Tenerife: ochutnejte na ostrově kulinářské speciality

  0:01aktualizováno  0:01
Návštěva kanárských restaurací je často něčím víc než jen kulinářským zážitkem. Platí to nejen pro pokrmy jako takové, ale i pro zařízení restaurací, které může být jednoduché, ale také útulné nebo rustikální. Možná se také rádi posadíte do otevřeného patia, obklopeného zelení a spoustou květin.

V kanárské a tudíž i tenerifské kuchyni se při přípravě pokrmů používá především olivový olej, česnek a řada druhů koření a bylinek. Kdo chce jíst jako domorodec, neobejde se bez pokrmů a omáček s česnekem. Restaurace nabízejí zejména mezinárodní kuchyni, na venkově a menších městech je však možné ochutnat typická místní jídla.

Tenerife - kuchyně - olejHlavními potravinami ostrova jsou ryby, drůbež, králičí maso, brambory a různé druhy zeleniny. Ryby se podávají většinou grilované nebo smažené. Specialitou je ryba vieja, chutí podobná kapru, na tržištích se prodává také sušená a solená. Populární je sancocho, sušená ryba vařená s bramborami, cibulí a česnekem.

Rozšířeny jsou různé druhy sleďů, pečené na plechu či v marinádě. Ve specializovaných restauracích je k dostání i pečená muréna. V široké nabídce naleznete také kalamáry, krevetky, chobotnice, stejně jako grilovaného lososa a mečouna, nejobvyklejší rybou je tuňák.

Tenerife

Pokud nejste milovníkem rybí kuchyně, hlady trpět nebudete. Vynikající je naložená vepřová pečeně (carne de fiesta), dále stojí za ochutnání pečený marinovaný králík (conejo en almorejo) nebo naložené pečené kůzlečí maso (cabrot en adobo). Typický pokrm je puchero, připravovaný v jednom hrnci z hovězího a vepřového masa, hrášku, sladkých brambor, cibule, kukuřice, mrkve a fazolí.

Jako předkrm se doporučuje polévka (sopa) nebo grilované krevety v česnekové omáčce. Nejrozšířenější jsou rybí polévky (sopa de pescado), je v nich většinou několik druhů ryb, mušlí, darů moře a zelenina nebo luštěninová polévka (potaje). Dávnou vzpomínkou na typicky kanárskou kuchyní jsou "papas arrugadas", malé brambůrky vařené v silně osolené vodě (dříve mořské) tak dlouho dokud se voda nevypaří. Jedí se i se slupkou , na níž jsou patrny stopy bílé soli.

Tenerife - kuchyně

Oblíbeným osvěžujícím nápojem je sangría, druh bowle, jejímž základem je červené víno, do kterého se přidávají různé silnější alkoholické nápoje. Pravá tenerifská sangría se pozná podle toho, že je v ní mimo jiné vždy banánový likér a nakrájený banán.

Kanářané mají velice rádi sladkosti, a tak dezerty nechybí u žádného hlavního jídla. Mezi ty nejpozoruhodnější patří bienmesabe (šlehaný mandlový krém se žloutky a medem), flan (karamelový krém), franbollo (kaše z kukuřičné mouky a mléka), helados (zmrlina). Specialitou ostrova Tenerife jsou flambované banány.

Tenerife - snídaně

Snídaně trvá ve Španělsku jen krátce. Pro první ranní hodiny stačí café con leche (káva s mlékem) a loupáček nebo čokoláda s churros (polodlouhé sladké pečivo). Při druhé snídani dostanou Španělé větší chuť na koláč nebo sendvič, zatímco kolem poledne dají přednost čerstvým tapas (různé předkrmy). Po obědě se většinou drží dvou až tříhodinová "siesta". V tuto dobu se život v některých oblastech prakticky zastaví. Večeře se zpravidla nepodává před 22. hodinou a často je zakončena silnou kávou.

Jídlo patří je každé pořádně oslavě, takových příležitostí budete mít na Tenerife víc než dost. Tenerifané velice rádi a často oslavují. Nejčastějšími slavnostmi na ostrově jsou tzv. romerías na počest lokálních patronů. Slaví se pestrými průvody s alegorickými vozy, hlavní roli hraje folklór, hudba a kroje.

Tenerife - karneval

Tyto slavnosti nejsou čistě náboženské, mají v sobě prvky lidových veselic. Nejznámější a největší slavností na Tenerife je karneval (probíhá v únoru), který po karnevalu v Rio de Janeiru patří mezi největší na světě. Řada slavností nemá pevné datum, a tak je dobré se o přesných datech informovat v místních informačních centrech.

Že se Vám již sbíhají sliny a rádi byste ochutnali tenerifské speciality? Nebo byste chtěli vidět karneval na vlastní oči? Neváhejte a vyberte si svůj zájezd právě ZDE.

Nejčtenější

Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989

Pohled do Gril Baru ve Slovanském domě (1968)

Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla nabídka tehdejších...

Nejkrásnější jarní vodopády. Neuvěříte, kolik jich v naší zemi máme

Vodopád pod Dlouhými stráněmi v Jeseníkách

Mnoho krásných vodopádů se za příznivých okolností objevuje i v naší domovině. Kromě Krkonoš, kde jsou ty nejznámější a...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Komfort stranou. Třicet světových dobrodružství pro kované cestovatele

Svatý muž v indickém Váránasí

Benátky jsou romantické, pláže v Thajsku exotické a all-inclusive dovolenou na turecké riviéře vám budou sousedé...

Nenápadná výzva Perského zálivu. Nedostupný Bahrajn se otevírá světu

Amwaj Islands. Centrální marína

Za hranice všedních dnů. Tak zní otřepané klišé, které se ale pro výlet do Bahrajnu, malé ostrovní země v Perském...

Další z rubriky

Buďte sebevědomí a obezřetní. Jak si užít exotiku a nenechat se okrást

Lidová restaurace v Kulala Lumpur. Malajsie je cestovatelsky přívětivou zemí a...

Strávili jste na tržišti s koberci, starožitnostmi nebo čímkoli hodinu, a měli jste pocit, že dál už se opravdu...

OBRAZEM: Umí nakousnuté jablko fotit? Nejlepší snímky iPhone uživatelů

Vezmete mobil a vyfotíte obyčejné sídliště, kapky deště nebo kousek tenisového...

Vezmete mobil a vyfotíte obyčejné sídliště, kapky deště nebo kousek tenisového kurtu. Pro zachycení kvalitní fotografie...

Za Napoleonem do Alp. Výlet přes průsmyk, kterým generál tahal kanony

Hra světel: turisté míjejí simplonského orla v průsmyku během 33 km dlouhé túry...

Moderní cestu přes Simplonský průsmyk mezi Švýcarskem a Itálií zřídil před víc než 200 lety Napoleon Bonaparte. Stopu...

Najdete na iDNES.cz