Existuje. Ale není důvod příliš si jí všímat. Jejím základem bývá nějaká variace na vydatnou kombinaci brambor, zeleniny a masa. Typickým příkladem je třeba stamppot, ragů z těchto tří přísad. Na nizozemský stůl patří i mnoho ryb a plodů moře, ale ani jejich úprava gurmány neoslňuje. Zájem budí snad jen rollmops, rybí závitky marinované v pikantních nálevech. K hlavnímu jídlu, které se po- vá nikoli v poledne, ale večer, patří polévka, třeba tradiční hrachovka či zelná s klobásou. V průvodcích se traduje, že za měřítko její kvality se uznává to, zda lžíce vražená do talíře zůstane v polévce stát či nikoli. To vše jen názorně dokládá, že tradiční nizozemskou kuchyni neovládá mlsný jazyk, ale přísné heslo "Ne moc tuku, ne moc soli, ne moc cukru – a ne moc peněz". A tak jedinou částí menu, která stojí za pozornost, je panekkoek, koláč s náplněmi. Zatímco k hlavnímu jídlu patří pivo, k desertu přijde vhod i jinak hojně konzumovaná káva s mlékem. A kdo chce něco ostřejšího, může sáhnout po tradičním jeneveru, jak se v Nizozemí jmenuje jalovcová. To neznamená, že Nizozemci neznají speciality. Co takhle sáhnout po syrovém nasoleném herinku, který je prý právě touto dobou nejlepší. Kdo si troufne držet rybičku za ocas a ukusovat? Není divu, že většina návštěvníků raději okupuje italské, čínské nebo aspoň belgické restaurace. V Nizozemí prostě nejlépe chutnají cizí recepty. Nicméně, v jedné věci jsou Holanďané opravdoví mistři. Jistě, uhádli jste. Jsou to sýry. Když se blíží večeře k závěru a vy už skoro nic převratného nečekáte, přijde na řadu velký talíř s nejvybranějšími druhy. Zde je jejich velmi stručný přehled. Podle doby, po kterou sýr zrál, rozeznáváme tři druhy: mladý sýr, tedy jonge kaas, uleželý sýr (belegen kaas) a starý sýr, oude kaas. Pro všechny platí jednoduché pravidlo. Čím starší, tím pikantnější chuť. Vedle těchto základních sýrů existuje množství dalších, s rafinovanými příchutěmi. Mezi nimi vyniká sýr s bylinkami, kruidenkaas. Doporučit se dá také proslulý ovčí sýr (geitenkaas), sýr s pepřem (peperkaas) a sýr s hřebíčkem, kruidnagelkaas. A když ani celá armáda voňavých sýrů není dostatečný vytrvat v místní restauraci? Čínská restaurace se zdá být tou nejlepší radou. Oproti obdobným podnikům z Čech můžeme být překvapeni, že dobrá čína nemusí stát mnoho peněz.
V Nizozemsku si dejte sýry
Existuje. Ale není důvod příliš si jí všímat. Jejím základem bývá nějaká variace na vydatnou kombinaci brambor, zeleniny a masa. Typickým příkladem je třeba stamppot, ragů z těchto tří přísad. Na nizozemský stůl patří i mnoho ryb a plodů moře, ale ani jejich úprava gurmány neoslňuje. Zájem budí snad jen rollmops, rybí závitky marinované v pikantních nálevech. K hlavnímu jídlu, které se po- vá nikoli v poledne, ale večer, patří polévka, třeba tradiční hrachovka či zelná s klobásou. V průvodcích se traduje, že za měřítko její kvality se uznává to, zda lžíce vražená do talíře zůstane v polévce stát či nikoli. To vše jen názorně dokládá, že tradiční nizozemskou kuchyni neovládá mlsný jazyk, ale přísné heslo "Ne moc tuku, ne moc soli, ne moc cukru – a ne moc peněz". A tak jedinou částí menu, která stojí za pozornost, je panekkoek, koláč s náplněmi. Zatímco k hlavnímu jídlu patří pivo, k desertu přijde vhod i jinak hojně konzumovaná káva s mlékem. A kdo chce něco ostřejšího, může sáhnout po tradičním jeneveru, jak se v Nizozemí jmenuje jalovcová. To neznamená, že Nizozemci neznají speciality. Co takhle sáhnout po syrovém nasoleném herinku, který je prý právě touto dobou nejlepší. Kdo si troufne držet rybičku za ocas a ukusovat? Není divu, že většina návštěvníků raději okupuje italské, čínské nebo aspoň belgické restaurace. V Nizozemí prostě nejlépe chutnají cizí recepty. Nicméně, v jedné věci jsou Holanďané opravdoví mistři. Jistě, uhádli jste. Jsou to sýry. Když se blíží večeře k závěru a vy už skoro nic převratného nečekáte, přijde na řadu velký talíř s nejvybranějšími druhy. Zde je jejich velmi stručný přehled. Podle doby, po kterou sýr zrál, rozeznáváme tři druhy: mladý sýr, tedy jonge kaas, uleželý sýr (belegen kaas) a starý sýr, oude kaas. Pro všechny platí jednoduché pravidlo. Čím starší, tím pikantnější chuť. Vedle těchto základních sýrů existuje množství dalších, s rafinovanými příchutěmi. Mezi nimi vyniká sýr s bylinkami, kruidenkaas. Doporučit se dá také proslulý ovčí sýr (geitenkaas), sýr s pepřem (peperkaas) a sýr s hřebíčkem, kruidnagelkaas. A když ani celá armáda voňavých sýrů není dostatečný vytrvat v místní restauraci? Čínská restaurace se zdá být tou nejlepší radou. Oproti obdobným podnikům z Čech můžeme být překvapeni, že dobrá čína nemusí stát mnoho peněz.
Povodně
Katastrofální povodně zasáhly většinu Česka
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...
Uvázli na letišti. Nenechali nás odletět, nechápeme to, říká cestovatel
Co se vám také může přihodit na letišti? Například vám nedovolí odletět. Jen tak. Bezdůvodně. Zdá se to absurdní. Přesně takovou situaci však zažil Michal Pácalt se svými kamarády Martinem Dědkem a...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pomozte přírodě na islandský způsob, shoďte mládě papuchalka z útesu
Pomoc přírodě má mnoho podob. Jeden se může uběhat při přenášení malých žab přes silnici, zatímco druhý vysazuje stromy. A na Islandu? Tam je ochranářská praxe docela svérázná. Šokující. Mláďatům...
Tajemné Rudohoří. Z historie zaniklých vsí Krušných hor stále mrazí
Oproti jiným českým a moravským horám mají ty Krušné velkou výhodu – nebudete v nich narážet na davy turistů. Na co ovšem určitě narazíte, jsou místa v krajině, která svědčí o tom, že se tam kdysi...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Na jaderný útok byl Liberec připraven. Unikátní kryt teď obdivují turisté
Liberecké podzemí je „prošpikované“ doly, štolami, historickými sklepy, vodojemy, protileteckými a atomovými kryty. Ten největší z nich je přístupný veřejnosti a návštěvníci si tu dokonce mohou...
Na Everestu je zajímavá hranice mezi egem a racionalitou, říká horolezkyně
V roce 2017 zvládla jeden z nejtěžších treků světa – Pacifickou hřebenovku. Ušla tenkrát 4 286 km, a to navzdory tomu, že trpěla chronickým onemocněním trávicího traktu známým jako Crohnova choroba....
Tajemné Rudohoří. Z historie zaniklých vsí Krušných hor stále mrazí
Oproti jiným českým a moravským horám mají ty Krušné velkou výhodu – nebudete v nich narážet na davy turistů. Na co ovšem určitě narazíte, jsou místa v krajině, která svědčí o tom, že se tam kdysi...
Jen kopec, nebo pravěká pyramida? Po hobitích lidech Jáva opět fascinuje
Od spolupracovníka MF DNES v Asii Kopec na indonéské Jávě láká. Někteří vědci tvrdí, že jde o pyramidu o více než dvacet tisíc let starší než ty egyptské. Jiní se tomu smějí.
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...
Prodej pozemku pro bydlení 818 m2 - Časy u Pardubic
Časy, okres Pardubice
3 026 600 Kč