Masný závod Fray Bentos
Masný závod možná nezní stejně prestižně jako pohřebiště dávných vládců Egypta, přesto si město Fray Bentos v Uruguayi vysloužilo své místo na seznamu Světového dědictví.
Průmyslový areál britské firmy Liebig’s Extract of Meat Company byl otevřen už v roce 1863. Hlavním produktem byl masový extrakt, který se získával pomocí chemického procesu vynalezeného německým chemikem Justusem von Liebigem. A proč zrovna Uruguay? Zástupci firmy se rozhodli využít zdejší tradice, jíž byl chov dobytka na kůže. Maso tak bylo asi třikrát levnější než v Británii.
Kromě extraktu se ve Fray Bentos vyráběly i konzervy a další masné produkty, na konci 19. století zde pracovalo více než deset tisíc lidí. Továrna, fungující až do roku 1979, je tak podle zástupců UNESCO cennou památkou, která mapuje historii výroby masa. V současnosti se tu nachází muzeum, kde se návštěvníci mohou dozvědět třeba to, že továrna za druhé světové války zásobovala spojenecké armády.