Pondělí 30. ledna 2023, svátek má Robin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 30. ledna 2023 Robin

Na běžkách za krkonošskými specialitami. Připlatíte si, ale stojí to za to

Zimní Krkonoše lákají mnoho běžkařů. Naše nejvyšší hory jsou i v nejvyšších polohách obydlené a množství horských bud a chalup nabízí kromě sportovních zážitků i ty gastronomické. A zdejší speciality stojí za to vyzkoušet. Připravili jsme pro vás středně náročný běžkařský okruh, na kterém je pět zastávek v místech, kde dobře vaří.
Hovězí guláš na Klínových boudách pochází z masa skotského náhorního skotu.

Hovězí guláš na Klínových boudách pochází z masa skotského náhorního skotu. | foto: Jan Hocek, pro iDNES.cz

K nejvýš položené farmě v Česku

Trasa začíná na vrcholu Přední Planiny, tyčící se vysoko nad Špindlerovým Mlýnem. Sem vede ze Svatého Petra sedačková lanovka, která vás rychle a bez námahy vyveze do výšky přibližně 1 150 metrů nad mořem. Díky tomu má celý okružní výlet spíš klesající profil a končí dlouhým sjezdem zpět do Špindlerova Mlýna.

Kdo chce celou akci podniknout poctivě bez dopomoci lanovky, může si k celkové délce třiceti kilometrů připočítat sedm navíc a k tomu téměř pět set metrů stoupání. A to už je pořádná porce kilometrů, která si žádá i pravidelný přísun energie po cestě!

Otužilá zvířata jsou celoročně na horském vzduchu.

Od horní stanice lanovky směřuje trasa k osadě Klínové boudy. Využít lze Krkonošské lyžařské magistrály, která od Harrachova po Žacléř měří téměř devadesát kilometrů, případně o něco níž položené trasy, vedené kolem Boudy na Pláni. Obě cesty vás nakonec přivedou na rozsáhlé horské louky s několika chatami. Nás zajímá bouda Nová Klínovka, která zde stojí od roku 2016 a jménem připomíná původní Klínovou boudu, jež vyhořela roku 1970.

Nová Klínovka je nejenom restaurací a horskou chatou s možností ubytování, ale v jejím okolí hospodaří pan Zálešák na nejvýš položené farmě v Česku. Celoročně, tedy i v zimě tu na okolních loukách můžete spatřit malé stádo odolného skotského náhorního skotu. Chlupatá a rohatá zvířata se tak starají o přísun čerstvého masa, které snad víc „bio“ ani být nemůže.

Jsme sice zatím jen čtyři kilometry od startu výletu, před další cestou ovšem nezaškodí zajít na zdejší hovězí guláš. Podávají jej s domácím chlebem, takže jedinou kupovanou ingrediencí tohoto pokrmu tvoří jemně nakrájená cibule.

Horské pivo Fries

Vydatný guláš se hodí zapít pivem. Nedaleko od Klínovek se nachází jeden z krkonošských minipivovarů, který najdete v dva kilometry vzdáleném penzionu Andula. Cestu poznáte snadno – od Nové Klínovky vede Krkonošská magistrála přímo k penzionu.

Posedět můžete i na venkovní terase s výhledem.

Zdejší pivo se jmenuje Fries a vaří jej celoročně přímo zde, v nadmořské výšce 1 100 metrů. Těžko říct, zda právě nadmořská výška má vliv na jeho chuť, podle zdejšího sládka je základem úspěchu hlavně kvalitní horská voda a vaření piva s láskou. To můžeme potvrdit, neboť skvěle hořký je nejenom jejich Ale, ale i klasická světlá desítka. Milovníci jiných chutí zde mohou například vyzkoušet i medové pivo nebo jiné sezonní speciály.

Varna se nachází přímo v restauraci, takže při troše štěstí zde můžete nasát pravou pivovarskou atmosféru, kdy se vzduchem line chmelové a sladové aroma. Za hezkého počasí lze posedět na venkovní terase u bublajícího potůčku s parádním výhledem na okolní hory. Zajímavostí je také Krkonošská pivní stezka, která propojuje některé krkonošské pivovary a na které leží i penzion Andula a Friesovy boudy.

Houbové speciality na Friesových boudách

Přímo nad penzionem Andula leží čtyřhvězdičkový hotel Friesovy boudy. I zde točí pivo Fries, ale zbystřit byste měli i nad jejich jídelním lístkem – zdejší kuchyně je totiž opravdu tip top.

Krkonošská kulajda na Friesových boudách

Žemlový knedlík s houbovou omáčkou potěší nejenom vegetariány.

Restaurace v moderním stylu s panoramatickým výhledem nabízí profesionální servis a špičkovou gastronomii z lokálních surovin. Vybrat si můžete z několika krkonošských specialit, jako je například málo známý krkonošský bramborový dezert „sejkory“ s tvarohem a povidly nebo pokrmy z lokálních sýrů.

Nás ovšem zaujala vůně hub, které jaksi ke Krkonoším přirozeně patří. Vegetariáni a milovníci hřibů si zde mohou pochutnat na skvostné kulajdě, my jsme navíc v denní nabídce objevili i žemlový knedlík s houbovou omáčkou. Tento pokrm plný smetany a vůně krkonošských lesů nás úplně dorazil, takže jsme byli rádi, že zkonzumovanou energii můžeme vyběhat na dalších kilometrech krkonošské magistrály.

Maso a sýry z Lesní boudy

Příjemně zvlněná svážnice se od Rennerových bud zařezává do svahu pod Liščí horou a nabízí jak pěkné lyžování, tak i občasné výhledy do podhůří Krkonoš. Mineme odbočku k Tetřevím boudám – tento známý horský hotel byl v minulých letech zrekonstruován a rovněž nabízí jídla z krkonošských surovin. My ale protentokrát nezastavujeme a pokračujeme po široké cestě směrem k Lesní boudě.

Na Lesní boudě můžete ochutnat řepu s čerstvým kozím sýrem.

Tato tradiční horská chata leží na důležitém turistickém rozcestí na úpatí Liščí hory, v blízkosti Pece pod Sněžkou. Už léta tady hospodaří rodina Kreiplových, kteří kromě ubytování a restaurace provozují i horskou ekofarmu. Tady můžete okusit jídla připravená podle starých krkonošských receptů z jehněčího a kůzlečího masa nebo z domácích sýrů.

Jedlíci mohou ochutnat kupříkladu krkonošskou ovčáckou misku, my jsme před výstupem na Liščí horu hledali spíš něco lehčího. Nakonec jsme vyzkoušeli salát z řepy s kozím sýrem a jako sladkou tečku si dali kozí tvaroh s borůvkovou omáčkou, zvanou žahour.

Obří borůvkový knedlík z lenosti

Jsme v nejvzdálenějším koutě výletu a přibližně v jeho polovině. U Lesní boudy obracíme směr a začínáme stoupat na vrchol Liščí hory. Jedeme po tradiční a velmi oblíbené krkonošské trase, která nás přivede k neméně oblíbené zastávce u Chalupy na Rozcestí. Na krkonošských hřebenech v místě, kde se stýká celkem pět cest, najdou turisté již téměř 100 let horskou občerstvovnu.

Obří borůvkový knedlík vznikl z lenosti kuchaře.

Stávající chalupa zde stojí od roku 1980 a provozují ji manželé Niklovi. U borůvkového koláče a sálajícího krbu se dáváme do řeči se Zdeňkem Niklem, který zde po léta mimo jiné připravuje obří borůvkové knedlíky. Toto jídlo vzniklo podle jeho autora z lenosti zaobírat se pro přípravu porce více knedlíky. Dnes jde o vyhlášenou specialitu a koncept jednoho velkého knedlíku postupně začali nabízet i jiná místa. Chalupa se plní k prasknutí, kolem krbu se suší větrovky a prostorem se line vůně borůvek.

Toto typické horské ovoce si ostatně bereme na cestu i v tekuté podobě – likér borůvka je jedním z jejich produktů, který se připravuje z borůvek nebo brusinek. Cinkající lahvičky v batohu nám tak budou připomínat výlet, kdy jsme na hřebenech okusili od všeho trochu – sladké i slané, teplé i studené a v tekutém i pevném stavu. Vždy však krkonošské!

Kolik za krkonošské speciality?

Nová Klínovka
Hovězí guláš s domácím chlebem – 320 Kč

Pivo Fries, penzion Andula
Fries světlý 10% 0,5 l – 61 Kč
American pale Ale 13% 0,4 l – 68 Kč

Friesovy boudy
Kulajda se zastřeným vejcem – 145 Kč
Žemlový knedlík s houbovou omáčkou – 220 Kč

Lesní bouda
Řepa s čerstvým kozím sýrem – 215 Kč
Kozí tvaroh se žahourem – 135 Kč

Chalupa na Rozcestí
Borůvkový knedlík – 189 Kč
Likér Borůvka 0,04l – 79 Kč

Autor: pro iDNES.cz

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Ekologická pohroma. Řeka Drina se v Bosně změnila v plovoucí skládku

Tuny odpadu se opět nahromadily na řece Drině, která se nachází na východě Bosny. Proměnily se tak v plovoucí skládku....

Kde se ohřát v zimě. Pět tipů na dovolenou u moře, která vás nezruinuje

Premium Sednout do letadla a za pár hodin být u teplého moře pod neustále svítícím sluncem. Není to paráda? Přitom splnění...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RETRO: Oteplovačky, pletené palčáky, hucule. V čem jsme jezdili na hory

Seriál Počasí už zase konečně připomíná zimu, a tak malí i velcí užívají sněhových radovánek. Pamatujete se, v čem jsme před...

Tajemství přehrad: Nádherná hráz v Pařížově je skrytým skvostem na Doubravě

Seriál Dvacátý díl seriálu Tajemství přehrad nás zavede do Pardubického kraje na úpatí Železných hor. Prozkoumáme skrytý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na co zírá mašinfíra: Do Brna odklonem po Tišnovce skrz nacistické továrny

Seriál Dnešní Mašinfíra nás vezme na odklonovou trasu, po které loni jezdila většina vlaků mezi Prahou a Brnem. Rychlíkem...

Několik lidí se dostalo na dotyk ke klenotům. Hrad je označil za odborníky

Premium Zatímco jiní mrzli v několikahodinových frontách venku před katedrálou svatého Víta, aby z několika metrů spatřili na...

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

Fotbal se mění, Slavia také. Trpišovský exkluzivně o trendech i návratu Stancia

Premium Když se ve chvilce volna vyrazil projít po pískovcových útesech a díval se, jak do skal narážejí mořské vlny, hlavou mu...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky. Tady je jejich soupis

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme...

Výlet za největšími žulovými balvany v Česku. Dědek a Bába vás pobaví

Náš dnešní výlet rozzáří duši i během totálně pošmourné zimy. A je úplně jedno, jestli se krajina topí v blátě nebo ji...

Dva pěší výlety pro zimní tuláky. Tepelské vrchovině vládne samota

Tepelská vrchovina je krajem, který v Česku nemá obdoby. Nejsou tu žádná větší sídla, zdejší krajina je prázdná a...

Tajemství přehrad: Nádherná hráz v Pařížově je skrytým skvostem na Doubravě

Seriál Dvacátý díl seriálu Tajemství přehrad nás zavede do Pardubického kraje na úpatí Železných hor. Prozkoumáme skrytý...

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

Z šestnáctileté dívky se vlivem vzácného onemocnění stala stařenka

Raizel Grace Calago z Filipín se ještě před dvěma lety účastnila soutěže krásy. Dnes ale vypadá jako padesátiletá žena...

Františka Ringo Čecha odvezli do nemocnice, je v ohrožení života

František Ringo Čech (79) byl v neděli večer podle zdrojů CNN Prima NEWS převezen do pražské Nemocnice Na Homolce....

Evu Decastelo mi kdysi vyfoukl Ruppert, měl větší tah na branku, říká Třeštík

Fotograf Tomáš Třeštík vyměnil loni spisovatelku Radku Třeštíkovou, se kterou má dvě děti, za novou partnerku,...

Nahota dospívajících? Film Modrá laguna by dnes neprošel, míní Shieldsová

Brooke Shieldsová zavzpomínala na natáčení slavného snímku z roku 1980 s názvem Modrá laguna. Podle sedmapadesátileté...