Perly švýcarských hoteliérů. Kde hledat nejlepší nocování nejen v Alpách

aktualizováno 
Před 155 lety se ve švýcarských Alpách zrodil zimní turismus. Od té doby se velehorská země vypracovala v hoteliérskou mekku. Jak se to stalo, co za tím vězí a kde si užijete pověstnou švýcarskou pohostinnost dosyta nejen na lyžích?
Část 1/12
Pilatus Kulm

Psala se 50. léta 19. století, když bohatí Angličané začali zvolna objevovat krásy švýcarské krajiny. Ovšem teprve roku 1864 se v alpském hotelu Kulm St. Moritz zapsali první zimní hosté. Do té doby jezdili výhradně v létě.

Přiměla je k tomu furiantská sázka zakladatele Kulmu Johannese Badrutta. Když se koncem onoho léta odpočatí Angličané balili na cestu ze slunných Alp domů, pozval je na zimní pobyt s tím, že kdyby je zasněžené Alpy nedejbože zklamaly, zaplatí jim veškeré náklady.

Badrutt si byl jistý, že nemůže prohrát. Vždyť jak by mohl někoho zklamat slunečný Svatý Mořic, kde paprsky září přes 300 dní v roce, ve srovnání s deštivým britským počasím?

Výsledek už známe: první zimní hosté na konci alpské zimy za svůj pobyt zaplatili, doma na ostrovech vyprávěli o báječné švýcarské zimě a v dalších letech se vrátili se spoustou přátel a známých. Zrodila se zimní turistika.

A Švýcarsko, do té doby chudá horská krajina, začalo bohatnout díky poskytování špičkových služeb. Toho receptu se tamější hoteliéři – často rodinné klany – drží dodnes.

Z farmářů hoteliéři

„Jestliže ve Švýcarsku zaplatíte za stejnou službu řádově víc než jinde, musí ta služba být prostě špičková. My si opravdu nemůžeme dovolit nabízet nějaký druhořadý servis,“ vysvětluje Marcel Perren, šéf luzernské turistické kanceláře, který sám pochází ze známého klanu hoteliérů a jeho bratr se ubytovacímu byznysu na horách dodnes aktivně věnuje.

Fotogalerie


„Život v naší velehorské zemi nikdy nebyl snadný, vždycky jsme museli být velmi inovativní. Takže když jsme díky prvním britským cestovatelům v 19. století viděli, že turismus má potenciál průmyslového odvětví, zachytily mnohé zdejší farmářské rodiny tento trend mezi prvními na světě.“

Rodiny si nade vše cení své pracně a dlouhodobě budované pověsti. V rodinném horském hotelu nenarazíte na potíže, s jakými se čas od času potýkají některé městské hotely, spadající pod světové řetězce – jako když nejčtenější švýcarský deník Blick před časem psal na předních stranách o tom, že pokojské nestíhají pořádně uklízet.

„Život hoteliérů je těžký. Maká celá rodina, to je základ,“ vzpomínal Perren na své dětství v rozhovoru pro časopis SwissMag. „Začínáte každý den ráno v šest a málokdy můžete jít spát před půlnocí. I jako malí jsme se museli zapojit. Spoustu věcí musíte zastat sami, protože si nemůžete dovolit mnoho personálu.“

Rodinná dovolená? Tu Perren poznal až jako dospělý muž. „Když už jsme měli vzácně týden volna, nikdy jsme nebyli na dovolené celá rodina – táta nás někam odvezl a hned se vracel do práce, volno s námi měla jen máma. Přišlo nám to úplně přirozené, nic jiného jsme neznali. Jiné děti zase pomáhaly rodičům v zemědělství, ono se to vlastně až tak nelišilo.“

Bürgenstock Resort

Bürgenstock Resort

Snad proto se mnozí švýcarští zemědělci chopili hoteliérství. „Farmáři také nemají limitovanou pracovní dobu, musejí vždy udělat ihned vše, co je právě nutné, bez ohledu na své osobní potřeby. Rozdíl je jen v tom, že zemědělci se starají o úrodu či zvířata a hoteliéři o pohodlí svých hostů. Mnoho švýcarských farmářských rodin ostatně vyměnilo péči o půdu za péči o turisty.“

České stopy

O víc jak století později už pečují o turisty ve Švýcarsku také stovky Čechů – a to nejen na provozních pozicích číšníků, servírek, kuchařů, pokojských či recepčních. Na úspěšné české stopy lze dnes už narazit i ve švýcarském hotelovém managementu, jednu z viditelných zanechala v byznysu i majitelka cestovní kanceláře Marketa Meier.

Společně se švýcarským manželem provozovala v Alpách úspěšně už několik hotelů, momentálně se usadili na pohádkové vyhlídce nad největším kontinentálním ledovcem Aletsch, kde i za pomoci českého personálu vedou hotel Belalp, vyhledávaný švýcarskými výletníky.

„V hlavní sezoně pracujeme běžně šestnáct hodin denně, sedm dní v týdnu. Když je na horách pěkné počasí, hosté se jen hrnou, tím se řídí náš život,“ popsala Marketa Meier v rozhovoru pro SwissMag. I česká hoteliérka zdůraznila osobní přístup: „Náš hotel má šedesát lůžek, takže je to přehledné a my můžeme každého hosta osobně přivítat. Klienti to oceňují, jezdí si k nám rádi odpočinout obyvatelé švýcarských měst, kteří hledají klidnou přírodu bez návalů zahraničních turistů.“

Na Belalp musí hosté od nejbližší lanovky ještě dojít dva kilometry pěšky, přitom obsazenost hotelu spolehlivě přesahuje 70 procent. „Skoro každý víkend tu pořádáme i alpské svatby. Lidé, kteří dojdou až sem, jsou velmi slušní i k nám. Nikdo si tady na horách na nic nehraje.“

Kde ve Švýcarsku stojí za to přenocovat? Podívejte se na náš přehled, rozhodně to nemusí být jen přepychové předražené hotely. Každopádně náš výběr na základě osobních zážitků je logicky subjektivní. Přidáte do diskuse vaše osobní tipy?

Autor:
  • Nejčtenější

Benátky postihly nejhorší záplavy za 53 let, voda stoupla ke dvěma metrům

Italské Benátky postihly nejhorší záplavy od roku 1966. Voda ve městě před půlnocí dosahovala výšky 187 centimetrů, za...

Premium

Ruka v mém těle. Jak mě operoval filipínský léčitel

Pro jedny představují poslední naději, pro jiné jsou jenom šarlatány, kteří zneužívají zoufalé lidi. Pověst...

Prošli jsme nejtěžší túru světa. Snowman Trek je vrcholem cestování

Mezi vyznavači trekingu má Snowman Trek legendární pověst nejtěžší světové túry. Na téměř měsíc dlouhé trase...

Premium

Reportáž z Guineje: šedesát let mistry světa v bídě

Vítejte v zemi, kde voda teče od půl dvanácté večer, studenti se chodí učit na letiště, protože tam se svítí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Vltava teče pod Orlíkem v původním korytě, odkryla historii

Hladina vodní nádrže Orlík v posledních týdnech klesla o více než šest metrů. Voda se tak prakticky vrátila do...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

OBRAZEM: Strážci moře i symboly naděje. Podívejte se na 50 krásných majáků

Po staletí ukazují mořeplavcům cestu podél pobřeží. Varují před zrádnými útesy i mělčinou. Majáky jsou symbolem touhy...

Japonskem na kole: bolí nás zadky, ale Japoncům se klaníme. Zaslouží si to

Propocené spacáky, zvlhlé brašny, spálená kůže a unavené svaly. První etapa naší výpravy se chýlí ke konci. V Japonsku...

Neutrácejte za agentury. Nádherné výlety kolem Marseille zvládnete sami

Neutrácejte zbytečně peníze za předražené výlety od agentur. Ta nejkrásnější místa kolem francouzské Marseille jsou...

Perly švýcarských hoteliérů. Kde hledat nejlepší nocování nejen v Alpách

Před 155 lety se ve švýcarských Alpách zrodil zimní turismus. Od té doby se velehorská země vypracovala v hoteliérskou...

Najdete na iDNES.cz