Slavnou mohylu Jana Žižky navrhl akademický sochař Emanuel Kodet, dědeček

Slavnou mohylu Jana Žižky navrhl akademický sochař Emanuel Kodet, dědeček českého malíře Kristiana Kodeta. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Zloději odtrhli z mohyly Jana Žižky u Sudoměře bronzovou desku

  • 48
Z mohyly Jana Žižky u Sudoměře na Strakonicku ukradli zloději bronzovou desku datující její vznik. Podle historiků jde o nevyčíslitelnou škodu. Po pachatelích, kteří se snažili odcizit i druhou tabulku, pátrají policisté.

Zloději řádili u památníku někdy mezi nedělí a úterým. První desku popisující vznik mohyly ukradli. Na druhé, která připomíná bitvu z roku 1420, jsou patrné stopy po páčidle.

Jednu bronzovou desku na mohyle Jana Žižky zloději ukradli, druhou poškodili.

Podle místních obyvatel buď musel zloděje někdo vyrušit a nebo se jim nepodařilo desku od kamene odtrhnout. "Poškozením vznikla škoda ve výši deset tisíc korun," řekla strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Slavnou mohylu Jana Žižky navrhl akademický sochař Emanuel Kodet, dědeček malíře Kristiana Kodeta. Monument, stojící zhruba kilometr od Sudoměře mezi rybníky a loukami, vyrostl v roce 1925 na památku slavné bitvy.

Kamenný památník měří 16 metrů a naposledy byl opravován v roce 2006. Kristian Kodet - vnuk sochaře - vzkázal z USA, že je šokovaný, že si někteří lidé neváží ničeho a pro pár korun jsou ochotni zničit něco, co má velkou historickou hodnotu. Deska velmi pravděpodobně skončí ve sběrně surovin, kde za ni zloději dostanou zlomek její hodnoty.