Náš první nákup. Většina věcí byla úplně něco jiného, než jsme čekali. Během pár dní jsme se však zdárně otrkali.
Autor: Karolína Snellgrove
Podnik, ve kterém manžel sehnal první večer jídlo, byl rozměrově velmi skromný, na usazení přitom čekala dlouhá fronta lidí. Podobný výjev však není v Japonsku ničím výjimečným.
Autor: Karolína Snellgrove
Atmosférická čtvrť Pontočo je vyhlášená svými gastro podniky.
Autor: Karolína Snellgrove
Japonci mají neuvěřitelný cit pro harmonii. Jak chuťovou, tak i vizuální.
Autor: Karolína Snellgrove
Se správnou konzumací miso polévky jsme měli nejdřív trochu problém.
Autor: Karolína Snellgrove
U řady pokrmů je nezbytností vařená nebo nakládaná zelenina.
Autor: Karolína Snellgrove
Čajovna u chrámu Rjóandži v Kjótu byla nejspíš nejhezčím podnikem, který jsme během dovolené navštívili. Judofu, které zde podávali, nám ovšem moc nechutnalo.
Autor: Karolína Snellgrove
Z čajovny jsme měli výhled do nádherné zahrady.
Autor: Karolína Snellgrove
Sekce s houbami jsou v japonských supermarketech opravdu rozsáhlé.
Autor: Karolína Snellgrove
Velký prostor je samozřejmě věnován také rybám.
Autor: Karolína Snellgrove
Překvapily nás i ovocné šťávy v kelímku.
Autor: Karolína Snellgrove
Suši na našem jídelníčku samozřejmě nemohlo chybět.
Autor: Karolína Snellgrove
Japonci jedí syrové i to, co by Evropan normálně tepelně zpracovával. Třeba ryby.
Autor: Karolína Snellgrove
Trh Nišiki v Kjótu je vyhlášený především pro velký výběr ryb a mořských plodů.
Autor: Karolína Snellgrove
Cizinec většinou neví, co před sebou vlastně vidí.
Autor: Karolína Snellgrove
Stánky mají důmyslné chlazení, takže dary moře jsou vždy čerstvé.
Autor: Karolína Snellgrove
Na každém pultíku nechybí upozornění, že se nesmí jíst při chůzi.
Autor: Karolína Snellgrove
Množství ryb, mořských plodů a také lidí je ohromující.
Autor: Karolína Snellgrove
Jeden ze stánků v Nišiki nabízí umně zpracované sladkosti.
Autor: Karolína Snellgrove
Pokud si člověk v Nišiki koupí něco k okamžité konzumaci, musí si stoupnout do kouta a doufat, že ho neušlape dav.
Autor: Karolína Snellgrove
Obzvlášť populární jsou tu chobotničky na špejli.
Autor: Karolína Snellgrove
Návštěvu trhu Nišiki jsme završili sklenkou saké.
Autor: Karolína Snellgrove
Kvůli buddhismu nemá maso v japonském jídelníčku tak velké místo jako u nás. Masové kuličky jsme si koupili u pána v tokijské čtvrti Yanaka, který je připravoval ve zcela začouzeném přízemí svého domu.
Autor: Karolína Snellgrove
Japonská kuchyně je založená na rýži a rybách. Ty se často podávají jako sašimi, tedy nakrájené na tenké plátky.
Autor: Karolína Snellgrove
Velké popularitě se těší úhoř, a to jak mořský, tak i sladkovodní. Seženete ho nejčastěji jako tempuru, tady obaleného v těstíčku.
Autor: Karolína Snellgrove
Díky replikám sampuru si lze vybrat jídlo ještě před vstupem do restaurace.
Autor: Karolína Snellgrove
Tvorba sampuru je považována za umění, nadto velmi výnosné.
Autor: Karolína Snellgrove
Ósaka je japonským hlavním městem jídla. Na večeři jsme zašli do jedné klidné uličky ve čtvrti Dotonbori, která je proslulá svou světelnou reklamou.
Autor: Karolína Snellgrove
Najedli jsme se tu podle oblíbeného rčení skutečně až k prasknutí.
Autor: Karolína Snellgrove
Rýžové knedlíčky moči jsou oblíbenou „stánkovou“ pochutinou. Dají se ovšem sehnat i v Česku.
Autor: Karolína Snellgrove
U jednoho stánku jsme si dali „kraba ve spolupráci s bílou rybou“.
Autor: Karolína Snellgrove
Během dovolené jsem si zamilovala především nudlovou polévku ramen.
Autor: Karolína Snellgrove
Výborná je také tempura, ryba a zelenina obalená a osmažená v těstíčku.
Autor: Karolína Snellgrove
Mořská řasa wakame tvoří zajímavou a chutnou dekoraci.
Autor: Karolína Snellgrove
Nakládaná okurka na špejli nás nikdy nenalákala, byť jsme se s ní setkali mnohokrát.
Autor: Karolína Snellgrove
Zdravé stravování někdy ustoupilo do pozadí. Na melounové limonádě s vanilkovou zmrzlinou jsme si náramně pochutnali.
Autor: Karolína Snellgrove