„Mám několik restaurací, kam se pravidelně vracím. Na tafelspitz, tedy vařenou hovězí špičku, což je největší specialita vídeňské gastronomie, se chodí k Plachuttovi, který toto jídlo připravuje naprosto dokonale. Na hosty čeká nejprve famózní vývar a pak už dostane nádherně měkké maso doprovázené celou řadou příloh, jablečným křenem, pažitkovou pomazánkou, špenátem a dalšími dobrotami,“ začíná své vyprávění Marek Raditsch, který je šéfkuchařem pražských fine diningových restaurací Kampa Park a Hergetova Cihelna.
Podívejte se na specialitu restaurace Plachutta:
Řízek jako tele
Na řízek se chodí pro změnu do restaurace Figlmüller, což je vlastně jakýsi vinný šenk, kde ani netočí pivo a kde číšníci stále nosí tradiční černý oblek s motýlkem.
„Mají tu jen šedesát míst a přes oběd neberou rezervace, takže venku stojí stále fronta lidí, kteří čekají, až se u některého stolu uvolní dvě tři místa. Je to kultovní podnik v tom nejlepším smyslu slova. Fantastický řízek má třicet centimetrů na šířku a podává se s vídeňským bramborovým salátem bez majonézy,“ popisuje svůj další oblíbený podnik.
Český šéfkuchař zároveň poznamenává, že ho ve vídeňských restauracích fascinuje patriotismus, který se týká vína. Všude mají na vinném lístku desítky výborných rakouských vín a jsou na ně nesmírně pyšní.
Užít si den
Při žádné návštěvě nesmí chybět zastávka na proslulém Naschmarktu, který stojí nedaleko vídeňské opery a je obrovsky populární mezi Vídeňáky, kteří sem chodí nejen na nákupy, ale také na skvělé snídaně či nejrůznější etnické kulinární zajímavosti.
„O víkendu nebo i ve všední den večer se hezky obléknou a jdou si užít ven, zastaví se na skleničku vína, nechají si nakrájet sýr a špek, nebo si dají dobrou večeři, prostě si umějí užívat života,“ neskrývá Marek Raditsch obdiv k vídeňskému životnímu stylu.
Tip na Eurovíkend Vyrazte na romantický pobyt do Paříže, poznejte starověký Řím nebo si užijte wellness v Maďarsku. Vybírejte na Raketa.cz a ušetřete. |
„A vůbec to není jen o penězích, neboť zdaleka ne všichni mají na to, aby jedli v michelinských restauracích, dají si třeba grilované klobásy, které ovšem nejsou pastí na turisty, ale dělají se z kvalitních surovin, a k tomu nakládanou zeleninu, hlavně oblíbenou bílou ředkev nakrájenou na plátky,“ doplňuje Raditsch.
Dvě hvězdy Steirerecku
Jako šéfkuchař přední pražské restaurace musel ve Vídni projít všechny lepší restaurace. Nejvíce mu chutnalo v Steirerecku, který má dvě michelinské hvězdy. „Je to podle mě nejlepší restaurace v celém Rakousku. Dělají regionální kuchyni v moderním pojetí. Pamatuji si na vynikající ústřice podávané s želé z červené řepy, fantastické jehněčí či pošírované vejce s domácí šunkou z vepřové hlavy. Ale jídla se stále mění, nemají nic stálého,“ vysvětluje Marek Raditsch.
Z moderních restaurací má rád také Do&Co stojící přímo naproti Štěpánskému chrámu, odkud je fantastický výhled na město a kam chodí rakouská smetánka. Třeba Niki Lauda tu má stále rezervovaný jeden stůl.
Čočka s mušlemi
Vyhlášené jsou především místní krevety zapečené s bylinkami či asijské speciality ze surovin, které si host sám vybere a kuchař mu je přímo před očima ve woku připraví. Proto jídla ve woku zařadil také na menu kosmopolitní Hergetovy Cihelny, kde má i další jídlo, které objevil ve Vídni a sice speciální špalíčky z pizzového těsta pečené s petrželí, česnekem a chilli.
Ale zpátky do podniku Do&Co, kde připravují spoustu zajímavých delikates, třeba černou čočkovou polévku s grilovanými mušlemi sv. Jakuba, ojedinělou kombinaci hovězího a tuňákového tataráku či humra s květákovým pyré a indickým curry.
Gastronomický festival zdarma
Milovníkům exotických jídel a zajímavých kombinací by doporučil restauraci Indochine 21, v níž představují jakýsi mix rakouské kuchyně a jihovýchodní Asie. Moderní restaurace představuje nový styl vaření, který je i v tradiční Vídni stále oblíbenější.
A mimořádnou gastronomickou událostí je každé léto Filmový festival na náměstí před radnicí, kterého se každý rok zúčastní téměř milion návštěvníků. Jeho součástí je totiž fantastická přehlídka světové gastronomie, neboť zde fungují desítky stánků s nabídkou vynikajících delikates. A zatímco promítání začíná až po setmění, gastronomická sekce funguje každý den od poledne až do půlnoci. Na rozdíl od českých gastronomických festivalů je vstup zdarma, v letošním roce festival začíná 4. července a končí 6. září.
Speciální recept: Vídeňské smažené hřiby
Co potřebujete:
Zakysaná smetana
|