Alkebulan Celá Afrika pod jednou střechou
Slovo Alkebulan se do češtiny překládá jako kolébka lidstva nebo zahrada v Edenu. Je to taky nejstarší jméno afrického kontinentu. V areálu Expa se tak jmenuje jídelna, ve které najdete devět restaurací, které kontinentu vzdávají hold. Doplňuje je taky jeden bar.
Koncept pro Expo stvořil oceňovaný kuchař Alexander Smalls, který celý kontinent sám procestoval. Na pomoc si přizval i několik dalších šéfkuchařů, aby sestavili svá menu. Jiná připravil sám.
Smallsovy recepty tak můžete ochutnat třeba v restauraci Sweet Ophelia’s, kde je jako hlavní kuchař připravuje Cyprian Machango. „Alexander posbíral africké ingredience a použil je v typicky asijských receptech,“ popisuje Cyprian recepty.
Vyzkoušet rozhodně musíte krevetové bao, ve kterém se asijské chutě mísí s typicky africkou nakládanou zeleninou a červeným zelím. Ohromně zajímavé jsou taky knedlíčky dim sum z hovězí oháňky. „Oháňka je strašně výživné maso, v Africe ji jíme velmi často. Je vhodná třeba pro těhotné nebo kojící ženy,“ popisuje Cyprian. V knedlíčcích je ve formě fáše a zážitek to je opravdu nezapomenutelný.
Týden restaurací na ExpuOd 14. do 27. února nabídnou některé restaurace na Expu jedinečná menu za výjimečné ceny. Jejich přehled najdete na stránkách Expa. |
Několik restaurací připravil šéfkuchař Coco Reinarhz, který pochází z Ugandy. Za návštěvu rozhodně stojí jeho gril Choma BBQ. „Tady se snažím ukázat všechny možné způsoby grilování, jaké v Africe používáme,“ vysvětluje.
Tady byste rozhodně měli ochutnat pokrm Choma plata. Na tomto prkénku totiž dostanete něco z celé Afriky. „Z jihu Afriky ochutnáte krásný rib eye nebo klobásu boerewors, která je pro region typická. Najdete tady také kukuřici nebo ugali, což je vlastně polenta z bílé kukuřice,“ vysvětluje Coco.
Koncept africké jídelny sklízí mezi návštěvníky téměř výhradně nadšené reakce. Smalls už dokonce ohlásil, že podnik v Dubaji zůstane natrvalo.
Taj Dubai Tradiční Indie
Jestli si nepotrpíte na fúze, ani na žádné jiné gastronomické experimenty a máte rádi indickou kuchyni, rozhodně se zastavte v restauraci Taj Dubai u indického pavilonu. Šéfkuchař Raghes Deora tam totiž připravuje indické recepty v jejich nejčistější podobě. „Nic v nich není pozměněné nebo přidané. Vaříme je tak, jak jsem se je naučil doma a během své dvacetileté kariéry,“ říká na vysvětlenou.
Přesně takové je třeba Babiččino kuře, které připravují podle receptu Deorovy babičky. „Je to typický recept pro provincii Pandžáb. Přesně takto se kuře připravuje doma. Ničím se totiž nevylepšuje, nepřijde tam třeba žádná smetana,“ líčí Deora.
Skvělé je třeba taky místní birjání nebo krevetové kari. Všechna jídla navíc můžete ochutnat s hřejivým pocitem, že lepší indickou restauraci jen tak nenajdete. Jde totiž o pop-up sítě restaurací Bombay Brasserie, jejichž pobočky najdete v luxusních hotelích v Londýně, Kapském městě nebo v Dubaji.
Grand Beirut Oslňující libanonská
Libanonská restaurace Grand Beirut vyčnívá zejména okouzlujícím prostředím. Terasa podniku je nádherně ozdobená růžemi a atmosférou vás okamžitě přenese do libanonské rušné metropole. Jen si dejte pozor, v Dubaji nejsou všechny večery teplé, a tak se vyplatí nezapomenout aspoň na mikinu.
Jídlo vás v atmosféře Bejrútu udrží úplně dokonale. Grilované maso nebo shish kebab tady mají skvělé. Úžasné jsou i předkrmy jako humus nebo tabbouleh rozhodně stojí za ochutnání.