Vytrvalý déšť změnil areál u sportovní haly v bahenní lázně. Kdo chtěl vidět

Vytrvalý déšť změnil areál u sportovní haly v bahenní lázně. Kdo chtěl vidět koncerty kapel zblízka, musel počítat s tím, že domů čistý nepůjde. | foto: Jan Junek

Studenti seli trávu, obnovují zničenou louku po budějovickém majálesu

  • 7
Tráva pro majáles. Tak se jmenuje sbírka, která má pomoci louce u českobudějovické sportovní haly k návratu do původního stavu. Minulý týden se tam konala hlavní část desátého ročníku Budějovického majálesu. Jenže vydatně pršelo a návštěvníci louku proměnili v bahenní lázně.

Radnice proto požadovala, aby pořadatelé areál uvedli do pořádku, a dala na to studentům čas do pátečního odpoledne, kdy měla louku přebírat. Za tak krátký čas samozřejmě nová tráva nevyrostla, ale v tomto ohledu město nemělo s organizátory problém.

Přesto studentům, kteří majáles pořádají, stále hrozí, že jim radnice nevrátí kauci ve výši 70 tisíc korun, kterou museli před festivalem složit právě pro případ podobných problémů.

Do dvou týdnů budějovičtí radní rozhodnou o případném propadnutí, nebo o vrácení peněz.

Poškození areálu u haly vzbudilo velké emoce, ale město i organizátoři nyní shodně říkají, že se některé věci podařilo vyjasnit a naleznou společně kompromis.

"Trávník byl opravdu hodně zničený, ale počasí jsme nemohli ovlivnit. Za poslední dny jsme však tvrdě pracovali na tom, aby se brzy vrátil do původního stavu," řekl Ladislav Zibura za pořadatele Budějovického majálesu.

Jak vyzrát na všudypřítomné bahno? Třeba tak, že se zujete a vezmete si kraťasy.

Úspěšná byla i zmíněná sbírka, například starosta Vidova Tomáš Šedivý nabídl 200 metrů čtverečních trávníku, nakonec však nebyl potřeba.

S návratem louky do původního stavu pomáhala v pátek i Vladimíra Hrušková, vedoucí odboru správy veřejných statků magistrátu. Právě ona se případem na radnici zabývá a upozornila, že organizátoři porušili některé další podmínky.

"Organizátorům jsme jasně zakázali parkovat s vozidly na trávnících, dle pořízených fotografií jich tam byly desítky," upozornila Hrušková.

Problém byl také s počtem stánků s alkoholem. V žádosti pro ně bylo uvedeno pět metrů čtverečních, podle strážníků však ve skutečnosti zabraly minimálně 32 metrů čtverečních. "To nikdo neoznámil," doplnila Hrušková s tím, že rozdíl v metrech nebyl doplacen. Radnice přitom letos podpořila majáles grantem 300 tisíc korun.

Organizátoři však mají ještě jeden problém: majáles skončil ve ztrátě 140 tisíc korun a studenti čelí riziku, že to budou muset zaplatit ze svého.