V Českých Budějovicích se sesunul rekonstruovaný betonový strop vstupu do podchodu u hřbitova sv. Otýlie. Nikdo nebyl zraněn. | foto: Marek Podhora, MAFRA

V Českých Budějovicích se zřítil betonový strop podchodu u hřbitova

  • 27
V sobotu v poledne se na Pražské třídě v Českých Budějovicích zřítila betonová střecha podchodu ke hřbitovu. Policie zavřela čtyřproudový hlavní tah městem a sutiny prohledala termovizí. Nikdo tam nebyl.

Oba podchody na Pražské třídě se opravují a v sobotu nebyly průchozí. „Podle prvotních informací nebyli v té době v podchodu žádní lidé. Situaci ale ještě prověřujeme, na pomoc jsme povolali i kynology se psy, kteří jsou vycvičeni právě na vyhledávání lidí,“ uvedl krátce po poledni mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Podle fotoreportéra MF DNES psovodi pod sutinami žádného tělo nenašli. Na místo dorazil i budějovický primátor Juraj Thoma.

Strop podchodu, kterým projdou denně desítky, možná stovky lidí, a to zejména důchodců, kteří tudy chodí na hřbitov, podle policie krátce po poledni nevydržel nápor betonu, který na něj položili pracovníci stavební firmy. Poté, co se propadl, policie čtyřproudou silnici nad podchodem uzavřela.

„Je tady zařízený obchvat pro automobily i pro MHD,“ upřesnil Jiří Matzner. Dodal, že i podle pracovníků stavební firmy neměl ve chvíli proboření v podchodu nikdo být.

Policii na místě pomáhají i hasiči. „Jakmile bude potvrzené, že strop podchodu opravdu nikoho nezavalil, budou pracovníci stavební firmy pokračovat v odstraňování škody. Pak teprve bude silnice průjezdná,“ uvedla i mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

„Krátce před 15. hodinou pak českobudějovičtí hasiči zásah ukončili. Do 17:30 hodin nebyla potvrzena žádná zavalená či zraněná osoba,“ dodala mluvčí vpodvečer.

Co se vlastně na Pražské stalo a kdo je za zbořený strop podchodu zodpovědný, bude policie prošetřovat.