ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Strouhal

Zloděj si vybírá odemčená auta za ploty, v Sezimově Ústí vykradl už čtyři

  • 1
V Sezimově Ústí na Táborsku řádí vykradač aut. Minulý týden vybral tři, o víkendu přibyl čtvrtý případ. Nejedná se ale o typickou krádež, kdy zloděj rozbije okénko, aby se zmocnil věcí uvnitř. Pachatel si ve všech případech vytipoval nezamčené vozy, které jejich majitelé nechali bez dozoru za plotem u svých domů.

„Dotyčný si vždy dává pozor, aby při krádeži nic nerozbil a byl co nejtišší. Tím se od klasických krádeží z aut odlišuje. Celá akce mu zabere nanejvýš minutu,“ zdůraznil mluvčí táborské policie Miroslav Doubek.

Ke krádežím došlo pokaždé v části Sezimova Ústí, kterému se mezi místními říká Starý Baťov, a v zástavbě nových rodinných domků. Společným znakem míst činu bývá nízký plot, který může kdokoliv snadno překonat.

„Bohužel někteří lidé to podceňují a myslí si, že i nízký plot jejich majetek ochrání. Tak tomu ale není,“ podotkl Doubek.

Zloděj podle mluvčího vždy využije chvíle nepozornosti majitelů a během okamžiku plot přeskočí. Pak bleskově otevře nezamčené auto a vybere z něj většinou hotovost, odložené peněženky, platební karty a různé drobnější cennosti, které lidé v autě nechají.

„Tyto předměty se většinou nechávají v kastlících nebo různě na dosah ruky, je to tak pro zloděje relativně snadná práce,“ přiblížil Doubek. V posledním případě pachatel dokonce ukradl klíč od auta, které majitel nechal ležet uvnitř vozu. Škoda se v tomto případě vyšplhala na pět tisíc korun.

Policie teď vyzývá všechny obyvatele Sezimova Ústí, aby si na svá auta dávali pozor, a i když je parkují za plotem u svých domů, vždy je raději zamykali.

Policie po pachateli pátrá. Spolupracuje také s místní radnicí, která varování před zlodějem uvádí ve svém zpravodaji. Zpráva se šíří i přes sociální sítě a informace se podle Doubka zatím dostává mezi místní obyvatele velmi rychle.