Sobota 19. června 2021, svátek má Leoš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 18. června 2021 Milan

Kobra za 3 000, pět chodů za 300 korun! Vítejte v hadí restauraci

Jedním z největších zážitků ve vietnamské Hanoji je návštěva speciální hadí restaurace. Na jídelním lístku najdete spoustu pochoutek, od smažené hadí kůže až po hadí závitky. A nechybí samozřejmě ani slavná hadí krev.

Za hady a štíry naložené ve víně zaplatíte minimálně 200 korun, některé sklenice však stojí i několik tisíc. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Většinu hadích restaurací najdete na hanojském předměstí Le Mat, kam za vyhlášenými specialitami jezdí především bohatí Vietnamci. Hadí delikatesy totiž nejsou levné.

Třeba vypasená kobra, která patří k vrcholům zdejší kulinární nabídky, vyjde podle velikosti na dva až tři miliony dongů. Tedy v přepočtu na nějaké dva až tři tisíce korun. Menší a obyčejnější hadi (většinou užovky) se dají pořídit za zhruba 600 korun. Za tuto cenu vám připraví i celé hadí menu, skládající se z osmi až deseti chodů. A pokud zaplatíte jenom 300 korun, dostanete degustační menu o pěti chodech.

Fotogalerie

Samotný začátek hostiny je velmi působivý. Po zabití hada kuchař nejprve zachytí jeho krev do sklenice. Pak zkušeným grifem rozřízne žiletkou hadí "břicho" a vyjme z těla ještě tlukoucí srdce, které se položí na malou mističku.

Tento "set" doplněný sklenicí rýžového vína se pak servíruje jako první chod a je většinou určen nejváženějšímu hostovi u stolu. Hadí krev se smíchá s rýžovým vínem, do kalíšku se hodí srdce a pak se tento zvláštní aperitiv vypije, respektive spolkne.

Nic pro ženy

Na předměstí Hanoje, přibližně osm kilometrů z centra, funguje zhruba dvacet hadích restaurací, jejichž nabídka je víceméně obdobná. Přestože se zde čas od času objeví dobrodružně naladění cizinci, hadí restaurace slouží především místním, kteří věří, že hadí maso dodává organismu vnitřní sílu a navíc má afrodiziakální účinek.

Pohádka o princezně

Vietnamská tradice pojídání hadů je velmi stará, místní hadaři rádi připomínají událost z 11. století, kdy princeznu při koupání unesl z řeky obrovský had. Zachránil ji chudý mladík, bydlící na břehu řeky, který hada zabil. Za to dostal od krále nejen spoustu klenotů, ale také území, na kterém dnes stojí vesnice Le Mat. Na oslavu této tradice se ve vesnici (dnes už na předměstí Hanoje) každý rok pořádá taneční festival. Začíná vždy 23. den třetího lunárního měsíce – letos zhruba v polovině dubna).

Konzumace hadího masa je ostatně z 99 procent výhradně mužskou záležitostí. Nejčastěji sem chodí bohatí podnikatelé, kteří chtějí hadí hostinou oslavit významné životní výročí či mimořádně úspěšný obchod.

Hned na první pohled je jasné, že nejde o normální restauraci. Na jedné velké stěně jsou vystaveny desítky obrovských sklenic naplněných rýžovým vínem, ve kterém jsou naloženy kobry, škorpióni, mořští koníci, žáby a spousta další havěti.

Z jedné z nich se také nalévá aperitiv, který zahajuje netradiční hostinu. Vedle sklenic stojí několik klecí, které připomínají domácí králíkárnu – ale v trávě uvnitř žijí hadi připravení na porážku. V přízemí jsou ještě speciální velké klece, v nichž mají největší specialitu – kobru. A také je zde otevřená kuchyň, kde se celé hadí menu připravuje.

Jako luxusní kuřecí

Ve většině hadích restaurací mají vytištěné menu v angličtině, což je dobře, protože jinak anglicky nemluví téměř vůbec. Na talíři jídla paradoxně nevypadají nijak zvláštně. Nepřinesou vám celého grilovaného hada, ale vždy pár kousků masa, připravených podle daného receptu.

Na začátek netradiční hostiny se servíruje hadí krev a hadí srdce.

Na začátek netradiční hostiny se servíruje hadí krev a hadí srdce.

Za hady a štíry naložené ve víně zaplatíte minimálně 200 korun, některé...

Za hady a štíry naložené ve víně zaplatíte minimálně 200 korun, některé sklenice však stojí i několik tisíc.

Po spolknutí syrového srdce v hadí krvi (není zas tak velké, takže spolknout jde) se už servírují víceméně standardní hadí jídla. Třeba kousky hadího masa zabaleného do bylinek a osmaženého ve woku, tradiční jarní závitky plněné hadím masem, hadí karbanátky a tak dále.

Jediným dalším výstřelkem je snad smažená hadí kůže, která chutná tak trochu jako krekry. 

Před odchodem vám ještě nabídnou ke koupi láhev s nakládanými hady (a dalšími zvířaty) v rýžovém víně – většinou v tradiční láhvi Hennessy (stojí od 100 tisíc do 200 tisíc dongů, tedy zhruba sto až dvě stě korun). Všichni jsou přesvědčeni, že tento zvláštní nápoj má mimořádně příznivé a léčivé účinky na lidský organismus. Ale pozor, pokud si ji koupíte domů, můžete mít problémy při příletu do Česka. Dovoz těchto suvenýrů do České republiky (respektive do celé EU) je už několik let zakázán. A tak záleží na štěstí a libovůli celníků.

Pokud se zbavíte předsudků, tak had chutná velmi dobře. Vzdáleně připomíná kuřecí maso, ale je šťavnatější a také pikantnější.

Ale hadi nejsou zdaleka jedinou kulinářskou kuriozitou, kterou Vietnamci milují. V Hanoji se běžně dají koupit pečení psi, smažení cvrčci, želvy, žáby či medúzy, na jihu Vietnamu jsou oblíbení zase pečení ještěři, v deltě Mekongu se konzumují také netopýři či krysy.

Autor: pro iDNES.cz

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Čech uvázl na skále v Alpách, v kraťasech strávil na sněhu dvě noci

Česká dvojice se v Alpách na pomezí Německa a Rakouska při turistické cestě rozdělila, muž poté skončil na skále a...

Češi do Chorvatska nepotřebují potvrzení. Stačí občanka nebo pas, řekl Kulhánek

Cesty do Chorvatska jsou od páteční půlnoci pro Čechy už bez omezení. Česko je společně se Slovenskem mezi zelenými...

Rakouský sen. Solná cyklostezka vás dovede až do nejznámější vesnice světa

V dnešních Cyklotoulkách to pěkně osolíme. Ukážeme vám několik zajímavých míst na Salzkammergut Radweg, tedy...

To nejlepší z hor Česka: bez těchto míst nikdy nepoznáte Krušné hory

Seriál Krušné hory už dávno nejsou synonymem pro totálně zničenou přírodu. Kdysi uschlé smrky se vzpamatovaly z kalamity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jiná galaxie v Chorvatsku. Projeli jsme terénním autem nejjižnější výběžek

V terénních autech poznáváme trochu jiné Chorvatsko. Zelený ráj protkaný průzračnými bystřinami a obklopený šedými...

Znásilnil mě lékař. Prvně mě muž osahával v deseti. Oběti popsaly své zážitky

Premium Ve vlaku, v práci, u lékaře, na táboře. Sexuální obtěžování zažívají především dívky již ve velmi mladém věku, často se...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...

  • Další z rubriky

Cesty Karla Čapka: přežil srážku vlaků, užíval si automobilové jízdy Evropou

Premium Uznávaný novinář a spisovatel Karel Čapek byl vášnivý cestovatel. Jezdil hlavně vlakem, poslední tři roky života...

Připravte se, létání startuje. Kam vzduchem bez cestovky a nezaplatit majlant

Premium S odezníváním epidemie koronaviru se před hlavní letní sezonou zotavuje i letecká doprava. Letiště Václava Havla v...

Tým je důležitý. Na osmitisícovce je ale každý sám za sebe, říká Trávníček

Premium Kdy je potřeba nepálským jakům vykopat místo na spaní a proč letos v Káthmándú otevřeli českou restauraci? Horolezec a...

Maďarské moře bojuje o budoucnost. Na Balatonu zatím vítězí beton

Balaton je jedním z největších přírodních klenotů Maďarska. Státní úřady vnímají jeho velký turistický potenciál a...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Nevěřím, že někdo dokáže být roky věrný, přiznává polyamorii Frühlingová

Iva Frühlingová (39) vydala novou píseň Moralisté, ve které se nepřímo přiznává k paralelním mileneckým vztahům....