Čokoládová extáze v Belgii

  9:11
Milovníka čokolády může tenhle výlet dovést až k šílenství... Voní to tady jako v pohádce. Nasládle, i hořce, trochu mléčně, ale i tak trochu karamelově. Vůně, známá už po staletí, a pralinky, kam jen oko dohlédne - s marcipánem, karamelem, medem, oříšky, brandy... Jsme v čokoládovém království, v proslulé pralinkárně v belgických Bruggách.

Výběrem lze strávit i hodinu a jen málokdo odolá. Vždyť čokoládu milují tři ze čtyř lidí na celém světě.

Alchymie čokolády
"Nejraději mám pralinky s karamelem," říká Kristoff, jehož hubená postavička nenasvědčuje tomu, že by dlouhá léta pracoval s čokoládou. A z jeho slov lze vyčíst, že připravit správně tuto belgickou pochoutku je alchymie i černá magie zároveň. "Když je čokoláda moc teplá nebo studená, pralinky budou matné a bez lesku," prozrazuje jedno ze základních pravidel a vrhá se na přípravu.

V jedné z kádí je hořká čokoláda, v další mléčná, v jiné bílá, což podle slov Kristoffa vlastně ani čokoláda není, protože neobsahuje nic z kakaových bobů. Na různé tvary pralinek existují speciální formy, do nichž se čokoláda nalije. Pak se postaví na stroj, který se jemně třese - to aby se dostal ven vzduch. Forma se poté otočí a část čokolády se nalije zpět do kádě. To, co ve formičkách zbylo, by nemělo být tlustší než jeden či dva milimetry. Teď musí čokoláda ztuhnout.

A pak se začne plnit - karamelem, krémem s brandy, s pistáciemi... "Moc experimentovat se tady však nevyplatí. Belgičané si chodí celá léta pro své oblíbené kousky a nechtějí změny," říká Kristoff.

Nakonec se forma opět zalije čokoládou, něco tuhne na stole v místnosti, něco v ledničce. Zdá se to jednoduché, ale pozor: týdně tady zpracují až tisíc kilo čokolády.

Tahle firmička má však jednu zvláštnost, kvůli které se ji vyplatí navštívit - horkou čokoládu. Tady totiž lijí hustou uvařenou čokoládu do mléka, což se prý všude v Belgii dělá obráceně. A to je teprve zážitek - čokoláda má plnou chuť a vy klidně můžete o pár hodin odložit oběd.

Pro Kristoffa je jeho práce i životním koníčkem, má dokonce i svoji teorii "o národní čokoládě". Tak třeba Belgičané, ti si dají nejraději mléčnou, stejně jako Angličané. Ale Francouzi si pochutnají na hořké. A Češi? "Vystačí si s obyčejnou čokoládou," usmívá se Kristoff.

Čokoládový konzultant
To Vergote Jacky asi není typický Belgičan. Miluje hořkou čokoládu, a to tak, že se od ní už 37 let nedokáže odtrhnout a na vizitce má napsáno "čokoládový konzultant". "Když si ji nedopřeji, mám špatný den," říká v bruggském Muzeu čokolády, kde hosty seznamuje s výrobou pralinek.

Českou republiku zná velmi dobře. I k nám ho přivedla tahle tmavá voňavá hmota. "Učil jsem vyrábět pralinky v Praze, v Ostravě i v Karlových Varech," říká, když nabízí z velkého tácu plného nejrůznějších čokoládových dobrot. "Musím uznat, že se to naučili výborně," dodává.

Na počátku byl nápoj pro bohy
Teď už víme, jak se dělají pralinky, cesta k nim však trvala více než 2000 let a byla značně klikatá. Jak to vlastně s čokoládovými boby bylo, lze zjistit v Muzeu čokolády v Bruggách.

Jejich cesta do belgických pralinkáren začala v Mexiku před 2600 lety. Nejdříve se z kakaových bobů dělal nápoj pro bohy (často s příměsí krve), o něco později sloužily jako platidlo. Například u Mayů byste za deset bobů koupili zajíce, za sto zdravého otroka.

Kakaový nápoj, tehdy ještě ostře kořeněný, byl také nápojem králů, ale i válečníků, kterým dodával sílu. Když Kryštof Kolumbus přistál v roce 1502 u břehů Nikaraguy, tehdejší "thcocoatl" mu nechutnal. Zato Cortez, dobyvatel říše Aztéků, psal domů v dopisech: "Z bobů se dělá nápoj, který dělá tělo silnějším a zbavuje ho únavy."

Čokoládová horečka s cukrem
Ale na to nejdůležitější se stále čekalo - cukr. Až když se konečně s kakaem sešel, začala čokoládová horečka.

Španělé v Mexiku si nápoj z této suroviny oblíbili natolik, že si ho nechali nosit i během mše. Když to biskup zakázal, přestali chodit do kostela. Došlo však i na biskupa - byl otráven, a hádejte čím! Jed byl v šálku jeho oblíbené čokolády. To už ale boby míří do Evropy. Nejdříve na španělský královský dvůr, v 17. století pak i do Francie, Británie, Itálie a Německa. Do roku 1860 to však byl jen nápoj bohatých. Ale pak už to šlo rychle. Milovala ji Marie Terezie i Voltaire. Casanova si ji prý oblíbil se šampaňským.

MŮŽE SE HODIT
Jak se tam dostat
Z Prahy se jede na Plzeň a Rozvadov, dále po E50 směrem na Norimberk a po A3 na Würzburg, Frankfurt a Kolín nad Rýnem. Odtud pak do Brugg.

Muzeum čokolády v Bruggách
St. Jansplein 3, B-8000, Bruggy
Otevřeno je po celý rok, každý den od deseti ráno do 17 hodin. Vstupné 5 EUR.

Chceš být šťastný?
"Divím se, že jsou ti Belgičané tak hubení," zaslechla jsem na své cestě po Belgii. A tak jsem se zeptala naší průvodkyně Anny, jak často si vlastně čokoládu dopřávají. "Každý den to není určitě," kroutí hlavou. "Většinou pralinky dáváme jako dárek, když jdeme k někomu na návštěvu. Když se pak bonboniéra po večeři otevře, každý si vezme tak tři kousky," vysvětluje.

Ale stejně mi to nějak nevychází. Jen v Bruggách je na čtyřicet čokoládových obchůdků.

S Annou by však nesouhlasil Vergote Jacky, mistr svého řemesla. "Když chceš být v životě šťastný, jez čokoládu," radí návštěvníkům muzea. "Čokoláda, to je kus mého života," říká zasněně. Amnoho lidí je na tom stejně. Například autorka těchto řádků potřebovala k jejich napsání velký šálek horké čokolády.

ČOKOLÁDAOVÝ MÁG. Kristoff, který v jedné z cukráren v Bruggách kouzlí s čokoládou, má nejraději pralinky s karamelem. V této cukrárně se každý týden zpracuje až tisíc kilo čokolády.

V čokoládovém muzeu v Bruggách

Autoři: ,

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...

OBRAZEM: Blýskalo se na horší časy. Procházka po Praze v roce 1941

24. dubna 2024

Protektorátní správa začala už v březnu roku 1939, o dva roky později však Prahu čekaly výrazné...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu

23. dubna 2024

Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...