Neděle 4. června 2023, svátek má Dalibor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 4. června 2023 Dalibor

Tak má vypadat fastfood. Deset nejlepších pouličních stánků v Evropě

Zapomeňte na mastné klobásy a nazelenalé párky v rohlíku. Odborníci na gastronomii sestavili žebříček nejlepších pouličních stánků v Evropě, na jejichž návštěvu vaše chuťové buňky nezapomenou.
Hija de Sanchez nabízí několik druhů tacos.

Hija de Sanchez nabízí několik druhů tacos. | foto: Kyle John

Oběd v pouličním stánku je vždycky tak trochu loterie, ze které si můžete odnést žaludeční problémy, ale výjimečný chuťový zážitek jen málokdy.

Důkazem toho, že rychlé občerstvení se nemusí omezovat jen na klobásy a hot dogy, je žebříček nejlepších fastfoodů Evropy, který ve spolupráci se třiasedmdesáti gastronomickými experty sestavil easyJet Traveller magazine.

Šéfkuchařka na ulici

Jednoznačným vítězem se stal stánek Hija de Sanchez, který najdete v Kodani a specializuje se na mexické tacos. Provozuje ho Rosio Sanchezová, která byla pět let šéfkuchařkou v legendární restauraci Noma oceněné dvěma michelinskými hvězdami.

V roce 2015 se tato výjimečná kuchařka rozhodla zúročit dědictví po svých mexických předcích (sama vyrostla v Chicagu a je dcerou mexických imigrantů) a začala provozovat fastfood zaměřený na tacos (mimochodem „hija“ znamená ve španělštině „dcera“).

„Většinu své kariéry jsem pracovala ve špičkových restauracích. Dělala jsem to ráda, ale postupem času jsem začala toužit po práci na místě, které by bylo obyčejnější, lépe přístupné běžným lidem a více souznělo s mou duší,“ uvádí Rosio Sanchezová na svých internetových stránkách.

„Myslím, že většina šéfkuchařů chce dosahovat stále lepších výsledků a stoupat výš a výš. Ale před pár lety jsem zjistila, že to není cesta pro mě. Nechtěla jsem skončit se svou vlastní špičkovou a drahou restaurací. A když jsem to zkombinovala se skutečností, že v Evropě je problém najít dobré mexické jídlo, vznikla z toho taqueria – moje další kuchařské dobrodružství,“ doplňuje Sanchezová.

Rosio při výrobě tacos kombinuje ingredience dovezené z Mexika s lokálními dánskými surovinami, jako je třeba čerstvý sýr. K tomu ručně vyráběné tortilly, kvalitní maso a výsledkem jsou tacos, za kterými sem míří tisíce strávníků.

Nabídka tacos se v Hija de Sanchez mění každý den podle dostupnosti ingrediencí.

Parádní domácí limonády? Je libo citrónovou, ananasovou nebo ibiškovou?

Sympatické jsou i ceny. Dvojice tacos vás například vyjde na sto dánských korun, což je v přepočtu tři 340 českých korun.

Rybí kuchyně, vafle i hot dogy

Na druhém místě se v gastronomickém žebříčku umístil fastfood Sea Me v Lisabonu. João Vaz a Rui Gaspar ho založili v oblasti, kde se původně nacházely staré rybářské obchody, a vzdávají jim hold i svým menu. Právě olihně z jejich jídelníčku upoutaly pozornost gastronomických expertů. Kuchaři kombinují tradiční portugalskou kuchyni s japonskou a vaří výhradně z čerstvých ryb a plodů moře.

Proč není kebab jako kebab. A co je vlastně kebab?

V posledních letech obliba kebabu v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a hlavně proč není kebab v našich fast foodech tak dobrý jako třeba v Německu nebo přímo v Turecku?

Kořeněné maso, pikantní omáčka a spousta zeleniny. Ovšem ten můj kebab je ze...

Bronz potom patří pařížskému Miam Miam, kde najdete ty nejlepší citronové palačinky v Paříži. Dlouhé fronty (ve stánku vaří jediný kuchař) se stojí i na pohankové palačinky plněné čerstvou zeleninou a roztaveným sýrem.

Čtvrté místo získal AmsterDAM Good Cookies díky svým vaflím, které nabízí ve třech příchutích: tradiční, med v kombinaci s meruňkami a ovocné.

Mordi e Vai v Římě je pátým nejlepším evropským fastfoodem a pochutnat si tu můžete na geniálních sendvičích z tradičních italských surovin. Dalšími oceněnými jsou potom berlínský BERLIN se svým kimči, nebo Aleppo Bahebek v Oslu, kde nabízejí mix mezinárodních kuchyní.

Na osmém místě se umístil Lángos Máshogy v Budapešti, deváté místo potom obsadil Korvar Kiosk ve Stockholmu s nabídkou pětadvaceti různých druhů hot dogů. Desátým nejlepším pouličním občerstvením je londýnský Yum Bun, který nabízí tradiční asijskou kuchyni.

Farmářské fast foody

V posledních letech zažívá pouliční občerstvení velký rozmach. V roce 2016 dostaly michelinskou hvězdu například stánky v Singapuru Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle a Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. Přitom kuře v sojové omáčce s rýží, které je nejprodávanějším pokrmem v prvním z nich, si můžete vychutnat v přepočtu už za 35 korun.

Podle deníku Independent slaví v rámci fastfoodů obrovský úspěch regionální kuchyně. Ale lidem už nestačí jen stánek s vývěsním štítem slibujícím indickou kuchyni. Stále více se zajímají o to, odkud pochází ingredience (ideálně od farmáře), jaká je historie jídla, které si dávají, a jak se připravuje. Nabídka a kvalita pouličního občerstvení v řadě zemí ve světě zkrátka stále stoupá.

Hija de Sanchez se specializuje na mexické tacos, najdete ho v Kodani.

Co se týká Čechů, ti patří mezi skutečné milovníky rychlého občerstvení. Podle průzkumu, který v roce 2017 provedla agentura Nielsen Admosphere, chodí alespoň jednou měsíčně do fastfoodu téměř 40 procent Čechů.

Celá polovina z českých návštěvníků fastfoodů však preferuje řetězce a není asi příliš překvapivé, že nejvíc navštěvovaný je McDonald’s. Ten se však vůbec neprobojoval do první trojky fastfoodů z hlediska kvality jídla. Za nejchutnější považují Češi jídla servírovaná řetězcích Ugo, Döner kebab a Bageterie Boulevard (v tomto pořadí). McDonald’s spolu s Burger Kingem, byly hodnoceny jako řetězce s nejhorší kvalitou jídla.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Jízda jako ptačí let. První ekologická dálnice se vznáší nad řekou

Čína se nechlubí jen starými divy světa, ale pokouší se také o vytváření nových, průmyslových, technických. Úsek...

Až příliš žhavá pláž v Německu. Hledače pokladů ošklivě popálí bílý fosfor

Milován je hlavně proto, že i když nabízí komfort u moře a písčité pláže, zahraniční turisté o něm prakticky nemají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pěšky z Havířova do Istanbulu. Cestou mi došlo, že nejsem úplně čistá, vzpomíná

Premium Vystudovala marketing v Anglii, jemuž se věnuje v malé firmě, ale přivydělává si jako průvodkyně po horách. A...

Sněžku opět lemují sítě, turisté totiž lezou i za nové řetězové zábrany

Ochranáři před létem rozmístili v Krkonoších na Sněžce a v nedalekém Obřím sedle několik set metrů ochranných sítí. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skryté hrozby turistiky. Dejte si pozor na florentský či jeruzalémský syndrom

Premium Hurá, prázdninové cesty na obzoru! Přinášejí únik z každodennosti, pocit uvolnění a štěstí. Ale pozor! I když se třeba...

Matka na pervitinu a italská domácnost. Jak to bylo s vraždou dítěte v Mostě

Premium Vyostřené konflikty, dvojí život matky, neúspěšné podněty sociálce, problémová čtvrť a drogy. Z pozadí sporu o tříleté...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Kam zmizel lupič století. František Procházka podle svědků žije v Karibiku

Premium Policie si chvíli myslela, že je František Procházka, který ukradl 540 milionů korun, po smrti. Jenže někteří Češi ho...

OBRAZEM: Nejkrásnější chorvatské pláže, o nichž turisté často netuší

Ty nejhezčí pláže Chorvatska se nevybírají snadno. Země se 1 777 kilometry dlouhým jadranským pobřežím a skoro 1 200...

Mumie, dinosauří kosti, zkažené maso. Jaké poklady ukrývají londýnská muzea

Premium Pokud vás to táhne za poznáním, Londýn je ideální destinací. Kromě návštěvy monumentů, jako jsou Buckinghamský palác či...

Opusťte na chvíli naši planetu. Death Valley nesmíte nikdy podcenit

Death Valley je 160 kilometrů dlouhé a až 25 kilometrů široké údolí v jihovýchodní Kalifornii na hranicích s Nevadou....

Skryté hrozby turistiky. Dejte si pozor na florentský či jeruzalémský syndrom

Premium Hurá, prázdninové cesty na obzoru! Přinášejí únik z každodennosti, pocit uvolnění a štěstí. Ale pozor! I když se třeba...

Triatlonistka se chlubí fotkou ze závodu, na plavkách měla menstruační krev

„Takhle vypadá ženský sport. Čím více bariér se nám podaří zbourat, tím lépe,“ napsala Emma Pallant-Browne na...

Vláda téměř vyčerpala rozpočet. Stanjura se chystá zasáhnout co nejdřív

V květnu skončil státní rozpočet ve schodku 271,4 miliard korun, v dubnu to bylo dvě stě. Schválený rozpočet přitom za...

Kráska opustila armádu, aby se stala nejpřitažlivější řidičkou kamionu

Osmadvacetiletá Nicolle z Velké Británie si říká Trucker Baddie a je řidičkou kamionu. Dříve pracovala pro armádu, ale...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Podávám na Taťánu Kuchařovou žalobu za pomluvu, oznámil Brzobohatý

Ondřej Gregor Brzobohatý (40) oznámil, že se rozhodl podat žalobu za pomluvu na svou exmanželku Taťánu Kuchařovou (35)....