Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zloději přes zimu řádili na chatách, jeden ukradl i zahradní traktůrek

  • 0
Chataři se s jarem začali vracet do rekreačních objektů a většina z nich se nestačí divit. Mnohdy najdou vylámané dveře, rozbitá okna, vypáčené okenice a uvnitř spoušť. Klidný víkend pak musejí vyměnit za hodiny jednání s policií.

Mnozí chataři našli svá letní útočiště vydrancovaná. "Lidé se na svá rekreační sídla vrací po delší době a zjišťují, že mají chaty vykradené. Případy vloupání tak na policii hlásí teď daleko častěji," řekla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Valentová.

Šok zažil nedávno i majitel chaty v obci Borová Lada na Prachaticku. Po nájezdu zloděje mu v chatě nezbylo téměř nic. "Zloděj se vloupal do kůlny a potom i do objektu. Ukradl elektrickou řetězovou pilu, digitální teploměry, lampičku, minivěž, ruční svítilnu, potraviny, holicí strojek i vysavač," vyjmenovala Valentová.

Když se zloděj s lupem vracel do auta, všiml si v kůlně ještě zahradního traktoru a sekačky. Celkem tak majiteli způsobil škodu za více než 120 tisíc korun. 

Během loňského roku vykradli zloději na jihu Čech 415 rekreačních objektů. "Způsobili tak škodu ve výši více než 7,5 milionu korun," řekla Valentová.

Zazimované chaty a chalupy jsou pro lupiče nejsnadnějším cílem. Nezastaví je ale ani jaro. Vědí, že v sezoně zůstávají chaty mnohdy přes týden opuštěné a lidé v nich nechávají nejrůznější věci. Zloději nevyhledávají jen luxusní chaty ale i ty obyčejné, kde ve spižírně najdou pár konzerv a pivo. Jsou to totiž většinou lidé bez domova nebo drogově závislí.