Zažít víno u Bratislavy jinak: na vinařském safari a s rybízovým burčákem

„Vyzkoušíme první terénní úsek,“ volá se smíchem řidič Martin Szabó a veteránská vojenská šestikolka Steyr-Puch Pinzgauer se škrábe do strmého vršku mezi vinicemi ve Svätém Juru u Bratislavy. Účastnící vinařského „safari“ se se smíchem natřásají na plachtou překryté korbě, adrenalinovo-gastronomické dobrodružství právě začíná.

Zhruba tříhodinové putování teréňákem po kopečcích a vinohradech obklopujících Svätý Jur představuje ojedinělý způsob, jak poznat vinařství v Malých Karpatech z trochu jiného úhlu než při tradiční ochutnávce ve sklípku.

„Nechceme návštěvníky zavírat do sklepa, říkali jsme si, že je radši vezeme do přírody – tam, kde se réva pěstuje,“ vysvětluje charismatický průvodce a řidič v jedné osobě.

Slovo příroda pak během projížďky opakuje pravidelně. Třeba když povídá o tom, jak nechává mezi řádky na vinici růst trávu, která pomáhá zadržet vlhkost, nebo jak do půdy vrací matoliny zbylé po lisování hroznů. Anebo když vypráví o unikátní svätojurské kvasince.

Zpustlý vinohrad nad Svätým Jurom

Příroda se koneckonců během safari jízdy připomíná dost hlasitě sama. Ne všechny zdejší vinice jsou totiž jako z marketingových propagačních brožur. Část majitelů, kterým se po revoluci pozemky vrátily, už na socialismem zpřetrhané vazby a vinařské tradice nenavázala. A na pár místech je dobře vidět, jaká džungle může na místě takového zapomenutého vinohradu vyrůst. Místní pro něj mají i speciální pojmenování – pusták.

Dunaj, nejen řeka

Dunaj je odrůda vyšlechtěná na Slovensku křížením Muscatu Bouchet, Oporta a Svatovavřineckého. Dává vína jižního typu vonící po přezrálých višních až čokoládě.

Jeden takový pusták vrací teď Martin Szabó zpět k životu, je to však běh na hodně dlouhou trať. Zanedbanou vinici je potřeba nejprve vyklučit od všeho, co se na ní za dlouhé roky nashromáždilo. Pak nechá půdu nějaký čas regenerovat jen travou a nízkým porostem. „Po pěti až šesti letech přípravy pak začneme s novou výsadbou,“ říká.

Během rozprávění o révě je samozřejmě čas i na samotné víno. Kde si ho také vychutnat lépe, než přímo na místě, kde se rodí. Do skleniček tak postupně putuje Müller Thurgau a Ryzlink vlašský, dvě nejrozšířenější odrůdy na svätojurských svazích. A po nich i raritní Donaurielsling z panenské sklizně nebo v Česku zatím nepříliš známá Pesecká Leánka. Taky jedno rosé a na závěr slovenský novošlechtěnec Dunaj, který tu rychle nabírá na popularitě. Všechny vyrobené bez chemie a stabilizované jen nezbytným množstvím síry.

Průvodce WIne Safari Martin Szabó s lahví vína odrůdy Donauriesling na jedné ze zastávek

Na závěr pak Martin rukou podrtí čerstvě natrhané hrozny a z kyblíku do skleniček rozlévá opojně voňavý slaďounký mošt, který v tu chvíli chutná líp než jakékoli dezertní víno. A vůbec nevadí, že je nealkoholický.

Vinařské safari po téměř třech hodinách, které utekly jako voda, končí. Kdo by však neměl dost, může si domluvit i hodování ve vinohradech a další tři hodiny si užít přípravou červeného zelí a opékáním bramborových lokší k pečeným kachnám.

Rybízák na Devíně

Klasických vín se dá v Bratislavě a nejbližším okolí ochutnat moře, ať už přímo ve vinařstvích nebo v nespočtu vinoték. Nějakých deset kilometrů od centra slovenské metropole si lze však dopřát víno z trochu netradiční suroviny, z rybízu. Pod hradem Devín, na soutoku Moravy a Dunaje, sídlí vinařství Thebener zaměřené na výrobu rybízových, převážně polosladkých vín. Nejde přitom o módní výstřelek poslední doby, firma se odvolává už na více než stoletou tradici.

U jejího zrodu stál počátkem dvacátých let minulého století Alois Sonntag, který rybíz pěstoval i vykupoval z dvousethektarových plantáží a původně jej zpracovával na džemy, sirupy a podobné produkty, jež následně exportoval do zemí někdejší monarchie. S jejím rozpadem si musel najít nový výrobní program – a našel ho v rybízovém víně.

„Dokázal tehdy vyrobit nějakých 170 tisíc litrů, během roku je všechny prodal. A postupně začal ze světa vozit i mezinárodní ceny,“ vypráví provozní vedoucí Sali Salihi. Původní Sonntagův rybízák měl přitom 90 gramů cukru na jeden litr, dnešní verze je dietnější a vystačí si jen s 45 gramy cukru. „Pan Sonntag také dělal jen jeden druh, my jich dnes vyrábíme čtyřiadvacet,“ dodává Salihi s tím, že aktuální roční produkce se pohybuje okolo 200 tisíc litrů.

V sezoně se pod hradem Devín podává i rybízový burčák. Ten ve džbánku je z bílého rybízu.

Stejně jako klasické víno, musí i to rybízové projít fází, kdy se z nakvašených bobulek stává burčák. A i ten se dá v září pod Devínem ochutnat. Oproti hroznovému je sladší – i zásluhou přidaného cukru, který se při výrobě musí rybízovým kuličkám při kvašení dosypat – a třeba ten z bílého rybízu voní po muškátu a vanilce.

S tradičním vínem se pak dá narýsovat ještě jedna paralela. I to rybízové se dá totiž archivovat a regály v zrekonstruovaném sklepě vinařství Thebener skrývají i pěknou řádku notně zaprášených lahví. „Rybízová vína se časem zahušťují, stávají se plnější. Nedávno jsme ochutnávali víno z roku 2007 a bylo pořád dobré,“ říká Sali Salihi.

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

31. července 2024,  aktualizováno  18.9 9:49

Uvázli na letišti. Nenechali nás odletět, nechápeme to, říká cestovatel

Co se vám také může přihodit na letišti? Například vám nedovolí odletět. Jen tak. Bezdůvodně. Zdá se to absurdní. Přesně takovou situaci však zažil Michal Pácalt se svými kamarády Martinem Dědkem a...

17. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pomozte přírodě na islandský způsob, shoďte mládě papuchalka z útesu

Pomoc přírodě má mnoho podob. Jeden se může uběhat při přenášení malých žab přes silnici, zatímco druhý vysazuje stromy. A na Islandu? Tam je ochranářská praxe docela svérázná. Šokující. Mláďatům...

12. září 2024

Tajemné Rudohoří. Z historie zaniklých vsí Krušných hor stále mrazí

Oproti jiným českým a moravským horám mají ty Krušné velkou výhodu – nebudete v nich narážet na davy turistů. Na co ovšem určitě narazíte, jsou místa v krajině, která svědčí o tom, že se tam kdysi...

19. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak vlastně fungují? Podívejte se do útrob nejdůležitějších přehrad v Česku

Česko se může pochlubit propracovanou sítí přehrad, které zadržují vodu, vyrábí elektrickou energii a chrání nás před povodněmi. Jak vlastně fungují? Kdo je projektoval a s čím vším jejich tvůrci...

13. září 2024  14:25

Spánkový turismus. Neuvěříte, co některé hotely udělají pro váš odpočinek

Je jen málo témat, které se týká bez výjimky všech. Řeč je o spánku, kterého se většině populace v dnešní zrychlené době zoufale nedostává. Dosyta a kvalitně se vyspat se stává luxusem, který si může...

20. září 2024

Na Everestu je zajímavá hranice mezi egem a racionalitou, říká horolezkyně

Premium

V roce 2017 zvládla jeden z nejtěžších treků světa – Pacifickou hřebenovku. Ušla tenkrát 4 286 km, a to navzdory tomu, že trpěla chronickým onemocněním trávicího traktu známým jako Crohnova choroba....

19. září 2024

Tajemné Rudohoří. Z historie zaniklých vsí Krušných hor stále mrazí

Oproti jiným českým a moravským horám mají ty Krušné velkou výhodu – nebudete v nich narážet na davy turistů. Na co ovšem určitě narazíte, jsou místa v krajině, která svědčí o tom, že se tam kdysi...

19. září 2024

Jen kopec, nebo pravěká pyramida? Po hobitích lidech Jáva opět fascinuje

Premium

Od spolupracovníka MF DNES v Asii Kopec na indonéské Jávě láká. Někteří vědci tvrdí, že jde o pyramidu o více než dvacet tisíc let starší než ty egyptské. Jiní se tomu smějí.

18. září 2024

Radil jsem bratrovi, aby se neupil a neufetoval, říká Jakub Prachař

Premium Mluví jakoby žertem, ale za svými slovy si stojí. Moderátorovi Liboru Boučkovi to Jakub Prachař občas natře před...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...

Bydlí nad Strahovským tunelem v Praze. V bytě má ocelové mostní nosníky

Do bytu na pražském Smíchově se majitelka přestěhovala před sedmi lety z menšího města. Bydlí ve třetím patře projektu...

Do výstřihu nekoukat! Fotbalové Ústí vzbudilo ve světě rozruch českou Pamelou

Ústecký fotbal zase dobyl svět, byť opět ne na hřišti. Po „kazmovině“ s tlouštíkem propírají média po celé planetě...

To monstrum znal jen ze hry. Nyní tank s největším kanonem v historii ožil

Původní myšlenka vznikla při hraní populární videohry World of Tanks, kde patří mezi nejvražednější volby. Stíhač tanků...