používají kaštany jako nádivku do drůbeže, ale také z nich připravují omáčky, polévky či pyré. A také různé dorty a koláče.

Nádivka z kaštanů

Přestože jedlé kaštany dozrávají již v první polovině října a spousta stromů kaštanovníku setého roste i u nás, na menu našich restaurací se kaštany dostávají většinou až na začátku zimy, a to jako součást vánočního nebo zvěřinového menu.

Přestože většina lidí jí pečené kaštany, doma z nich vaří jen málokdo.

Přestože většina lidí jí pečené kaštany, doma z nich vaří jen málokdo.

Vařené a vakuované kaštany je možné koupit v obchodě, dovážejí se hlavně...

Vařené a vakuované kaštany je možné koupit v obchodě, dovážejí se hlavně z Francie.

Za příklad může posloužit například noblesní restaurace Sarah Bernhardt v hotelu Paříž, která bude v rámci pětichodového vánočního menu nabízet roládu z krůty plněnou lahodnou kaštanovou nádivkou. Naopak italská restaurace Rugantino obvykle o Vánocích připravuje perličku s kaštanovou nádivkou.

Kaštanové rizoto

Nejběžnějším způsobem přípravy kaštanů u nás je pečení na trzích, což je velká škoda, neboť vaření s kaštany je poměrně jednoduché a efektní, zvlášť pokud máte k dispozici již uvařené a vakuované kaštany (obvykle z Francie). Stačí je osmažit na přepuštěném másle a přidat do jídla – třeba do rizota, které díky tomu dostane úplně novou, jemnou a příjemnou chuť.

Výtečné kaštanové rizoto se špenátem a lanýžovým olejem připravuje Marcel Onder, zkušený šéfkuchař restaurace hotelu Kašperk v Kašperských horách, který vařil dlouhá léta v Irsku. Podle jeho jednoduchého receptu ho zvládne i začínající kuchař.

Kaštanové rizoto podle Marcela Ondera z restaurace hotelu Kašperk v Kašperských...

Kaštanové rizoto podle Marcela Ondera z restaurace hotelu Kašperk v Kašperských horách

Na tři až čtyři porce potřebujete 150 gramů arborio rýže, půl litru drůbežího nebo zeleninového vývaru, malou cibuli, bobkový list, sůl, pepř, bílé víno, parmezán, 120 gramů vařených kaštanů, lanýžový olej, případně pravé lanýže.

V hrnci se rozpustí máslo, přidá se cibule, po chvíli se přidá rýže a bílé víno. Když alkohol vyprchá, přidá se bobkový list, vývar a dusí se na mírném ohni zhruba dvacet minut. Nakonec se přidá nastrouhaný parmezán a kaštany nakrájené na malé kousky a osmažené na másle. Jídlo se dochutí lanýžovým olejem, případně strouhaným čerstvým lanýžem.

Mouka chudých

Kaštany se velmi často používají také na přípravu dezertů. Jednou z nejslavnějších kaštanových specialit je italský koláč castagnaccio, připravovaný z kaštanové mouky, doplněné celou řadou ingrediencí, jako jsou rozinky, pomerančová kůra, sušené ovoce, piniové oříšky či semínka fenyklu.

Z této směsi se pekl hlavně na podzim tenký koláč, rozšířený hlavně v oblastech Toskánska a Piemontu, kde kaštany využívaly především rodiny chudých dělníků a rolníků, které neměly peníze na „normální“ mouku.

V českých restauracích se castagnaccio objevuje jen výjimečně, ale zpopularizoval ho Ital v kuchyni Emanuele Ridi, na jehož stránkách také najdete podrobný recept. Někdo castagnaccio miluje, pro jiné je to příliš suché a mdlé. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Kaštanové tiramisu podávané s exotickou s maracujovou omáčkou

Kaštanové tiramisu podávané s exotickou s maracujovou omáčkou

Oblíbenější je zřejmě kaštanový cheesecake – připravený z kaštanové mouky a mascarpone, a doplněný omáčkou z lesního ovoce (ochutnejte v restauraci Čestlická Vejmrda na okraji Prahy).

A nebo si zajděte do pražského Kampa Parku na Kaštanové tiramisu podávané s exotickou s maracujovou omáčkou, které připravil známý šéfkuchař Marek Raditsch.

Ke steaku i k jelenům

Zajímavých způsobů, jak kaštany využít v kuchyni, je samozřejmě mnohem více. Oblíbená je kaštanová polévka z uvařených a rozmixovaných kaštanů, která se dochucuje smetanou a houbami.

Fotogalerie

Ochutnat můžete například v pražské vegetariánské restauraci Etnosvět, kde jí podávají dochucenou kardamomem a kapkou portského vína.

Dalším kaštanovým jídlem jsou v této restauraci kaštanové knedlíčky s kaštanovou omáčkou, jejíž chuť je zvýrazněna karamelizovanou cibulí. Naopak brněnská restaurace La Bouchée nabízí kaštanové pyré jako přílohu k jelení kýtě na grilu a houbovému ragú. A třeba Potrefená husa v Ostravě podává kaštanovou omáčku ke steakům.

Kaštanové aleje

Než vám prozradíme zajímavé lokality, připomeňme si, že kaštany se vlastně trhat nedají, neboť jejich slupka celkem obstojně píchá – proto se čeká, až pukne a kaštany z ní vypadnou.
A nyní k místům, kde kaštany rostou. Jednou z nejznámějších lokalit je Kaštanka, sad umístěný nedaleko náměstí v Nasavrkách na Chrudimsku. První kaštany zde byly vysazené již na konci 18. století, v současné době má sad rozlohu dvou hektarů a najdete v něm kolem stovky stromů, z nichž řada stále plodí. Další zajímavou lokalitu najdete v Českém středohoří na Lovoši nedaleko Velkých Žernosek. Naopak jednou z nejmladších výsadeb je alej v Soběsukách na Plzeňsku, kterou vysázela místní farma zaměřená na chov masného plemene Anguse. A kaštanovník setý najdete také na pražském Petříně.

Autor: pro iDNES.cz

Hroši v ZOO Dvůr Králové

Sledujte online přenos z unikátní expozice hrochů v ZOO Dvůr Králové. V největší expozici ve střední Evropě žije 6 hrochů - samec, dvě samice a tři mládata.

Další zajímavé nekonečné přenosy najdete na Slow TV iDNES.

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Vlídná válka. Ve sporu o ostrov si Dánsko a Kanada udělují alko-rýpnutí

O vlastnictví onoho ostrůvku se pře Kanada s Dánskem dlouhá desetiletí. Jeho bezvýznamnost dává sporu podobu klukovin a...

Při výstupu na Elbrus zemřelo pět horolezců, další vyvázli se zlomeninami

Při výstupu na Elbrus, nejvyšší horu Ruska, zemřelo pět horolezců, informují ruská média. Dalších 14 záchranáři dostali...

Itálie za deset eur. Letenky po Evropě jsou laciné jako nikdy předtím

Premium O tom, kam se pohnou ceny letenek po skončení koronavirové epidemie, se ještě před pár měsíci divoce spekulovalo. Co se...

Mrož, který obeplul půl Evropy a potopil několik lodí, se vrátil na sever

Mrož Wally, který při svých cestách podél západoevropského pobřeží urazil přes čtyři tisíce kilometrů, byl spatřen u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm set let stará zpívající lípa ze Svitavska je stromem roku

Anketa Strom roku má letošního vítěze. V konkurenci 77 stromů vyhrála více než 700 let stará zpívající lípa z obce...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

Rozhledny Česka: strážní vojenskou věž turisté milují, špačkárna je unikát

Není to úplně běžná rozhledna, na kterou lze v české krajině narazit. Především u státních hranic jich ještě před...

Neukáznění turisté na Sněžce ničí geologický proces trvající tisíce let

Povrch Sněžky je v neustálém pohybu, naše nejvyšší hora tak kromě turistů přitahuje odborníky kvůli geologickým jevům....

Filmová místa: Jak se pan Tau stal komunistickým soudruhem v Domažlicích

Ve filmu Od zítřka nečaruji se pan Tau na chvíli proměnil v soudruha Tau. Místem děje bylo náměstí v Domažlicích. Klam...

ZANIKLÉ TRATĚ: Dráha z Turnova vedla přes dvorky žižkovských činžáků

Seriál Dnes prozkoumáme dráhu za žižkovskými činžáky, po které jezdily vlaky téměř 140 let. Ruch tam ustal teprve v roce 2008,...

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Marek Ztracený na koncertě spadl z pódia na hlavu a skončil v nemocnici

Zpěvák Marek Ztracený bude na koncert v Pardubicích dlouho vzpomínat. Během vystoupení si nevšiml, že je už na okraji...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec se vzali, ukázali fotky z veselky

Přestože na jaře prohlašovali, že kvůli drahému rozvodu hokejisty Tomáše Plekance do svatby nebudou investovat,...