V Mongolsku vaří ovce vcelku

aktualizováno 
Víte, co kdysi zachránilo hladového Čingischána a jeho vojsko? Skopové. Ovšem nikoli pečené a nakrájené na kousky. Staří Mongolové totiž doslova naplňují rčení "Mám hlad, že bych snědl i vola". V tomto případě ovci. Tradice se dodnes drží i v polopouštích čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko.

Čína, autonomní oblast Vnitřní Mongolsko | foto: Robert Mikoláš, ČRo1-Radiožurnál

Z hliněného domku osamoceně stojícího uprostřed nevlídné pustiny stoupá kouř. Ze dveří je slyšet veselý smích jeho majitelů i pozvaných sousedů, z nichž nejbližší bydlí sedm kilometrů odsud. Sešli se kvůli závěrečným oslavám příchodu nového lunárního roku a nikomu nevadí, že je trošku po termínu. Dřív prostě kvůli třeskutým mrazům a hlavně pouštní bouři nemohli.

"Žije nás tady málo, proto se několikrát do roka, tak dvakrát, třikrát navštívíme. Vždy u někoho jiného. A svoláme se mobilním telefonem, bez kterého bychom se nedomluvili," vysvětluje paní domu, asi padesátiletá Tchien. Stojí u plotny, zatímco ostatní posedávají na židlích, posteli i kusech kamenů. Kulisu dotváří televize, která nemůže chybět. Povídají si, ale z jejich netrpělivých pohledů je patrné, že čekají na hlavní bod oslavy, vařenou ovci.

"Nejprve musíte mít hodně velký hrnec či kotel, který naplníte vodou. Když se začne vařit, ponoříte do ní celého berana nebo ovci. Zvíře předtím samozřejmě stáhnete z kůže a rozporcujete, aby se vám dovnitř vešlo. A pak už jen mícháte a mícháte," popisuje mi staletý postup paní Tchien.

Místní specialitou je prý už sama skutečnost, že se vaří tak velké kusy masa i s kostmi spolu s dalšími ingrediencemi dodávajícími ještě lepší chuť. Jakýsi pouštní hot pot neboli kotlík, respektive kotel plný ovčího vývaru.

Čína, autonomní oblast Vnitřní Mongolsko

Recept z časů Čingischána

"Ovce se vaří spolu s různým kořením, přidávám i sojovou omáčku, aby se maso pěkně zabarvilo. Je to tradiční metoda pocházející podle dávné legendy už z dob vládce Mongolů Čingischána," začíná vyprávět paní Tchien.

"Jednou, při vojenském tažení, dostal slavný dobyvatel velký hlad a najíst se museli i jeho vojáci. Poručil si tedy skopové, ovšem zčista jasna se objevil nepřítel. Panovník se však potřeboval posilnit a zavolal na kuchaře, ať mu jídlo přinese. Maso však nebylo hotové, proto ho kuchař pořádně okořenil a naservíroval v polévce. Najedli se všichni a nepřítele porazili," líčí paní Tchien.

Jak ale dodává, ona k ovci ještě servíruje rýži a zeleninu. Někdy i nudle Chao-c' pojmenované podle stejnojmenné pouštní rostliny, ze které se připravují. Jako zákusek pak podává Yam, což jsou jakési koláčky plněné pastou z červených fazolí.

Po vydatné hostině je pak nutné se i napít, ovšem nikoli vody. "Na stole musí být víno, rýžové víno. A taky nějaká pálenka, i když domácí ne. Všechno totiž musíme kupovat," dodává manžel paní Tchien, 52letý Chua.


Mapy © Google

ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

ČRo1 - RadiožurnálTuto sobotu a neděli od 10:05 (repríza ve 22:10) na Radiožurnálu:

SOBOTA
Rubikova kostka bude mít nástupce. Kouli a nevymyslel ji nikdo jiný než maďarský architekt a vynálezce Ernő Rubik.
V Egyptě existuje útulek pro týraná zvířata, prý je to naprostá rarita.
Belgické vafle z Lutychu

NEDĚLE
Proč jezdit na lyže do vzdálených hor? V Bratislavě lyžují za městem
Poláci nemají rádi filmy o své vlastní historii, zvlášť když je natočil někdo jiný
Německá mládež se baví fackováním řidičů autobusů.

Audiozáznamy a přepisy všech reportáží naleznete na www.radiozurnal.cz/zzz

Autor: ČRo1-Radiožurnál

Nejčtenější

Máme plno, ale končíme. Stát zrušil rezervace a zavřel Richtrovy boudy

Zavřené Richtrovy boudy v Krkonoších (13.1.2019).

Na seznam zavřených krkonošských bud přibyla další položka. Státem vlastněné Richtrovy boudy nad Pecí pod Sněžkou od...

Mořský odliv odhalil vrak ponorky na francouzském pobřeží, je z ní atrakce

Vrak německé ponorky UC-61.

Na francouzském pobřeží poblíž Calais se od prosince objevuje vrak německé ponorky, který byl desítky let pohřben v...

Na Poštovnu dorazil jediný dobrovolník, i tak je bouda ze sněhu venku

Odklízení sněhu u Poštovny na Sněžce (17.1.2019).

Jen jeden dobrovolník vyslyšel už ve čtvrtek volání o pomoc z Poštovny na Sněžce. V bílé tmě a extrémním větru...

Cheopsovo Konopiště. Jak to opravdu vypadá u egyptských pyramid

Turisté se mohou kolem pyramid projíždět na koni, na velbloudu nebo v...

Turisté po nich lezou a tiše se to toleruje. Že by se však někomu podařilo přespat nahoře, je trochu přitažené za...

SLEPÁ MAPA: Tvrdá lekce zeměpisu. Najděte evropské řeky

Ilustrační snímek

Labe, Temže, Dunaj. Kdo by neznal názvy těchto významných evropských řek. Jejich královnou je jednoznačně Volha,...

Další z rubriky

Další vstřícný krok Uzbekistánu, prezident zrušil víza i pro Česko

„Chceme, aby turisté fotografovali co nejvíce. Dávejte fotky na Instagram! To...

Silně izolovaná země se od nástupu prezidenta Šavkata Mirzijojeva v roce 2016 postupně začala otevírat turistům. Nově...

SLEPÁ MAPA: Tvrdá lekce zeměpisu. Najděte evropské řeky

Ilustrační snímek

Labe, Temže, Dunaj. Kdo by neznal názvy těchto významných evropských řek. Jejich královnou je jednoznačně Volha,...

Češi utratili za letenky miliardy, obrovský nárůst mají dálkové linky

Cestování, letenka, pas, dovolená

Češi si na dovolených dopřávají luxus a pohodlí, letadlem nejčastěji létáme do all inclusive destinací v Řecku a...

Najdete na iDNES.cz