Čtvrtek 29. září 2022, svátek má Michal
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 29. září 2022 Michal

Francouzské menu: rafinované jako Francouzky

Nadešla ta vytoužená chvíle, týden ve francouzských Alpách. Co dodat - krásné hory, kilometry vleků a stovky kilometrů sjezdovek. První dva dny jsme lyžovali, třetí den přichází krize, kterou by nikdo neměl brát na lehkou váhu. Jak tuhle krizi přežít? Stačí objevit tajemství francouzské kuchyně!
Tartiflette

Tartiflette - Rozžhavená miska, žlutý bublající povrch a výrazná vůně sýru - to je tartiflette | foto: ArchivMF DNES

Když má krize přijít, pak je nejlepší buď se před ní schovat, nebo jí utéct. Nebo také můžete obé spojit a utíkat, a až budete znaveni, rychle se ukrýt. Jinými slovy: můžete jít na procházku a pak zajít na oběd.

My jsme začali duševní potravou v podobě krásného výhledu na zasněženou krajinu, nadýchali jsme se čerstvého vzduchu a vytrávilo nám.

Pak přišla ta druhá část našeho plánu: kompletní menu (v ceně přibližně 25 eur), k tomu lahev vína a personál restaurace nás musel vykulit ze dveří.

Tradiční reblochon a tartiflette

Savojsko nikdy nepatřilo k nejbohatším regionům a na jeho tradiční kuchyni je to poznat. Samozřejmostí, tak jako po celé Francii, jsou sýry. Typickým představitelem savojského sýrařství je reblochon.

V překladu toto slovo znamená něco jako "dovydojit". Mléko bylo jednou z mála komodit, které mohli výběrčí daní lidem sebrat, Savojané si proto vymysleli jednoduchý trik. Před výběrčím kravku zčásti podojili, pak ukázali, že prostě kráva více mléka nedá. Tím si nejen snížili daně, ale také zadělali na velmi tučný sýr, který se vyrábí ze zbytku mléka, který "dovydojili" po odchodu "finančního úřadu". A reblochon tvoří základní kámen jídla, kterému Francouzi říkají tartiflette.

O francouzských ženách se říká, že jsou rafinované. Stejně rafinovaná je i francouzská kuchyně - od aperitivu až po digestiv. Přesvědčili jsme se o tom. Než jsme se dostali k hlavnímu chodu dne, museli jsme si řádně roztáhnout žaludky - jak jinak než rafinovaným salátem.

Když jsme se prokousali zeleninou, objevil se ve dveřích číšník s tácem, na kterém ležely zapékací misky. Konečně hlavní chod. Trochu jsme poklesli na mysli: misky byly poměrně malé.

Mladík v zástěře před každého z nás položil nejdříve spodní talíře. Pak následovaly nádoby s kouřícím obsahem, na povrch probublával roztavený sýr Reblochon (o jehož existenci jsme do té doby neměli ani potuchy) a letmý dotyk misky nás přesvědčil, že je opravdu pořádně rozžhavená. První potíže na sebe nenechaly dlouho čekat, miska po spodním talíři trochu klouzala a jídlo lžíci vytrvale uhýbalo. Pomohli jsme si ubrouskem a kulinářský požitek už nemohlo nic překazit.

Zvědavě jsme zarazili lžíce až na dno a zkoumali, z čeho se toto jídlo skládá. Objevili jsme brambory, smaženou cibulku a slaninu. A samozřejmě roztavený reblochon, který celému chodu dodává nezaměnitelnou chuť. V české kotlině nenajdete sýr, který by se savojskému reblochonu podobal.

Počáteční nedůvěra se brzy změnila v naprosté nadšení. Každý u stolu si dal velmi záležet, aby v misce zbylo co možná nejméně. Hlad má totiž velké oči a jídlo je velmi syté. Některé ženy boj zbaběle vzdaly a tartiflette nedojedly.


Geniální nápady bývají velmi jednoduché, stejně je to i s racklette. Rozpálená spirála pomalu taví sýr, který se pak pojídá s vařenými bramborami. V kruhu přátel se pak večeře může protáhnout na několik hodin.

Proslulé racklette

Mezi proslulé speciality "la cousine francaise" patří i racklette. Toto lákadlo jsme si sice nechali ujít, ale už jen zajímavý způsob podávání stojí za zmínku. Číšník přinese na stůl cosi, co nápadně připomíná středověký mučicí nástroj - šrouby, železná konstrukce a jako bonus elektrická šňůra.

Rafinovaná věc, takový racklettovací stroj. Šroubem se přichytí speciální typ sýra určený pouze na racklette. Během několika sekund číšník upevnil rozkrojený žlutý sýr, rozžhavil spirálu a přiblížil ji ke kotouči. Teplo pomalu taví sýr, speciální škrabkou se zvolna tekoucí hmota seškrábne na brambory, trochu popepřit a pěkně za tepla zkonzumovat.

Milovníci francouzské kuchyně nedají na racklette dopustit. Prý je to zábava na celý večer, každý si může jíst svým tempem, popíjí se víno a mluví. Racklette k večeři se tak může protáhnout do pozdních nočních hodin. Důležitá je atmosféra, kruh přátel a pohoda.

Čerstvé jahody v zimě

To už jsem si mezitím povolil opasek a bál se dalších chodů. Přiběhl číšník a začal se ptát, s jakým ovocem chceme moučník - ostružiny, jahody, borůvky. Na talířku se objevil poctivý kus koláče, ovoce zalité v želé vypadalo tak čerstvě, že jsem začal Francouze podezírat, že mají ve sklepě zahradu. A jak to výborně vypadalo, tak to i chutnalo. U stolu jsme si vyměňovali kousky koláčů, abychom zkusili, který je nejlepší - všechny byly nejlepší.

Grollové opojení 

A nakonec nás personál uctil další specialitou - dva mladíci nám přinesli grollu. Na čestném místě uprostřed stolu stála ručně vykotlaná dřevěná nádoba. Z několika otvorů na boku vykukovala umělohmotná brčka, která celkový dojem pořádně kazila. Bdělému pozorovateli neunikla ani pára, která se kolem stébel plazila do prostoru.

Dírky na boku nemají ani náhodný tvar - jsou podobné napajedlu - ani nejsou náhodně umístěné - když grollu pijete, tak si k ústům přiložíte prostřední otvor, zatímco oběma palci zacpete nejbližší díry. Pokud tak neučiníte, určitě se polijete horkým obsahem - a to by byla škoda. Jednak by se to špatně pralo a jednak byste přišli o hlt velmi dobrého pití.

Uvnitř se totiž skrývá směs horké vody, rumu, kávy, což se mísí s aroma pomerančové kůry, skořice a lesního ovoce. Pravým požitkem je pak vybírání malin a ostružin z vnitřku vykotlané nádoby.

Po takovém obědě, zvláště pokud si k němu objednáte i lahev vína, vás už krize nemůže ohrozit. V příjemném rozpoložení jsme se vydali na cestu domů, naštěstí jsme zvolili správnou taktiku a šli pouze z kopce. Obědem jsme strávili dvě hodiny a snad jsme i pochopili, co na tom jídle ti Francouzi mají. Pokud byste snad chtěli také pochopit, pak vřele doporučuji restauraci u lanovky vedoucí na vrchol L'Arpette ve francouzském středisku Les Arcs. Určitě nebudete litovat.

 

Autoři: ,

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Neuvěřitelný příběh ostrova Nauru. Bohatství přivedlo místní na mizinu

Od objevení Příjemného ostrova a vzniku jednoho z nejbohatších států světa až k úplné bídě a totálnímu zničení všeho...

Příjemné překvapení za hranicemi. Cieszyn si užijete pěšky i na kole

Jen pár kroků za českými hranicemi, a přitom jako v jiném světě. Jedinečnou atmosféru polského města Cieszyn vytvořily...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze svahu rovnou do plavek. Slovinské termální lázně nabízejí koktejl zábavy

Advertorial Nespoutaná příroda, tajemné jeskyně i architektonické skvosty. Slovinsko se dá poznávat z mnoha stran. A jednou z nich...

Z konce světa až do Andorry. Portugalské dálnice jsou pastvou pro oči

Premium Šel jsem 10 dní pěšky z Portugalska do Španělska. Vlakem jsem se vrátil do Porta, vyzvedl Škodu Karoq po faceliftu a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Znudění turisté hledají ubytování. Přespat můžete v majáku i ve slonovi

Premium Novodobí turisté jsou, co se týče ubytování, čím dál náročnější. Mnohým z nich už nestačí jen kemp u vody nebo obyčejná...

Sověti ozářili Richarda Nixona radioaktivitou. Jeho agenti to zastavili trikem

Premium Při návštěvě v Sovětském svazu Richard Nixon sice přátelsky hovořil se sovětským vůdcem Nikitou Chruščovem v takzvané...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Příjemné překvapení za hranicemi. Cieszyn si užijete pěšky i na kole

Jen pár kroků za českými hranicemi, a přitom jako v jiném světě. Jedinečnou atmosféru polského města Cieszyn vytvořily...

Návštěva největšího trhu Jižní Koreje. Ochutnáme všechno, na co narazíme

Krátce po páté odpoledne uzamkne široké ulice Soulu, více než desetimilionové jihokorejské metropole, neprostupná šnečí...

Znudění turisté hledají ubytování. Přespat můžete v majáku i ve slonovi

Premium Novodobí turisté jsou, co se týče ubytování, čím dál náročnější. Mnohým z nich už nestačí jen kemp u vody nebo obyčejná...

Na co zírá mašinfíra: Budějovický koridor je zase o kus delší

Seriál Je to přesně dva měsíce, co jsme vám ukázali nový úsek IV. koridoru, a je tady další kus. V půlce září se vlaky rozjely...

RECENZE: Pro Pokáče byla O2 arena příliš velkým soustem

Z hlediska návštěvnosti skončil koncert písničkáře Pokáče v O2 areně maximálním úspěchem - pár hodin před začátkem...

Přístroje zjistily výbuchy u Nord Streamu. Úmyslný čin, tvrdí Švédsko

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy, a to v místech, kde z plynovodu Nord...

Příběh Marty: Syn si přivedl domů přítelkyni, je to líná špindíra

Se synem jsme měli vždycky hezký vztah. Naším společným plánem bylo, že jednou s námi zůstane žít v našem domě v...

Slovensko vře kvůli cenám elektřiny. Největší výrobce hrozí bankrotem

Největšímu výrobci elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne, se příčí dodávání elektřiny slovenským...

Mrazivá noc bez spánku a výstup na skálu. Soukalová promluvila o ztracení

Moderátorka Gabriela Soukalová (32) vyrazila na dovolenou v italském Livignu se svým přítelem Milošem a dcerkou...