Té se říká čorten a čeští horolezci, kteří chtějí vylézt na vrchol obávané osmitisícovky K2, ji postavili v pomyslném středu kempu. Šéf expedice Leopold Sulovský ji budoval celý den. "Mohyla slouží v Himalájích obvyklým rituálům, kterými se vyjadřuje úcta a pokora hoře. Drobné obětiny dané k mohyle mají přinést úspěch a taky šťastný návrat všech členů naší výpravy," uvádí jeden z členů výpravy Radovan Marek.
A jak vypadá stavba tábora v pěti tisících metrech nad mořem? "Základní rozvržení je jasné - stan jídelně-společenský se vztyčenou českou vlajkou je naproti stanu kuchyňskému," hlásí Marek.
V jejich blízkosti horolezci postavili kamenný domeček pro elektrocentrálu. "Partička samozvaných elektrotechniků potom zprovoznila nabíjení baterií, osvětlení stanu, provoz notebooku a naše satelitní připojení," libuje si Marek. Okolo těchto velkých stanů stojí dle možností daných sklonem ledovce stany jednotlivých účastníků a barely s výbavou.
"Čistotnější členové Polda teamu se rozhodli vybudovat sprchovací stan, kde v rozřezaném barelu s vlažnou vodou chtějí ostatním dopřát iluzi teplých lázní," píše Radovan marek z právě budovaného základního tábora.
Jiná skupina dokázala během dne přemístit několik tun kamenů, aby vystavěla něco jako kamenné iglů (zatím bez střechy), kde na polovině barelu s proříznutým víkem a výhledem na zatím zachmuřenou K2, lze vykonávat určité základní potřeby. "Mezi budovateli probíhaly těžké ješitné boje o umístění každého kamene. Každý se cítil minimálně stavebním inženýrem, ne-li Bořkem stavitelem," hlásí horolezci.
Práce v základním táboře jsou vlastně součástí aklimatizace, která zatím probíhá úspěšně. To znamená, že lezci po práci neuléhají, ale obsazují kuchyň, aby ze zásob vykouzlili večeři. "Podává se bramborová kaše s uzeným vepřovým masem, které nahradí tradiční zatím každodenní kozí maso na zázvoru a paprikách s čočkou a rýží. Fakt se to povedlo, i když naši muslimští přátelé budou hlady, ale oni si taky něco určitě ukuchtí," dodává z tábora pod druhou nejvyšší hrou Světa horolezec a milovník dobrých čajů Radovan Marek.