Dovolená v Itálii: jak se vyznat v tamní kuchyni

  13:09aktualizováno  25. května 2006 7:50
Italská kuchyně - to jsou těstoviny na sto způsobů, pizza, kvalitní vína, nadýchané dezerty, zmrzlina a silná káva. Každý kraj Itálie však má své speciality. Pokud se do této země chystáte na dovolenou, je dobré se v nich trochu vyznat. Kolik co stojí - v článku.

Špagety se například rozšířily z Boloně. Těstoviny s mořskými plody a škeblemi se nejvíce servírují v severní části Itálie, uhlířské špagety neboli Spagetti alla Carbonara jsou zase typické pro oblast Říma a Lazia.

Těstoviny se v Itálii vaří kratší dobu než u nás. Jednoduchá pomůcka, ne však vždy praktikovatelná :-) - správně uvařené jsou tehdy, když se hodí z vařící vody na stěnu a udrží se.
 
V Itálii se setkáme s více druhy makaronů než jinde. Fettucine, linguine a tagliatelle jsou dlouhé ploché nudle, obvykle podávané s hustou omáčkou. Ravioli a tortelini jsou těstoviny plněné různými náplněmi. Penne a rigatoni jsou rourovité těstoviny. Lasagne a caneloni se řadí mezi těstoviny v plátu. Fusili jsou vřeténka, conchiglie jsou mušličky, farfalle mašličky, pastina a orso jsou malé tvary do polévek.

Italové jedí špagety pouze jako předkrm, nikoli jako hlavní chod, a nikdy nepoužívají kečup, ale vždy jen vařená a rozmačkaná rajčata.

Předkrmem může být také hustá zeleninová polévka Minestrone nebo rybí polévka Brodo di Pesce či sýry kombinované se zeleninou, například mozarella s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem.

Druhý chod tvoří hlavně maso či ryba s přílohou, ale i sama pizza. Ta se narodila téměř před sto lety v Neapoli. Specialitou je zde tenoučká pizza Napoletana s rajčaty, česnekem, bazalkou a sardelemi. Jako dezert se podává ovoce, zmrzlina, sýr, zákusek nebo jogurt.

K jídlu se v Itálii pije především minerální voda nebo víno. Každý kraj má své speciality. Na severu se víno pije s vodou jako střik, všude jinde je to považováno labužníky za zločin.

"Mezi špičku italských bílých vín patří v polední době Sauvignon St. Valentin 2004 z vinařství St. Michael Eppan z oblasti Alto Adige, z červených zas Brunello di Montalcino 1998 z vinařství Biondi Santi z Toskánska," říká znalec a odborník na italská vína Jiří Markuzzi.

K dezertu se podává espresso ochucené například grappou, silným destilátem z vinných hroznů nebo likérem. Silná, sladká káva s croissantem slouží většině Italů i jako snídaně. Někteří místo espressa upřednostňují bílou kávu - Caffelatte.

Čím láká italská gastronomie?

Špagety

Jen v Itálii mají špagety tolik variací, které nikde jinde nenajdete. Oblíbené jsou Spagetti alle Vongole se škeblemi v pikantní omáčce z chili papriček, boloňská specialita Spagetti al Ragú s hovězím masem v rajčatové omáčce či Spagetti alla Carbonara připravené ze slaniny, vajec a parmezánu.

Pizza

Pravá italská pizza je tenoučká, křupavá a obrovská, v klasickém tvaru velkých slaných koláčů.

Ta nejjednodušší bývá pokryta jen rajčaty, sýrem a aromatickým kořením. Oblíbené jsou pizzy s čerstvými dary moře či sardelemi. Dobrá pizzerie se pozná podle kvalitní pece na dřevěné uhlí.

Tiramisu

Nejznámější italský dezert se připravuje z kávou nasáklého piškotu a sýru mascarpone. Jen Italové ho umí připravit tak lehce, že se po něm budete vznášet.

K dalším lákadlům patří například Torta di Limone z citronů a šlehačky, Torta di Riso - rýžový koláč s ovocnou polevou a sezonním ovocem nebo tradiční římský sýrový koláč Torta di Ricotta.

Minestrone a brodo

Máte-li po česku chuť na polévku, výběr je přirozeně chudší než u nás, něco dobrého se však najde. Mimo "brodo" - vývaru z hovězího, kuřecího či rybího masa - je nejlepší specialitou "minestrone", hustá zeleninová polévka, do které je možné si přidat nastrouhaný parmezán. V zimě se jí teplá, v létě studená - je to velmi občerstvující jídlo.

Oblíbená je také celá řada rybích polévek - Brodo di Pesce - obvykle z více druhů ryb a šafránu.

 

Víno

V této době patří ke špičce bílá vína ze severní oblasti Alto Adige, jako je například Sauvignon St. Valentin 2004, z červených vín je odborníkem na italské víno doporučováno Brunello di Montalcino 1998 z oblasti Toskánska. Kvalita však něco stojí.


Espreso

Silnou černou kávou v jakoukoli denní dobu nepohrdne žádný Říman, pro kterého má skoro důležitější postavení než víno. Ke snídani nebo odpoledne si je zas možné dát typické cappuccino s nadýchanou mléčnou pěnou nebo caffelatte s větším množstvím mléka.

Kolik co stojí na dovolené v Itálii

Ceny jsou orientační 

chléb 1 kg

40 - 80 korun (1,3 až 2,8 eura)

pečivo 1 kus

6,20 korun (0,2 eura)

mléko 1 l

16 až 25 korun (0,5 až 0,8 eura)

máslo 250 g

34 až 40 korun (1,1 až 1,3 eura)

jogurt 125 ml

od 15 korun (0,5 eura)

vajíčka 10 kusů

24 korun (0,77 eura)

sýr balený plátkový 100 g

od 24,80 korun (0,8 eura)

sýr mozzarella 1 kg

od 160 korun (od 5,2 eura)

těstoviny 1/2kg

od 12 korun (od 0,4 eura)

rýže 1 kg

40,30 korun (1,3 eura)

brambory 1 kg

15,50 korun (0,5 eura)

uzeniny 100 g

od 31 korun (1 eura)

salámy a uzeniny 1 kg

od 247 korun (od 8 eur)

kuře chlazené 1 kg

145 korun (4,7 euro)

sůl 1 kg 

6,20 korun (0,2 eura)

cukr 1 kg

31 korun (1 euro)

čokoláda 100 g 

od 28 korun (od 0,9 eura)

olivový olej

od 99 korun (od 3,2 eura)

ovoce - sezonní 1 kg 

31 korun (1 euro)

rajské, okurka 1kg

31 korun (1 euro)

čerstvé papriky 1 kg 

50 korun (1,6 eura)

limonáda 1,5 l 

od 16 korun (0,5 eura)

coca-cola 1,5 l 

19 korun (0,6 eura)

pivo plech 0,5 l

od 22 korun (0,7 eura)

víno 0,7 l

od 59 korun (od 1,9 eura)

pizza v restauraci

160 korun (5,2 eura)

Ostatní

pohled 

16 korun (0,5 eura)

slunečník a 2 lehátka na týden

1078 korun (35 eur)

pronájem šlapadla na hodinu

246 korun (8 eur)

bezolovnatý benzin 95

32,90 korun/litr (1,06 eura)

nafta 1 l 

27 korun (0,87 eura)

automobil na den

zhruba 1550 korun (50 eur)

 

Špagety

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Byl to asi nejhorší James Bond, přesto naučil turisty lyžovat v Mürrenu

Díky za všechno, Mr. Bond.

Možná by se měl tento slavný snímek jmenovat spíše Ve službách švýcarskému turismu, než Jejímu Veličenstvu, neboť agent...

KVÍZ: Lidé pro ně i umírají. Jak dobře znáte státní vlajky?

Víte, který stát má na své vlajce kalašnikov?

Jsou jedním z nejvýraznějších symbolů každého státu. Některé vlajky pozná na první pohled téměř každý, jiné se dají...

Slavný cestovatel Miroslav Zikmund slaví sto let, svůj věk bere jako dar

Miroslav Zikmund

Při dvou cestách projel Miroslav Zikmund Asii, Afriku i Ameriku. Je absolutní systematik, jeho život má pevně daný...

Lyže v Německu, postel v Česku. Zkusili jsme lyžování na Velkém Javoru

Lyžování na Grosser Arber stojí za to i v pozdějších odpoledních hodinách, kdy...

Moderní lanovky, sjezdovky všech obtížností, výborné sněhové podmínky obvykle až do dubna a perfektní zázemí. To jsou...

Další z rubriky

Místo prosecca si dám radši pivo, říká nejlepší someliér na světě

Nejlepší sommeliér světa za rok 2018 Eros Teboni miluje ryzlinky a jihotyrolská...

Víno má podle něj hlavně vzbuzovat silné emoce. A o vínu umí Ital Eros Teboni vyprávět tak, že odložíte skleničku a...

OBRAZEM: Pohovka z ananasu. Hilton otevře hotelové apartmá pro vegany

Vegani se snaží ze svého života odstranit všechny formy využívání zvířat, ale...

Vegani se snaží ze svého života odstranit všechny formy využívání zvířat, ale to ještě neznamená, že by neměli mít...

OBRAZEM: Noční můra pro vegetariány. Řezníkův hotel je poctou klobásám

Tady najdete klobásy úplně všude. Na zdích, polštářích, visí tu i ze stropu....

Tady najdete klobásy úplně všude. Na zdích, polštářích, visí tu i ze stropu. Dokonce i mýdlo má tvar klobásy. Německý...

Najdete na iDNES.cz