ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

V nemocnici zloději kradou hlavně kola. Nepohrdnou ani toaletním papírem

  • 0
Zloději kradou všude a všechno. Nevyhýbají se tak ani českobudějovické nemocnici, kde se zaměřují hlavně na jízdní kola nebo materiál, jako je toaletní papír, záchodové štětky či osvěžovače vzduchu. A také na peněženky, přičemž stejně jako u bicyklů okrádají bezostyšně pacienty i nemocniční personál.

Ze zdi nade dveřmi v prvním patře pavilonu rehabilitace visí svazek elektrických drátů. Torzo po kulatých nástěnných hodinách, které jsou posledním úlovkem zlodějů v budějovické nemocnici.

„Ukradené hodiny mě dost zarazily. Myslím si, že nemohou být nikomu k užitku. Kdo si dá domů nádražní designově nehezké hodiny pro jednotný čas?“ kroutí hlavou Zdeněk Marcín, vedoucí provozu budějovické nemocnice.

Zloději se v největším krajském špitále zaměřují hlavně na jízdní kola nebo materiál, jako je toaletní papír, záchodové štětky či osvěžovače vzduchu. A také na peněženky, přičemž stejně jako u bicyklů okrádají bezostyšně pacienty i nemocniční personál.

„Za prvních devět měsíců letošního roku policie v nemocnici vyšetřovala 26 krádeží, loni za celý rok 44. Pozitivní je, že se díky větší všímavosti lidí a kamerovému systému daří zloděje dopadnout,“ konstatoval Marcín.

Policisté letos například usvědčili pachatele krádeží čtyř jízdních kol, která zmizela z kolostavu před vstupním terminálem do nemocnice i v areálu zaměstnaneckého parkoviště. Přitom nejdražší kolo jednoho z pacientů stálo 24 tisíc a nejdražší kolo lékaře 32 tisíc korun.

„Většinou jsou to feťáci, kteří potřebují peníze na drogu. Proto se bicyklu hned zbaví a prodají ho maximálně za třetinovou cenu,“ popsal jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura, který chválí nemocnici za účelný kamerový systém na parkovištích i uvnitř pavilonů.

„Někdo to může brát jako zásah do osobních práv a svobod, ale oni si chrání svůj majetek a objekty. Pojišťovny vyžadují zabezpečení majetku a my doporučujeme i ostatním firmám, aby si kamery pořídily,“ zdůraznil Bajcura.

O usvědčování zlodějů bezpečnostní manažer nemocnice František Bílý moc mluvit nechce, teď se s policií snaží dopadnout pachatele dalších dvou odcizených kol. „Jednoho zloděje se nám podařilo usvědčit podle bot. Měl na nohou černé Nike s jazykem natrženým zvenčí. Ukázalo se, že sebral asi 32 kol a z toho dvě před nemocnicí,“ podotkl Bílý.

Občas se ve špitále vyskytnou lapkové i mezi personálem. Například vloni ukradl jeden zaměstnanec televizi, letos v létě sebral jiný pracovník peněženku s obnosem 1 500 korun z místnosti sester. I tyto zloděje tady dokázali chytit.

„Někdy je to i adrenalin. Loni jsme tu honili bezdomovce, který chodil pravidelně krást hlavně na toalety a nakonec napadal pacienty na urologii a chtěl po nich peníze. Nebo na traumatologii kradl zloděj, který se pak zavřel na WC v přízemí. A když jsme si pro něj došli, držel se topení tak, že ho vyrval ze zdi,“ líčí Marcín.

Přesto patří budějovická nemocnice v kategorii srovnatelných špitálů mezi nejbezpečnější. Přispívá k tomu centrum se sledovacími monitory, rozšiřování míst přístupných jen se speciální kartou místo klíče i vlastní bezpečnostní služba.