Nejšílenější knedlíky se dělají v Číně, ty nejlepší u moravské babičky

aktualizováno 
Kdo by to byl řekl, že pokud někde leží království knedlíků, pak to bude v Číně, respektive v její provincii Kanton. Neboť právě tam jsou knedlíky plněné kdečím. Ale knedlíky milují i Gruzínci a Arméni. A samozřejmě Bavoři, Rakušané či Maďaři.

Pestrá nabídka kantonských knedlíčků podávaných přímo v napařovacích miskách | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Dim sum vypadají jako naše kulaté knedlíky, ale nemusí být vždy úplně kulaté, často jsou spíše hranaté. Mají nespočet tvarů a velikostí a především se liší desítkami různých náplní, které odhalíte, až když se do nich pustíte. Uvnitř může být všechno možné - vajíčko, kousky kuřete, pečené vepřové se zeleninou, párky, slanina, fantazii se meze nekladou.

Tip na výlet

Vydejte se ochutnat gastronomické speciality do zahraničí nebo do Čech. Raketa.cz vám přináší víkendové pobyty s ochutnávkou místních specialit.

Knedlíčky se podávají ve zvláštních krabičkách, v nichž se udržují teplé a kde také neokorají. Na dim sum se chodí do speciálních "knedlíkáren" a většinou se konzumují tak, že si rodina či skupina přátel objedná více krabiček najednou a pak je navzájem sdílejí, takže na každého vyjde třeba pět šest knedlíků s různou náplní.

Dim sum vznikly jako malé odpolední jídlo určené pro zahnání hladu u odpoledního čaje. Dnes se ale běžně nabízejí k obědu a dokonce i k snídani. A to nejen v Kantonu. Dim sum jsou oblíbené třeba na Hong Kongu, ke jsou často plněné mořskými plody (třeba výtečnými krevetami – ostatně tuto specialitu ve vybroušené gurmánské podobě si podle našeho receptu můžete také doma připravit) a v malých bistrech se podávají od šesti hodin ráno až do pozdního odpoledne. A zkušení gurmáni tvrdí, že zdejší knedlíčky jsou ještě lepší než ty v Kantonu.

A ještě jedna zajímavá věc – podle některých historiků gastronomie se podávání knedlíčků dim sum v Hong Kongu stalo základní inspirací pro zrození tradice slavných brunchů, kdy se spojuje pozdní snídaně s obědem. Poprvé se takové servírování objevilo zhruba před 200 lety.

Měšce plněné mletým

Knedlíky najdeme dokonce i na divokém Kavkaze – v gruzínské kuchyni můžete ochutnat jakési taštičky či spíše měšce nazývané khinkali, které jsou plněné mletým masem a jsou oblíbené hlavně v obyčejných hospůdkách v Tbilisi (a zatímco dim sum se zapíjejí čajem, khinkali se zapíjejí hlavně vodkou).

Fotogalerie

Naopak v Arménii se konzumují knedlíky plněné masem, kterým se říká manti a servíruje se k nim jogurt a hovězí vývar. Na zvláštní verzi knedlíků narazíte třeba v africké Ghaně, nazývají se fufu a jí se v polévce.

Ale pojďme se přesunout do střední Evropy, kde mají knedlíky dlouhou tradici. Ovšem i tady najdeme velké rozdíly.

Tak třeba hladový Rakušan si většinou nemůže objednat naší oblíbenou omáčku se šesti, neboť nejčastěji ho na talíři čeká jen jeden, byť obrovský kulatý knedlík.

"Existují samozřejmě výjimky, třeba slavná a hojně rozšířená rakouská specialita v podobě ragú z lišek se většinou podává s houskovým knedlíkem, který je stejně jako u nás nakrájen na plátky, ale ve většině případů dostanete na talíři jen jeden velký, kulatý knedlík," vysvětluje odlišnost rakouských a českých knedlíků milovník dobrého jídla Jan Stach. 

Pokud chce Stach podobný knedlík ochutnat v Praze, zamíří do vyhlášené malostranské restaurace Kočár z Vídně, která se soustředí na rakouskou, především vídeňskou kuchyni. "Místní šéfkuchař zde připravuje famózní, byť v Česku poněkud opomíjený pajšl na smetaně a k tomu podává právě tento velký kulatý knedlík," dodává Jan Stach.

Hodovní knedlík z Lednice

Tradici jednoho knedlíku ovšem najdete i v některých vesnicích jižní Moravy, kde je součástí slavného hodovního jídla. Tím je kachna podávaná s křenovou omáčkou a jedním kulatým a krásně nadýchaným knedlíkem. Znalci tvrdí, že právě tento knedlík v podání moravských babiček je tím nejlepším knedlíkem na světě.

Posoudit to můžete i v případě, že zrovna nemáte po ruce moravskou babičku, neboť kachnu s křenovou omáčkou a kulatým knedlíkem je možné ochutnat v restauraci Grand Moravia lednického My hotelu, která se soustředí na moderní prezentaci tradičních jihomoravských jídel.

A na závěr ještě jeden tip na zvláštní knedlík, do kterého se přidává zase perník. Unikátní "perníkový" knedlík s králíkem na smetaně má v jarní nabídce restaurace Kaskáda v Liběchově. Jaké knedlíky nejvíce chutnají vám? Napište nám v diskusi.

Recept na knedlíčky dim sum s krevetami

Před několika měsíci připravoval exotické knedlíčky dim sum šéfkuchař Hergetovy cihelny Marek Raditsch. Slavné knedlíčky plnil krevetami. Recept sice není příliš náročný, ale potřebujete spoustu ingrediencí.

Plněné knedlíky dim sum z čínského kantonu

Plněné knedlíky dim sum z čínského kantonu

Nejprve si musíte vyrobit těsto: na čtyři porce smíchejte 65 mililitrů vody s jednou lžící rozpuštěného vepřového sádla, směs zahřejte, přidejte 60 gramů hladké mouky, lžíci solamylu a vypracujte hladké těsto. Upravte těsto do tvaru válečku, zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu odpočinout nejméně 2 hodiny.

Mezitím si připravte náplň do knedlíčků, ke které potřebujete:

200 gramů očištěných ocásků z krevet
1 lžíci sladkého rýžového vína
1 lžíci limetové šťávy
1 lžíci rybí omáčky
1 lžíci nasekaného koriandru
¼ lžíce najemno nakrájených chilli papriček
¼ lžíce najemno nakrájeného zázvoru
2 stroužky najemno nakrájeného česneku

Ocásky z krevet nasekejte nadrobno a dochuťte pomocí ostatních ingrediencí. Z těsta vytvarujte tenké kolečka o velikosti zhruba 6 centimetrů v průměru. Na každé kolečko položte takové množství směsi z krevet, aby šlo těsto uzavřít do podoby malého měšce. Okraje těsta spojte prsty. Hotové knedlíčky dejte na krátkou dobu do lednice, aby ztuhly a pak je vařte v páře po dobu zhruba 10 minut. Po uvaření zlehka omastěte sezamovým olejem. Podávejte s čerstvým koriandrem a omáčkou hoi sin.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Rakouský recept na dokonalost. Smíchejte hory, jezera a parádní vyhlídky

Jen jenom na vás, jaký druh výletu si zde zvolíte. V tomto rakouském horském ráji můžete vyrazit na kole, projít si...

Šanghaj není jako Brno. Netradiční pohled na život v čínské metropoli

Navštívit Šanghaj je něco jako jet na seznamovací kurz na škole. Probudí ve vás zvědavost, poznáte plno nového a...

Dokonalé letiště pro milovníky létání. Do Curychu můžete vyrazit i bez kufru

Mezinárodní letiště Curych-Kloten spojuje Švýcarsko se 170 destinacemi ve více jak šedesáti zemích světa. Za špičkový...

Braniborskem po zchátralých sanatoriích. Sovětská vojska nahradila zkáza

Ve starých vojenských městech a nemocnicích sovětské armády v Braniborsku je všechno, co hledáte. Tedy pokud hledáte...

Tak vypadala minulost. Dnes se do Krušných hor vrací krása i zašlá sláva

Krušné hory už dávno nejsou zkroušené. Ba naopak. Jsou tajemné, báječné a tak trochu neobjevené. Těžce zkoušené přírodě...

Premium

Do luxusu investoval i Jaromír Soukup. Nejdražší byt v Česku je dál na prodej

Na samém vrcholu stometrového mrakodrapu V Tower na pražském Pankráci jsou dva penthousy, obecně považované za...

iDNES Premium už používá 150 tisíc lidí. Cena nebude mít konkurenci

Unikátní služba iDNES Premium funguje měsíc. Už bezmála sto padesát tisíc čtenářů oslovil mix exkluzivního čtení a...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Nová generace výletních lodí zabaví turisty ponorkami i virtuální realitou

Provozovatelé výletních lodí se předhánějí v tom, co svým klientům nabídnout, čím je zabavit, překvapit či šokovat....

Dvacet minut a pauza. Hoďte se do klidu v největším termálním jezeře Evropy

Není to od nás daleko. V maďarském Hévízu můžete zažít dokonalý relax protkaný neopakovatelnou atmosférou. Však bylo...

Rakouský recept na dokonalost. Smíchejte hory, jezera a parádní vyhlídky

Jen jenom na vás, jaký druh výletu si zde zvolíte. V tomto rakouském horském ráji můžete vyrazit na kole, projít si...

Dokonalé letiště pro milovníky létání. Do Curychu můžete vyrazit i bez kufru

Mezinárodní letiště Curych-Kloten spojuje Švýcarsko se 170 destinacemi ve více jak šedesáti zemích světa. Za špičkový...

Najdete na iDNES.cz