ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Sama to chtěla. Pak mi volali, že jsem ji znásilnil, hájil se obžalovaný

  • 25
Odškodnění ve výši 50 tisíc korun za údajné znásilnění příbuzným požaduje patnáctiletá dívka z Týna nad Vltavou. Případ začal řešit českobudějovický krajský soud, dvacetiletému mladíkovi hrozí podle obžaloby pět až 12 let vězení. V době násilí loni v srpnu byla totiž dívka ještě nezletilá. Obžalovaný se hájí, že sex byl dobrovolný.

„Chovala se vyzývavě a sama to chtěla. Druhý den mi volali z rodiny, že jsem ji měl znásilnit. Je to lež,“ tvrdí obžalovaný Milan D. a dodal, že věk dívky neznal. Prý vypadala starší.

Podle svých slov přijel do Českých Budějovic z Mostu, kde bydlí u matky, na oslavu. Večer se ubytoval u příbuzných, kde přechodně přespávala i dívka. Byla u tety na prázdninách. Kromě ní byli v bytě její nezletilí sourozenci.

Policistům pak druhý den na radu otce nahlásila, že ji obžalovaný násilím dovlekl do pokoje na postel, a když se bránila, několikrát ji udeřil.

Soud zatím vyslechl několik svědků z okruhu rodiny. Většinou dívčině historce nevěří. V minulosti totiž několikrát o svém jiném znásilnění mluvila, poslední případ rozšířila mezi kamarády a kamarádky hlavně v diagnostickém ústavu a dětském domově, kde je umístěna kvůli záškoláctví.

Stopy násilí lékaři na jejím těle nenašli. Dívka přesto na své verzi trvá a požaduje po mladíkovi 50 tisíc korun za nemajetkovou újmu.

„Nevěřím tomu, že ji Milan znásilnil. Znám ho a řekl mi, že měli sex dobrovolně. Chodíme spolu dva a půl roku. Myslím, že to byl od ní úlet, a proto lže,“ vypověděl sedmnáctiletý přítel poškozené. Poznamenal, že spolu čekají rodinu a jeho partnerka je v pátém měsíci těhotenství.

Podle advokáta je podobných případů na jihu Čech nejvíc v zemi

Soud ani po dvou dnech jednání nedospěl k závěru. Dokazování je složité, některé svědky musejí přivádět policisté. Rodina s osmi dětmi, kde dívka bydlela, totiž patří mezi sociálně slabé. Dospělí jsou bez práce a neustále se stěhují po celém kraji. Kvůli zameškané školní docházce jsou v současnosti v ústavu kromě poškozené ještě dvě z nejmenších dětí.

Soud odročil jednání na polovinu října, kdy chce vyslechnout mimo jiné otce dívky, který je teď ve výkonu trestu.

Podle zmocněnce poškozené advokáta Martina Cyprise, je podobných případů v Jihočeském kraji nejvíc v zemi. Zproštěním obžaloby z důvodu, že si oběť vše vymyslí, skončí asi pět procent z nich. Na poměrně vysoké objasněnosti se podle advokáta podílí jihočeská policie, která se podněty podrobně zaobírá. „Z mého pohledu a praxe víc než jinde,“ řekl Cypris.

Policisté přitom spolupracují s neziskovými organizacemi jako Bílý kruh bezpečí a nebo krizovými centry, které pomáhají obětem násilí. „Máme speciální tým na vyšetřování takových trestných činů týkajících se nezletilých, ve kterém pracují zkušené policistky,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Statistiky vypovídají, že jen v Jihočeském kraji řešili policisté za loňský rok 92 udání na pohlavní zneužívání dětí, z toho 68 případů prokázali jako důvodné podezření.